Hiszi vagy sem, a magyar válogatott 8 éve nem hivatalos világbajnok volt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.06. 15:11
null
Mexikó a futball legfrissebb nem hivatalos világbajnoka (Fotó: Action Images)
Magyar idő szerint hétfő hajnalban Mexikó legyőzte Uruguay válogatottját a Copa América csoportkörében. Mexikó ezzel három pontot szerzett a torna C-csoportjában, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy a labdarúgás nem hivatalos világbajnoka is lett. 1968 óta először és a következő mérkőzésig biztosan.

 

Az UFWC, azaz a Nem Hivatalos Labdarúgó-világbajnokság (Unofficial Football World Championships) egy szakmai szemmel nézve komolytalan, mégis szórakoztató számítási és követési rendszere a világ aktuálisan legjobb válogatottjának.

Az UFWC-t egy angol újságíró, Paul Brown találta ki 2003-ban, találmányáról előbb cikket majd könyvet is írt. A nem hivatalos világbajnokságnak hivatalos honlapja is van.

A lényeg, hogy a profi ökölvívás világszervezetei által alkalmazott rendszerben lehet megszerezni a világbajnoki címet. Tehát, ahhoz, hogy egy válogatott nem hivatalos világbajnok legyen, le kell győznie az aktuális nem hivatalos világbajnokot.

Az ötlet eredete 1967 áprilisára vezethető vissza. A skótok ekkor legyőzték az 1966-ban világbajnoki címet szerző Angliát, ezzel pedig nem hivatalos világbajnoknak kiáltották ki magukat. Pontosan így működik az UFWC rendszere is, amelynek természetesen semmilyen hivatalos következménye és semmi köze nincs a valódi világbajnokoz.

A futballtörténelem első nem hivatalos világbajnokának Angliát tekintik, mivel 1873-ban 4–2-re legyőzte Skóciát a második olyan mérkőzésen, amelyet nemzeti válogatottak vívtak egymás ellen. (Az elsőt szintén az angolok és a skótok játszották, de az a mérkőzés döntetlennel ért véget.)

Innentől jegyzik a nem hivatalos világbajnokokat, mindig a regnáló nem hivatalos világbajnok következő mérkőzése számít címmeccsnek. Feltétel, hogy a FIFA által elismert „A” válogatott mérkőzés legyen, azaz a felkészülési találkozók is számítanak.

Az UFWC hivatalos honlapja a történelem során 913 nem hivatalos világbajnoki címmecset rögzített, Magyarország 1909-ben, egy Angliától elszenvedett 4–2-es vereséggel csatlakozott a mérkőzések láncolatába, ezt azonnal egy 8–2-es vereség követte, szintén Angliától.

Magyarország egyébként előkelő helyet foglal el a nem hivatalos világbajnoki címmeccset nyerő nemzetek rangsorában, hiszen a 12. helyen állunk 17 győztes mérkőzéssel, holtversenyben a spanyolokkal. Összesen 47 találkozón szerepelt Magyarország.

17 győztes vb-címmeccs a magyarok neve mellett (Forrás: ufwc.co.uk)
17 győztes vb-címmeccs a magyarok neve mellett (Forrás: ufwc.co.uk)

A mieink összesen hét alkalommal nyerték el a címet, először 1940 márciusában, Svájcot 3–0-ra legyőzve.

Legutóbb 2008 májusa és júniusa között volt nem hivatalos labdarúgó-világbajnok nemzet a magyar, Erwin Koeman irányításával. A címet Görögországot legyőzve (3–2) szereztük meg, és tartottuk is meg a horvátok (1–1), Montenegró (3–3), majd Dánia (0–0) ellen. Ezt követően a svédek az általuk 2–1-re megnyert vb-selejtezőn megfosztottak minket a címtől.


A görögök elleni mérkőzés első magyar góljának szerzője, Dzsudzsák Balázs pacsizik a szurkolókkal (Fotó: NS-archív)
A görögök elleni mérkőzés első magyar góljának szerzője, Dzsudzsák Balázs pacsizik a szurkolókkal (Fotó: NS-archív)

Koeman gratulált Gera Zoltánnak – vajon tudtak róla, hogy nem hivatalos világbajnokok lettek? (Fotó: NS-archív)
Koeman gratulált Gera Zoltánnak – vajon tudtak róla, hogy nem hivatalos világbajnokok lettek? (Fotó: NS-archív)

A legtöbb győztes nem hivatalos világbajnoki címmérkőzése a skótoknak van, akik 148-ból 86-ot nyertek meg. Az angolok a másodikak 73 győztes találkozóval, az argentinok pedig 61-gyel még dobogósak. Az ötszörös világbajnok brazilok csak a hatodikak, a teljes lista itt böngészhető végig, de a 913 eddigi címmérkőzés eredménye szintén megtekinthető.

Érdekesség, hogy a cím 2004-ben vándorolt először az afrikai kontinensre, Nigéria, Angola, sőt, Zimbabwe is birtokolta. Utóbbi hat teljes hónapon át, majd Nigéria visszaszerezte a dicsőséget. A nem hivatalos világbajnokok között olyan nemzeteket találunk, mint Grúzia, Ausztrália, Paraguay, Észak-Korea, Bolívia és Észak-Írország.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik