Sebastian Bönig: Ha a magyarok nem becsülik meg a labdát, rengeteget kell futniuk

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.09.06. 08:26
Sebastian Bönig, az Union Berlin másodedzője szerint nehéz meccs vár a magyar válogatottra szombaton – német győzelmet tippel (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Sebastian Bönig, a német élvonalbeli Union Berlin másodedzője szerint akkor lehet keresnivalója a magyar válogatottnak szombaton Düsseldorfban a németek ellen, ha megismétli a két évvel ezelőtti lipcsei játékát. A szakember többek között a Nationalelf vér­átömlesztéséről, a Nemzetek Ligája németországi megítéléséről, Joshua Kimmich csapatkapitányi szerepéről és Julian Nagelsmannról mint stratégáról nyilatkozott.

– Manuel Neuer, Ilkay Gündogan és Thomas Müller visszavonulása a válogatottól, illetve Toni Kroosé a futballtól mekkora hatással lehet Németország játékára?
– A stílusára szerintem semennyire – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Sebastian Bönig, az Union Berlin ­másodedzője, aki az egykori Fradi-játékos Philipp Bönig 43 éves öccse. – Természetesen nem könnyű ilyen kaliberű labdarúgókat csettintésre pótolni, de Julian Nagelsmann szövetségi kapitány filozófiája mindenki előtt tiszta lehet, a meghívottak ismerik az alapelveket. A csapat a folyamat elején jár, de új struktúra és mentalitás van kialakulóban. A kezdet ígéretesnek tűnik, az Európa-bajnokság jó alapot jelenthet, a Spanyolország elleni negyeddöntőben a továbbjutás ugyanis karnyújtásnyira volt, szoros meccsen maradtunk alul. Az együttes szerintem készen áll, hogy újabb lépcsőfokot tegyen meg, amire a Nemzetek Ligája megfelelő alkalmat jelent. A Nationalelf kétezertizennégy óta nem nyert címet, az elvárások pedig egyre csak nőnek, a futballtársadalom a szövetségi kapitány és a játékosok mögött áll. Joshua Kimmich generációjára vár a feladat, hogy trófeát nyerjen – ez természetesen nem egyszerű olyan versenytársakkal szemben, mint Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország, de ez a cél.

– Milyen a Nemzetek Ligája ­presztízse Németországban? Emre Can a nyári Eb-csoportmérkőzés előtt lapunk kérdésére elmondta, nem is emlékezett a két évvel ezelőtti egy nullás vereségre a sorozatban…
– A korábbi években sok helyről hallottam, mégis mi értelme van, de most olyan lehetőségnek tűnik, amelyet megragadva a Nationalelf megmutathatja, mire képes, és olyan sorozat, amelyben esélyes az aranyérem megszerzésére. Ha győztünk volna az Eb-n, talán nem lenne különösebb jelentősége, de most az a cél, hogy minden meccset megnyerjünk. Julian Nagels­mann és a szövetség elöljárói egyaránt kiemelték az NL fontosságát, jó játékra törekedve szeretne sikereket elérni a válogatott.

– Milyennek tűnik a keret az Eb-re nevezettel összevetve?
 Újnak. Ez az állomány kevésbé tapasztalt, ám a motiváltsága rengeteget jelenthet. Olyan labdarúgók léphetnek előre, akik korábban világsztárok árnyékában kevesebb lehetőséget kaptak vagy csak egyszerűen nem voltak rivaldafényben. Korábbi játékosom, Robert Andrich elképesztően kemény, kiváló mentalitású középpályás, aki a kommunikációs képességei alapján is arra van hivatva, hogy meghatározó tagja legyen a válogatottnak. Hatalmas lehetőség előtt áll, ahogyan a hozzá hasonló cipőben járók, mint például Nico Schlotterbeck, aki a Dortmundban nyújt meggyőző teljesítményt, vagy Pascal Gross, aki bár harminchárom éves, ég a bizonyítási vágytól. Sok tettre kész futballista alkotja a keretet, mindenki meg akarja mutatni magát, ebből pedig valami igazán jó is kisülhet.

– A német sajtóban sokat cikkeztek Jo­shua Kimmich megosztó csapatkapitányi kinevezéséről. Egyetért a döntéssel?
– Szerintem szuper helyre került a karszalag! Roppant fontos tagja az öltözőnek, rengeteg tapasztalatot szerzett csúcsszinten és persze nagyszerű játékos. Relevánsabb kérdésnek tartom, milyen szerepkörben érdemes játszatni. Nemzeti színekben újabban jobb oldali védőként láthatjuk, ami nyilvánvalóan azért van, mert a szakmai stáb szerint nemigen van alternatívája a poszton. Az az érzésem, Kimmich ezzel nincs annyira kibékülve, jobban szeret középpályásként futballozni.

– Edzői pályafutása során többször fel kellett készítenie stábtagként az Union Berlint Julian Nagelsmann klubcsapatai ellen. Nagy szakmai kihívást jelentett?
– Persze, mivel rendkívül nehéz ellene meccselni – jó választás volt szövetségi kapitánynak kinevezni. Rugalmas játékrendszert alkalmaz, futballistái menet közben tudnak váltani, és az is fontos, hogy nem mindig ugyanaz a séma jellemzi a csapatát, ki tud rukkolni meglepetéssel. Kiválóan olvassa a játékot, reagál az ellenfél taktikájára, úgyhogy nem túlzás állítani, nagyszerű stratéga. Emellett impulzív figura, ég benne a tűz az oldalvonal mellett dirigálva.

– Mégis, mivel lehet borsot törni az orra alá?
– Érdemes lehet abból kiindulni, hogy a Nationalelf magasan feltolja a védelmi vonalát, mögötte üres, bejátszható területek nyílnak, ezért az ellentámadásokkal meggyűlhet a baja. A hátsó sor mögé belőtt hosszú, magas labdával egy az egy elleni helyzetekre lehet kényszeríteni a védőket, márpedig az a benyomásom, hogy a németek nem szeretnek visszazárni, inkább a támadásra összpontosítanak. Fontos szerepe lehet a labda megtartásának, mert ha a magyar válogatott nem becsüli meg, rengeteg futásra lesz kényszerítve, elfáradhat. Az Európa-bajnokságon meglepődtem, milyen passzív volt Marco Rossi csapata ahhoz képest, hogy milyen játékkal múlta felül idegenben Németországot a Nemzetek Ligája előző kiírásában. A nyáron túlságosan mélyen védekezett, nem helyezte nyomás alá a németek labdatartását, márpedig csak így lehet kedvüket szegni és eredményesnek lenni ellenük.

– Mindezek tükrében mit vár a szombat esti találkozótól?
– Németország éhes a sikerre, tele van energiával, meg akarja mutatni, mit is tud valójában. Borzasztóan nehéz helyzetben lesz a magyar válogatott Düsseldorfban, ám ha megismétli a két évvel ezelőtti lipcsei játékát, agresszívan védekezik és jól sáfárkodik a labdaszerzést követően kialakított helyzeteivel, lehet keresnivalója. Ezzel együtt úgy érzem, Németországé lesz a három pont.

 
Marco Rossi már azon töprenghet, hogy milyen összeállításban küldje pályára a csapatot a németek ellen (Fotó: Szabó Miklós)

Természetesen nincs fontos és kevésbé fontos poszt a futballban: ahogyan a kapuban, a mezőnyben is mindenhol, mind a tíz (állandóan változó) pozícióban magas szintű teljesítmény szükséges ahhoz, hogy a csapat sikeres legyen. Ezúttal mégis a vonal mellett szereplőket vettük górcső alá.
Marco Rossi szövetségi kapitány évek óta ugyanabban a hadrendben játszatja a magyar válogatottat: három, jellemzően egy vonalban helyezkedő belső védő, három, általában nem egy vonalban helyezkedő belső középpályás, két, akár egymás mögött mozgó csatár – és két szélső. Egyre többen választják ezt a hadrendet: az olasz Inter 2021-ben Antonio Contéval, 2024-ben Simone Inzaghival a kispadon nyert bajnoki címet (utóbbi meggyőzőnek mondható, 19 pontos előnnyel a Milan, 23 ponttal a Juventus előtt) ragaszkodva ehhez a felállási formához.
A 3−5−2-es szisztémában speciális a vonalak mellett játszók szerepköre, ahogyan az öltözőkben mondják: magányos, mert melletted esetleg fel-felbukkan egy játékostárs, de előtted és mögötted sehol senki. Vagyis a pálya hosszában kell bejátszani az adott oldalt (az egykori ragyogó játékos, később sikeres edző mondotta volt: „ezeket a húsz métereket kell sprintben megtenni”, miközben alapvonaltól alapvonalig húzgálta krétával a táblára a vonalakat), és ez a poszt így speciális követelményeket támaszt. Egyszerre kell tudni védekezni és támadni: hátul a három védő vonalába visszalépve tilos az alapvonalig jutnia az ellenfélnek, elöl pedig itt kell leginkább a védelem mögé kerülni és pontosan beadni. A régi idők futballját ismerők szerint itt egyszerre kell jobbhátvédnek és jobbszélsőnek lenni – változik a világ, posztok, azok elnevezése tűnik el a süllyesztőben, pedig a pálya maradt ugyanakkora. Szóval: gyorsaság, technika, nagy munkabírás, ezek elengedhetetlen feltételek. Mivel hátul és elöl is hatékonynak kell lenni, az edzők sokkal inkább támadni tudó védőket keresnek, mint védekezni tudó támadókat – ennek az lehet az egyszerűbb magyarázata, hogy hátul több a veszítenivaló, ott nagyobb a kockázat. Ha egy bekk elront egy beadást, az beleférhet, de ha egy klasszikus jobbszélső hátul rosszul helyezkedik vagy nem tudja szerelni az ellenfelét, abból máris helyzet lehet a kapunk előtt.
A Németország és Bosznia-­Hercegovina ellen készülő magyar csapatban két-két játékos jelölt a jobb és bal oldali pozícióba: Bolla Bendegúz és Loic Nego a jobb, Kerkez Milos és Nagy Zsolt a bal oldalon. Bolla klubot váltott, Svájcból Ausztriába költözött, a Rapid játékosa lett, Nego a francia Le Havre labdarúgója. Utóbbi januárban 34 éves lesz, de nem látszik rajta a kor, legutóbb gólpasszal járult hozzá az Auxerre legyőzéséhez, és a válogatottban sokszor volt kulcsember: Szerbia budapesti legyőzése (2–1) alkalmával két ­gólpasszt adott, az Izland elleni pótselejtezőn szerzett gólja nélkül aligha jutottunk volna ki a 2021-es Eb-re. A támadások segítésében kimondottan erős, az idei Eb-n sérülés miatt csak kívülálló lehetett. Bolla novemberben lesz 25 éves, a legjobb korban van, a csapat hasznára válik sok esetben, s mert gyerekkorában ­Szoboszlai Dominikkal nőtt fel, játékkapcsolatuk mindig alkalmazható fegyver.
Érdekes a helyzet a túloldalon: az egyik futballista (Kerkez Milos) a Premier League-ben szerepel, posztriválisa, Nagy Zsolt az OTP Bank Ligában, és ez meg is határozza a közöttük lévő sorrendet. Még akkor is a légiós kezdett, például az Eb-n, amikor a tavasszal egybehangzó vélemények szerint is a felcsúti játékos volt jobb formában; nem zárható ki, ma már a kapitány is másképpen döntene közöttük. Most a ­Bournemouth szélsője is jó játékkal indította a 2024−2025-ös évadot, de Nagy Zsolt eddig a bajnokság legjobbja: mindegy, hogy magyar bajnoki vagy nemzetközi meccs, a mezőny legjobbja szinte mindig, kilenc gólban volt eddig aktív szereplő, túlzás nélkül mondható, szenzációsan szerepel. Nagy dilemma, ki lesz a kezdőben, és érdekes: háromszor több mérkőzésen szerepelt a Puskás Akadémia játékosa a pályán, mint riválisa, hasonló az arány Bolla ­Bendegúz és Loic Nego között is.
A válogatotthoz kapcsolódó hír, hogy izomsérülést szenvedett, így elhagyta a válogatott edzőtáborát az újonc Vas Gábor − a paksiak 21 éves játékosa így biztosan lemarad a németek és a bosnyákok elleni NL-találkozóról. 

A Marco Rossi szövetségi kapitány favorizálta hadrendben kulcskérdés a szélsők feladata – azt vizsgáltuk, milyen formában vannak az ezen a poszton futballozó kerettagok.
 

Néhány hónapos megszakítással mintegy tíz éve látja el a másodedzői feladatokat az Union Berlinnél Sebastian Bönig, ő jelenti a folytonosságot az együttes szakmai stábjában. Mint lapunknak elmondta, jó a kapcsolata Schäfer Andrással, a klub magyar légiósával, akinek helyzetéről, állapotáról is nyilatkozott.

„Két és fél éve dolgozunk együtt, ami nagy élmény, elégedettek vagyunk vele. Remek személyiség, mindenki szereti a klubnál. Amióta ideszerződött, ötven-hatvan mérkőzést ki kellett hagynia sérülés miatt, ám többször megmutatta, igazi profiként kemény munkával feláll a padlóról, elképesztő a hozzáállása. Az előző, rettentően nehéz, sérülés nehezítette idény után szüksége volt némi pihenőre, mert nem csupán fizikailag, lelkileg is kimerítő időszakon volt túl – a BL-indulásunk évadában az utolsó fordulóban biztosítottuk bennmaradásunkat a Bundesligában. Kiválóan érzi magát Berlinben, boldognak látom, de ha kiesünk, csapatot kellett volna váltania, hogy a neki megfelelő szinten szerepeljen. Szerencsére erre nem volt szükség, az új vezetőedző, Bo Svensson pedig számít rá, stílusa passzol a taktikai elképzeléseibe. Megfelelő formában és erőállapotban érzem, jó úton jár a pályafutásában, ám a támadójátékban előre kell lépnie, több gólt kell szereznie és gólpasszt adnia – ezt persze ő is tudja.”

Schäfer Andrásnak előre kell lépnie a támadójátékban
 

Clément Turpin lesz a játékvezetője szombaton a Németország–Magyarország mérkőzésnek a Nemzetek Ligájában. A 42 éves francia bíró 2010 óta tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bírói keretének, már a 2016-os Európa-bajnokságon – amelyen a bordeaux-i magyar-osztrákot (2–0) vezette – és a riói olimpián is közreműködött. Az elmúlt években pedig egyre nívósabb megbízásokat kapott, hiszen a 2020–2021-es idényben ő fújta a sípot a Villarreal–Manchester United Európa-liga-döntőn, egy évvel később övé volt a Real Madrid–Liverpool Bajnokok Ligája-döntő is, míg az idei Európa-bajnokságon három meccset vezetett, közte aktuális NL-ellenfelünk, a németek Skócia elleni 5–1-es sikerrel végződő mérkőzését.
Nem mellesleg Clément Turpin vezette az Anglia–Magyarország 2022-es Nemzetek Ligája-találkozót Wolverhamptonban, amelyen 4–0-s magyar győzelem született.

Clément Turpin vezeti a németek elleni NL-meccset
 

Az Európa-bajnokság egyik kellemes meglepetése a holland válogatott volt – egészen az elődöntőig menetelt, a későbbi ezüstérmes Anglia ejtette ki hosszabbításban. Az együttes a Nemzetek Ligájában Magyarország csoportriválisa, és szombat este Bosznia-Hercegovina ellen hazai pályán kezdi el a sorozatot. Az oranje nem veszi félvállról tornát, a legutóbbi kiírásban az A-ligában megnyerte csoportját, a hét eleji kerethirdetésnél azonban többen is felvonták a szemöldöküket Ronald Koeman szövetségi kapitány (balra) döntéseit látva, mivel a fiatalítás jegyében több rutinos játékos kimaradt a keretből: a jelenleg szabadon igazolható Memphis Depay, Marten de Roon, Daley Blind és Georginio Wijnaldum sem kapott meghívót, Frenkie de Jong pedig továbbra is bokasérülése miatt marad távol. A leg­élesebb kritikát azonban Steven Bergwijn (jobbra) kapta a szakvezetőtől:
„Bergwijn 26 évesen eligazolt Szaúd-Arábiába, nyilvánvaló, hogy ennek a döntésnek a hátterében nem áll semmiféle sportszakmai indok. Ebben a korban nem tudom ezt a lépést elfogadni tőle, a válogatott kapuja így számára bezárult nálam!” – jelentette ki Ronald Koeman.
A legnagyobb meglepetést Jurriën Timber (Quinten Timber testvére, aki szintén kerettag) beválogatása okozta, a balhátvéd hosszú sérülés után tér vissza a csapatba. Az Ajax fiatal védője, Jorrel Hato és a Sparta Rotterdam kapusa, Nick Olij szintén az új generáció képviselője. Nagy kérdés, mire megy a csoportban a megfiatalított holland csapat, a szombati, Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzés után már mindenesetre több információ lesz a következtetések levonására.

Ronald Koeman: Steven Bergwijn előtt bezárult a válogatott kapuja

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Gergényi Bence (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Yaakobishvili Antal (Girona – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország), 
TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Horváth Krisztofer (Újpest FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT
A magyar válogatott programja
Szeptember 7.
20.45: Németország−MAGYARORSZÁG
Szeptember 10.
20.45: MAGYARORSZÁG−Bosznia-Hercegovina
Október 11.
20.45: MAGYARORSZÁG−Hollandia
Október 14.
20.45: Bosznia-Hercegovina−MAGYARORSZÁG
November 16.
20.45: Hollandia−MAGYARORSZÁG
November 19.
20.45: MAGYARORSZÁG−Németország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik