A bosnyák szurkolók másik himnuszt énekelnek majd, mint ami a Puskás Arénában felcsendül

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.09.10. 16:44
Bosnyák szurkolók Eindhovenben, a Hollandia–Bosznia-Hercegovina (5–2) mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
A magyar labdarúgó-válogatott kedd esti Nemzetek Ligája-ellenfele Bosznia-Hercegovina lesz, ahol az ország 1992-es függetlenedése óta indulatos vitákat gerjeszt a nemzeti himnusz kérdése. A válogatott szurkolóinak jelentős része immár bő két évtizede egy másik dalt énekel, mint ami a mérkőzések előtt felcsendül.

Bosznia-Hercegovina 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét Jugoszláviától. Az új államalakulat népességének az 1991-es népszámlálás alapján relatív többségét, azaz nagyjából 44%-át alkotó délszláv muszlimok – vagy ekkoriban meghonosodó mai nevükön: a bosnyákok a nemzetiségükből származó énekes Dino Merlin: Jedna si jedina, azaz Te vagy az egyetlen című dalát kezdték el használni az újonnan létrejött köztársaság himnuszaként, amely egy boszniai népdal feldolgozása.

A dal szövege nem mondható kirekesztőnek az ország népességének szintén jelentős részét alkotó szerbek és horvátok irányába, azonban ezek a nemzetiségek nem fogadták el himnuszként. A szöveg nagy része az „ezeréves földhöz” érzett hűségről és az ország nagyszerű tájairól szól, ám az utolsó, ritkán énekelt versszakot bizonyára nem mindenki érezte magáénak.

 „Jaj a kéznek, amely téged fenyeget. Fiak és lányok, meghalnak értetek” – így szólnak ezek a sorok. A borzalmas boszniai háború során a szerbek hallani sem akartak az ország függetlenségéről, a horvátok pedig 1994-ben, a bosnyákokkal történt szövetségkötésig a horvát föld függetlenségéért harcoltak, így végül is a háborút lezáró 1995-ös daytoni egyezményt követően sem támogatták jó szívvel, hogy a Te vagy az egyetlen az ország nemzeti himnusza legyen.

A FÜGGETLENSÉGKOR ELTERJEDT HIMNUSZ

 

A Jedna si jedina egy rövid időre, 1995 novemberétől 1998 februárjáig hivatalosan is Bosznia-Hercegovina himnuszává vált, ám az ENSZ nyomására új dal keresésébe kezdtek: a cél az volt, hogy az ország három, államalkotó nemzetisége megegyezzen egy közös himnuszban. A boszniai szerb zeneszerző, Dusan Sestic még abban az évben megírta az új himnuszt, Intermeco címmel, annak bevezetéséről azonban csak 2001-re tudtak megegyezni, ráadásul a békés, az ország szépségét kiemelő szövegtervezetet heves politikai viták okán napjainkig sem fogadták el.

A JELENLEGI HIMNUSZ

Bosznia-Hercegovina így a világon annak a négy országnak az egyike, amelyik himnuszának nincs hivatalos szövege. Egy másik ilyen hely Spanyolország, ott a szurkolók a dallamot dúdolják, vagy „lalázva” éneklik.

Mivel Bosznia-Hercegovina válogatottjának túlnyomórészt az országban élő bosnyákok szurkolnak, az ottani horvátok inkább Horvátország, a szerbek pedig Szerbia sikeréért szorítanak szívesebben, a mérkőzésekre kilátogatók nagy része a függetlenség-korabeli himnuszt hiányolja. A válogatottjuk bárhol játszik, hazai pályán vagy idegenben, amikor az Intermeco lágy dallama felcsendül, a szurkolók jelentős része torkaszakadtából a Jedna si jedinát énekelve igyekszik túlharsogni. Minden bizonnyal így lesz ez kedd este a Puskás Arénában is.

ÍGY ÉNEKLIK RÁ A HIMNUSZT A HIMNUSZRA A SZURKOLÓK HAZAI PÁLYÁN

NEMZETEK LIGÁJA
2. FORDULÓ
A-LIGA
3. CSOPORT
20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Hollandia–Németország, Amszterdam (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik