Válogatott: „Ez a keret össze sem hasonlítható az Andorra ellenivel”

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.10.02. 17:54
A Svájc elleni világbajnoki selejtezőre készül Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott. A Budapest Honvéd támadója, Eppel Márton, a Ferencváros szélsője, Lovrencsics Gergő, valamint Bernd Storck szövetségi kapitány állt a sajtó képviselőinek rendelkezésére.

Bernd Storck arra kér mindenkit, hogy ne legyenek túlzó elvárások (Fotó: Dömötör Csaba)
Bernd Storck arra kér mindenkit, hogy ne legyenek túlzó elvárások (Fotó: Dömötör Csaba)
Bernd Storck arra kér mindenkit, hogy ne legyenek túlzó elvárások (Fotó: Dömötör Csaba)
Bernd Storck arra kér mindenkit, hogy ne legyenek túlzó elvárások (Fotó: Dömötör Csaba)
Bernd Storck arra kér mindenkit, hogy ne legyenek túlzó elvárások (Fotó: Dömötör Csaba)

„A harmadik helyet mindenképp szeretnénk megszerezni a csoportban, hogy jól zárjuk a sorozatot – jelentette ki a kispestiek támadója, Eppel Márton. – Van miért visszavágnunk Svájcnak, hiszen az első meccsen nem sikerült nyernünk ellene. Természetesen Feröert is szeretnénk legyőzni.”

Eppel arról is beszélt, hogy korábbi válogatott mérkőzésein nem sikerült betalálnia, ezért most már mindenképp szeretné góllal meghálálni a bizalmat. „Ha egyet rúgnék Svájcnak, és azzal megnyernénk a meccset, akkor teljesen elégedett lennék.”

A Nemzeti Sport arról kérdezte az NB I előző szezonjának gólkirályát, hogy mit tapasztalt eddig a Bajnokok Ligája és a világbajnokság selejtezőjében, mekkora a különbség a hazai bajnoksághoz képest? „Az biztos, hogy sok nemzetközi meccsre van szükségünk ehhez a szinthez. Én ugyebár az idén léptem pályára először ilyen találkozókon, és megtapasztaltam: óriási a különbség fizikailag, gyorsaságban, de legfőképpen gondolkodásban az NB I-hez képest.”

Lovrencsics Gergő jó hangulatban volt, hiszen szombaton az FTC kétgólos hátrányból felállva nyert 3–2-re a Balmazújváros ellen. „A klubcsapatban elért jó eredmények a válogatottra is nagy lökést adnak. Sokkal jobb a kedvem most, mint a legutóbbi selejtezők előtt, amikor úgy érkeztem, hogy előtte kikaptunk a Videotontól. Remélem, ez a felszabadult érzés meglátszik rajtunk Svájc és Feröer ellen is.”

Bár a Fradiban Thomas Doll jobbhátvédként is számol Lovrencsiccsel, a játékos elmondta: szerinte Svájc ellen balszélsőként számít rá a kapitány. „A portugálok ellen is ott játszottam. Aztán meglátjuk, hogy milyen taktikát dolgozott ki a mérkőzésre. Igazából nem számít, hol kell játszanom, mindent megteszek a csapatért.”

Bernd Storck szövetségi kapitány tartott ezután sajtótájékoztatót, és elmondta: nem állt még teljesen össze a keret, hiszen Bese Barnabás például ma még meccset játszik a francia másodosztályban, és csak kedden érkezik meg Telkibe. Illetve beszélt a már ismert cseréről is, miszerint a beteg Hangya Szilveszter helyett a Paksból Szabó János szerepel a keretben.

„Az elmúlt időszakban jó teljesítményt nyújtott a bal szélen, ezért úgy gondoltuk, megérdemli a lehetőséget. Nagyon várjuk már a selejtezőket, főleg a világranglista hetedik helyén álló svájciak elleni találkozót. Eddig nyolcból nyolc meccset nyertek meg a csoportban, így hatalmas kihívás lesz. De jó a kedvünk, mert Lettország és Portugália ellen is jól játszottunk.”

A Nemzeti Sport felvetette, hogy az Andorra elleni vereséghez hasonlóan a kapitánynak most is sok játékost nélkülöznie kell sérülés vagy eltiltás miatt. „Ezt a keretet nem lehet azzal összehasonlítani, de valóban vannak hiányzóink. A mostani csapat meg fogja állni a helyét. Mindenki nagyon motivált, nincs veszteni valónk, úgyhogy megpróbáljuk a lehetetlent lehetségessé tenni. A budapesti mérkőzésen bizonyítottuk, hogy Svájcnak akár két gólt is lehet lőni.”

A német szakember kiemelte: ehhez az szükséges, hogy ne bújjanak el hátul, hanem bátrak legyenek. A csapatnak keményen kell védekeznie és abból kitörve gólhelyzeteket kialakítania. Végül újságírói kérdésre válaszolva azt fejtette ki, hogy szerinte miben fejlődött a válogatott az Eb-selejtezők, illetve a tavalyi Európa-bajnokság óta:

„Nagyon fontos, hogy a helyén kezeljük az eredményeinket, attól függetlenül, hány pontot szereztünk. A válogatott hosszú távon javítani tud a teljesítményén. Persze voltak váratlan eseményeink, mint a Feröer és az Andorra elleni mérkőzés, de sokat fejlődtünk labdabirtoklásban, előretörésben és a gólhelyzetek kialakításában is. Folyamatosan építkezünk, s a játékosokban meg van az akarat, hogy nemzetközi színvonalon teljesítsenek, ezért egyénileg is készülnek. Viszont nemzetközi mérkőzésekre csak itt van lehetőségük, a klubjukban nincs. Tudjuk, hogy Magyarországon az elvárás nagy, ezt elfogadom, ezzel élek együtt. Pozitívan értékelem az elmúlt időszakot, de arra kérek mindenkit, hogy túlzó elvárásai ne legyenek.”

A Svájc és Feröer ellen készülő 24-es magyar keret tagjai
Kapusok: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila* (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Szabó János (Paksi FC)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs* (al-Vahda – Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest FC), Pátkai Máté (Videoton FC), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK)
*Eltiltás miatt Svájc ellen nem játszhat.

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT, 9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik