Feledtetné Limassolt a Fradi

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.08.31. 23:33
Címkék
Semmi meglepő nincs abban, ha egy csapat hullámvölgybe kerül. Sőt ez szinte természetes. Állandóan a csúcson lenni, ezer fokon égni heteken keresztül, szinte lehetetlen. Vannak persze ritka kivételek, de nagy általánosságban leszögezhető: még a legjobbak életében is eljön egyszer az a pillanat, amikor az addig precízen működő gépezet akadozni kezd. A kérdés csupán az: mennyi idő szükségeltetik ahhoz, hogy minden visszakerüljön a megszokott kerékvágásba?A Ferencváros most éli meg az évad első "szűk” időszakát. Az első négy fordulót követően százszázalékosan állt a csapat a bajnoki táblázat élén, úgy, hogy Szűcs Lajos csak az edzések és a bemelegítések során sopánkodhatott a fejét vakarva: bizony túljártak az eszén. Időközben a nemzetközi kupában is bemutatkozott az együttes. Talán mondani sem kell, bajnoki formát futottak a zöld-fehérek az Üllői úton az AEL Limassol elleni UEFA-kupa-ütközet első felvonásán, legalábbis a 4–0 ezt jelzi. A következő bajnoki kör azonban vízválasztónak bizonyult. Első kapott gólok, első pontvesztés – ezzel együtt az élen maradt Garami József együttese –, azaz a Dunaferr megtörte a makulátlan sorozatot. Az AEL pedig csütörtök este teljessé tette a Fradi statisztikai lapját, miután strigulát húzatott Szkukalek Igorékkal az addig üresen álló "vereség” feliratú rubrikába.
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szkukalek Igor bízik a gyôzelemben, hiszen akkor végre pezsgôzhetne is társaival
Szóval gödörbe került a Ferencváros, ám gyorsan ki is mászhat belőle, ha vasárnap legyőzi a legutóbb a bajnok Zalaegerszeget egy laza hármassal hazaküldő MTK Hungáriát. Ez a skalp ugyanis maximálisan helyreállítaná a Fradi szempontjából "a világ rendjét”.
– Tudom, hogy egészen más jellegű mérkőzés vár ránk az MTK ellen, mint amilyen az AEL elleni visszavágó volt – mondta Szkukalek Igor. – Mi, labdarúgók is csalódottak voltunk a limassoli teljesítményünk miatt. Igaz, a legfontosabb célt teljesítettük, azaz továbbjutottunk, de egy kissé keserű volt a lefújást követően a szánk íze. Sokkal többet vártunk magunktól, és én is magamtól.
– Mi lesz, ha az MTK ellen is csak enynyire futja a csapattól? Ebben az esetben szinte borítékolható a vereség…
– Ez több okból sem fordulhat elő. Először is, bár ez utólagos magyarázkodásként is hathat, ki kell emelnem, hogy a körülmények egészen mások lesznek. Cipruson iszonyú hőség volt egész nap, majdnem negyven fok, amihez a magas páratartalom is párosult. Ez pedig nagyon megnehezítette a dolgunkat, befolyásolta a teljesítményünket. Ez az Üllői úton nyilvánvalóan nem ismétlődhet meg. Másodsorban, amíg a kupameccs a továbbjutásról, addig az örökrangadó pontokról szól. Ha jól teljesítesz, három, ha kevésbé, eggyel több, ha sehogysem, akkor nulla pont kerül a neved mellé. Ne higgye azonban senki, hogy Cipruson nem akartunk nyerni. Minden csatának úgy kezdünk neki, hogy győzünk. Természetesen Illés Béláék ellen sem lesz ez másképp.
– Önmagával szemben milyen elvárásokat támaszt egy mérkőzést megelőzően?
– A csapat, és nem az egyén az első, hiszen társasjátékról van szó. Ha sikeres az együttes és nekem is megy a futball, akkor madarat lehet velem fogatni. Hiába teljesítek viszont átlagon felül, ha a Ferencváros kikap, az örömöm nem lehet teljes, és nem is az. A legnehezebb azt feldolgozni, ha úgy nyerünk, hogy én semmi különöset nem tettem a sikerért, azaz nem ment a játék. Ez, ugye, egyrészről siker, másrészről viszont kudarc.
– Belemenne vasárnap ez utóbbi esetbe?
– Természetesen, mert mint mondtam, első a csapat. Egy győzelemmel mellesleg pozitívvá válna az eddigi MTK-statisztikám, ez pedig személyes vigasz lenne. Eddig négyszer léptem pályára Illésék ellen, és két-két győzelem, illetve vereség a mérleg. Nehéz mérkőzésre számítok, mert az MTK-t jó csapatnak tartom. Láttam az Újpest és a Zalaegerszeg elleni rangadóikat is. Nem hiszem, hogy a védelmek és a támadósorok közti összecsapások döntik majd el a meccset. Az a csapat győz, amelyiknek több futballistája nyújt maximumot. Ez pedig a Ferencváros lesz!

Ferenczi István jól dolgozott a tréningeken
Ferenczi István jól dolgozott a tréningeken
Ferenczi István jól dolgozott a tréningeken
– Eddig egy bajnoki gól fűződik a nevéhez, amit a Kispestnek lőtt. Sort kerítettek már a jubileumi találattal járó pezsgőzésre?
– Ha győzünk, akkor végre talán pezsgőzhetünk, mivel a válogatott izlandi túrája egy kicsit lazít a programon. Egyébként ha az ember valamit először produkál a Ferencvárosnál – első mérkőzés vagy első gól –, akkor meghívja a csapatot egy ebédre. Na, ezen már túl vagyunk, a koccintás viszont még előttünk van.
Nos, koccintásra az MTK játékosainak is lett volna okuk a legutóbbi fordulóban, amikor a csapat magabiztosan verte háromgólos különbséggel a bajnok Zalaegerszeget. A pezsgőspalackok azonban nem kerültek elő, hiszen a kék-fehérekre újabb, ha lehet, még nagyobb rangadó vár a Ferencváros ellen. Egy Üllői úti pontszerzés vagy akár győzelem azonban már okot adhat az ünneplésre.
Az MTK természetesen – mint minden más mérkőzés előtt – győzelemre készül, ám a Hidegkuti-stadionban is tisztában vannak azzal, hogy nem ők a mérkőzés esélyesei. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy annak a Fradinak az otthonában kell helytállniuk Illés Béláéknak, amelyik a tavasszal húszpontos hátrányból indulva előzött, ráadásul igen jól erősített a nyári holtszezonban.
– Nem téveszt meg minket a Ferencváros limassoli veresége – mondta Egervári Sándor vezetőedző. – Ellenfelünk a négy–nullás hazai győzelem után okos, nyugodt futballt játszott. A játék lassítására törekedett, és nem kapkodott, hiszen számára a biztos továbbjutás volt a lényeg. Vasárnap hazai pályán biztos, hogy már az a Fradi fut ki ellenünk a gyepre, amelyik a bajnokságban eddig remekelt.
– Az MTK is jó formában van, márpedig ez igencsak jó mérkőzést sejtet.
– Mindenképpen rangadó lesz, ami a tabellán elfoglalt helyezések miatt a hatpontos derbik közé sorolandó. Bár az örökrangadó címkét évtizedekkel ezelőtt ragasztották a Ferencváros–MTK bajnoki találkozókra, remélem, olyan meccset tudunk játszani a zöld-fehérekkel, amivel nem hozunk szégyent a jeles elődökre sem.
– Milyen eredményre számít?
– Az Üllői úton nem mi leszünk az esélyesebbek, az FTC-nek sokat számít a hazai pálya előnye. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk meglepetést okozni, és elhozni legalább egy, de lehetőség szerint három pontot a zöld-fehérek stadionjából.
– Az elmúlt héten Ferenczi István, ezúttal Alin Dragan maradt ki a kezdőcsapatból. Van valami jelentősége ezeknek a változtatásoknak a csatársorban?
– Nem kell komoly összefüggéseket keresni, a csatársor létszáma és összetétele sok mindentől függhet, így például a pillanatnyi formától, az aktuális ellenfétől vagy épp a taktikától is. Ferenczi a héten nagyon jól dolgozott az edzéseken, a munkájával bizonyította, hogy be akarja verekedni magát a csapatba. Ennyi és nem több…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik