Nyerni kell! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 23:01

Ma este Magyarország–Litvánia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt játszanak a Puskás Arénában, s noha előre kell tekinteni, érdemes néhány mondat erejéig felidézni az idegenben 0–0-ra végződő Montenegró–Magyarország találkozót.

A magyar–litván előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi kijelentette, néhány helyen változtat a Podgoricában kezdő csapaton, s nem azért, mert elégedetlen lett volna bárkivel is. Hozzátette, nem vagyunk sztárok, s kiemelte, a legutóbbi három találkozón nem kapott gólt a válogatott. Határozottan jelentette ki: a keddi mérkőzést meg kell nyerni.

Induljunk ki a „nem vagyunk sztárok” megjegyzésből. Nos, Montenegró ellen éppen az hiányzott a mieink játékából, ami korábban eredményre vezetett: a kockázatvállalás, mintha mindenki a másikra várt volna (leginkább Szoboszlai Dominikra). Ha szabad ezt a kifejezést használni, csapatunk nagyon statikus volt. Ráadásul most épp az ellenfelek taktikája az, amit a magyar válogatott korábban alkalmazott a „nagyok” ellen, kivárásra, kontrára játszanak. Szintet léptünk, ez azzal is jár, nekünk kellene építkezni, kreatívnak lenni, ami sokkal nehezebb, mint a másodszándékú futball.

Mi várható Litvánia ellen? Mindenképpen jobb teljesítmény, amely magával hozza az akár nagyobb gólkülönbségű győzelmet. Ám elsősorban a futball minőségén van a hangsúly, az összjáték folytonosságán, lehetőséget sem adni Litvániának, hogy a bunkerfoci eredményre vezessen.

Amúgy örömfutball is kerekedhet a mérkőzésből. Válogatottunk a telt házas Puskás Arénában teher nélkül léphet pályára – sokkal esélyesebbnek lenni ne jelentsen terhet. A podgoricai találkozót követően nem egy labdarúgónk elmondta, ha megverjük Litvániát, a Montenegró elleni egy pont felértékelődik. Közhelyesen hangzik, de tényleg így van. Ugyanakkor magamtól is megkérdezem: cirka egy évtizede egyáltalán felvetődhetett egy idegenbeli pontszerzés után, hogy milyen volt a játék minősége?

Ez legalább annyira fontos, mint a győzelem, mert szeptemberben már Szerbia következik idegenben – Belgrádban még nagyobb értéke lenne az egy pontnak…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik