Vége a veretlenségnek: hajrábeli góllal kikaptunk az írektől

Vágólapra másolva!
2024.06.04. 22:45
Fotó: Getty Images
A magyar labdarúgó-válogatott kedd este 2–1-re kikapott Írországban felkészülési mérkőzésen.

 

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Írország–Magyarország 2–1 (1–1)
Dublin, Aviva Stadion, 29 424 néző. Vezette: Godinho (portugál)
ÍRORSZÁG: Kelleher – Coleman, Duffy (Scales, a szünetben), D. O'Shea – Doherty (J. O'Brien, a szünetben), Cullen (Knight, 79.), Smallbone, Brady (O'Dowda, 62.) – Azaz (Parrott, 62.), Idah (Obafemi, 72.), Szmodics. Ideiglenes szövetségi kapitány: John O'Shea
MAGYARORSZÁG: Gulácsi (Dibusz, a szünetben) – Lang (Balogh Botond, 73.), Orbán, Dárdai M. – Nego (Botka, a szünetben), Nagy Á., Schäfer (Styles, 70.), Kerkez (Nagy Zs., 70.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. (Kleinheisler, 61.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Idah (36.), Parrott (90+2.), ill. Lang (40.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fotó: Getty Images

Nem tört ki a futball-láz Dublinban az Írország−Magyarország felkészülési mérkőzés miatt, sok jele nem volt annak, hogy este Eb-felkészülési mérkőzést rendeznek az Aviva Stadionban. Az utóbbi években korábbi önmagához képest gyengélkedő szigetországi válogatott hazai meccsei iránt egyre gyérebb az érdeklődés, csökken a nézőszám: márciusban a Belgium elleni, gól nélküli döntetlennel végződő találkozóra 38 128-an voltak kíváncsiak, majd a Svájc elleni 1−0-s vereséget 35 742-en látták a helyszínen. Az Ír Labdarúgó-szövetség ugyan remélte, kedd este 37 ezren lesznek a nemzeti stadionban, ám ez a szám mind a 24 ezer bérlettulajdonos megjelenését feltételezte, és utóbb kiderült, a becslés túlzottan optimista volt – bezzeg ha rögbimeccset játszottak volna az ország legnagyobb stadionjában… A The Irish Times cikke szerint az ír válogatott olyannyira távol van az 1988-as stuttgarti dicsőséges napoktól (Európa-bajnoki mérkőzésen 1−0-ra legyőzte Angliát), amennyire csak lehet, ezzel szemben Magyarország jó úton jár, hogy újra átélje az 1950-es évek mágikus csapatának sikereit. Érdemes a helyén kezelni az ehhez hasonló kijelentéseket, felelőtlenség lenne ilyen terhet a magyar válogatottra rakni, ugyanakkor tény, a 14 meccses veretlenségi sorozata hallatán a futballkedvelők Európa-szerte felkapták a fejüket.

Marco Rossi szövetségi kapitány a legkevésbé sem kísérletező jelleggel rakta össze csapatát, a lehető legerősebb összetételben küldte pályára. Noha egyelőre a sajtóban nem adott választ arra a kérdésre, hogy a németországi Európa-bajnokságon Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes lesz-e az első számú kapus, Dublinban a Leipzig kapuvédője állt a vonal előtt az első félidőben, majd a szünet után a Ferencváros játékosa következett, úgyhogy ez ügyben továbbra is minden nyitva van. A lábközépcsont-sérülését teljesen maga mögött hagyó Lang Ádám a március 26-i, Koszovó ellen 2−0-ra megnyert mérkőzés után lépett ismét pályára, és amint azt a kapitány előre jelezte, Dárdai Márton játszott bal oldali belső védőt Willi Orbán oldalán. A középpályán nem volt semmi meglepő, hacsak az nem, hogy a hétfő esti sajtótájékoztatón megjelenő Callum Stylest cselesen a cserék közé nevezte a szakmai stáb, a tengelyben Nagy Ádám és Schäfer András kapott helyet, elöl pedig Sallai Roland és Szoboszlai Dominik támogatta visszavontabban Varga Barnabást.

Másfél perc sem telt el, ügyes akciót vezetett a vendégcsapat: a jobbhátvéd helyére kihúzódó Lang Ádám passzolt középre Loic Negónak, aki a csapattársa helyére bemozgó Sallai Rolandhoz továbbított, a támadó a jobb szélről középre adott, az ék helyére fellépő Kerkez Milos felett elszállt a labda, a francia Le Havre-ben szereplő futballista pedig már nem tudta kontrollálni a lövését, Caoimhín Kelleher kezébe hullott a labdája. Ebből a támadásvezetésből is kitűnik, amint az jellemző a válogatottra, a futballisták gyakran változtatták pozíciójukat, Schäfer és Nagy is sokszor lépett vissza a labdáért a védővonalba, Kerkez időnként a tízes helyére sprintelt, a keveredés pedig nem mindig volt könnyen lekövethető az öt védővel felálló hazaiak számára. A 12. percben Varga Barnabás használta ki Shane Duffy megingását, a tizenhatoson belülre érve pontosan gurított Negóhoz, ám hiába volt az ígéretes lehetőség, nem találta el jobb belsővel a kaput.

Feltűnő volt, hogy Szoboszlai eleinte keveset találkozott a labdával az ellenfél térfelén, a 24. percben azonban már-már lövőhelyzetig cipelte a labdát – úgy véljük, ha az utóbbi időben többet játszik, a tizenhatos előterében lövésre vállalkozik, ám ehelyett Schäferhez passzolt, aki nem találta el a kaput. A 29. percben azonban okosan ismerte fel, hogy a balján felfutó Kerkeznek kell passzolnia, ám a szárnyvédő 13 méterről megeresztett lövése után Kelleher nagyot védett. Önbizalomhiányról véletlenül sem beszélhetünk a Liverpool klasszisa esetében, megpróbálta ugyanis a saját térfeléről átemelni az ellenfél kapusát, akivel egy csapatban játszik…

A vonalak közé bemozgó ír játékosok felvételével néha meggyűlt a baja a védelemnek, a házigazda 36. percben szerzett gólja viszont a semmiből jött: a középen berobbanó Adam Idah levált Orbánról, és a kapuba bólintotta a jobb szélről beívelt labdát. Épp az a játékos hibázott (Lang Ádámmal együtt), akitől a legkevésbé vártuk. De a legjobbak ismérve, hogy javítják megingásukat. Négy perccel később így is történt, Szoboszlai blokkolt lövése után Orbán csúsztatta a labdát a hosszú sarok felé, Lang Ádám pedig hidegvérrel a léc alá bombázott – a leosztás a szerbiai Eb-selejtező második, győzelmet jelentő találatának fordítottja volt.

Rossi a szünetben kettőt cserélt: Gulácsi Péter helyett beállt Dibusz Dénes, Loic Negót pedig Botka Endre váltotta. A második játékrész első tíz perce az eseménytelenség jegyében telt, majd Kelleher percei következtek, mert előbb Sallai ballábas lövése után szögletre mentett, majd Schäfer kellemetlenül csapódó labdáját fogta magabiztosan. Az utolsó fél órában Varga nélkül futballozott a válogatott. A helyére nem Ádám Martin, hanem Kleinheisler László érkezett, az ék helyén onnantól Sallai futballozott – sajnos ezután sem találkozott többet a labdával. A letámadás továbbra is intenzív volt, az írek nem igazán tudtak épkézláb támadást vezetni, a felezővonalat átlépve elfogyott a tudományuk, rendre elvesztették a labdát. Ugyanakkor a magyar válogatott hiába robotolt és próbált előretörni, nem tudott a védelem mögé kerülni, a széleken szinte nem is támadott, és középen sem sikerült a tizenhatoson belül emberhez juttatni a labdát.

Ahogyan az első félidőben, a másodikban is a semmiből jött az írek drámai gólja: a hosszabbítás második percében Kleinheisler labdavesztése után Troy Parrott vezethette a felezővonaltól ziccerig a labdát, és abba Dibusz ugyan beleért, a labda a kapuban kötött ki…

Véget ért egy sorozat: megszakadt a válogatott tizennégy meccses veretlenségi sorozata. Ugyanakkor fontosabb, hogy a Skócia elleni, utolsó csoportmérkőzésre való felkészülést leginkább ez a találkozó szolgálta, így elmondható, hogy az Európa-bajnokságon nagy valószínűséggel ugyanezzel a kezdő tizeneggyel felálló, majd a második félidőben kissé megváltoztatott összetételű csapatnak van még mit csiszolnia a játékán a torna kezdetéig – június 8-án Debrecenben az Izrael elleni főpróbán lehet gyakorolni a játékelemeket. 2–1

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fotó: Getty Images

A MAGYAR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz)

AZ ÍR LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: David Harrington (Fleetwood Town – Anglia), Caoimhín Kelleher (Liverpool – Anglia), Max O’Leary (Bristol City – Anglia), Mark Travers (AFC Bournemouth – Anglia)
Védők: Robbie Brady (Preston North End – Anglia), Seamus Coleman (Everton – Anglia), Matt Doherty (Wolves – Anglia), Shane Duffy (Norwich City – Anglia), Jake O’Brien (Lyon – Franciaország), Andrew Omobamidele (Nottingham Forest – Anglia), Dara O’Shea (Burnley – Anglia), Liam Scales (Celtic – Skócia),  Enda Stevens (Stoke City – Anglia)
Középpályások: Finn Azaz (Middlesbrough – Anglia), Josh Cullen (Burnley – Anglia), Mikey Johnston (West Bromwich Albion – Anglia),  Jason Knight (Bristol City – Anglia), Jamie McGrath (Aberdeen – Skócia), Callum O’Dowda (Cardiff City – Wales), Will Smallbone (Southampton – Anglia), Mark Sykes (Bristol City – Anglia), Mikey Johnston (West Bromwich Albion – Anglia)
Támadók: Tom Cannon (Leicester City – Anglia), Adam Idah (Celtic – Skócia), Michael Obafemi (Millwall – Anglia), Troy Parrott (Excelsior – Hollandia), Sammie Szmodics (Blackburn Rovers – Anglia)
Szövetségi kapitány: John O’Shea

EB-FELKÉSZÜLÉS
Június 4., kedd
Írország–Magyarország 2–1
Június 8., szombat
18.00, Debrecen: Magyarország–Izrael (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
AZ A-CSOPORT MENETRENDJE
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik