Fékezett, de győzött a Bayern

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.09.14. 21:18
Címkék
Visszavett a tempóból a Bayern München& A bajor sztárgárda sorozatban a hetedik tétmeccsét nyerte meg, ezúttal azonban nem tudta elérni vagy átlépni a háromgólos határt: a Nürnberg ellen elég volt Michael Ballack két találata is a három pont besöpréséhez.
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
A nyáron klubot váltó Michael Ballack (fehérben) bajnoki mérkôzésen elôször duplázott a listavezetô Bayern Münchenben
Ennek a sikernek köszönhetően a rekordbajnok megugrott a mezőnytől, a második helyen álló – igaz, az 5. fordulóban csak vasárnap fellépő – VfL Bochum lemaradása már három egység. A Dortmund is az állandóságot képviseli, igaz, a döntetlenek terén. A címvédő a Schalke elleni Ruhr-derbin 1–1-et ért el, ez pedig már a negyedik döntetlenje ebben a szezonban. A nagycsapatok közül a Bayer Leverkusen folytatta a hullámzó szereplését, a hétközi csúcs (Hansa Rostock, 3–1) után ezúttal a pokol (Hannover, 1–3) következett. Egy másik Janus-arcú együttes, a Hertha viszont végre megörvendeztette a szurkolóit, és az Arminia Bielefeld elleni 1–0-s diadallal megkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz.

Lisztes és Piplica hozta össze a Werder Bremen gyôztes gólját

Fittyet hányt a statisztikákra a Werder Bremen az Energie Cottbus otthonában. Az idegenben zsinórban három bajnokit elbukó zöld-fehérek egy szilveszteri összeállításba kívánkozó góllal két vállra fektették a hazaiakat, és a tabellán felnyomultak az ötödik helyre. A két csapatban összesen három magyar futballista – Lôw Zsolt, Miriuta Vasile (mindkettô Cottbus), Lisztes Krisztián (Werder) – lépett pályára, és mindannyian végig is játszották a nem túl magas színvonalú összecsapást.
Az egyetlen gól a második félidô elején született, és aligha találhatnánk jobb embert a körülmények ecsetelésére, mint a támadásban kulcsszerepet vállaló Lisztes Krisztiánt. „Megindultam elôre a jobb oldalon, aztán felnéztem, és megpróbáltam középre lôni a labdát – mondta a középpályás. – Élesen, csűddel akartam beadni, de a labda lecsúszott, csak külsôvel találtam el. Piplica kapus beadásra számítva kimozdult, de amikor meglátta, hogy a labda a kapu felé tekeredik, megijedt, és visszalépett. Igazából nem tudom, hogy mit akart csinálni, talán lábbal akart menteni, de nem járt sikerrel, mert róla a hálóba pörgött a labda. Nem bánom, hogy nem volt szépségdíjas találat, a fontos, hogy három pontot ért.”
Figyelemre méltó, hogy Lisztes és az új igazolás, a francia Johan Micoud másodszor játszott együtt a Werderben, és a csapat másodszor is nyerni tudott! Ráadásul néhány német lapinformációval ellentétben Lisztes nem Micoud mögött, hanem mellett szerepel, azaz neki is elsôsorban a támadások segítése a feladata. A biztosításra meg ott van a mögöttük helyezkedô Ernst. Azért elégedettségrôl, elbizakodottságról szó sem lehet Brémában… „Ha a végén is így állunk, akkor aligha leszünk szomorúak, de most még nem szabad eltelnünk magunktól. Ha kifognánk egy olyan sorozatot, mint az elôzô idényben, és legalább tíz meccsen keresztül veretlenek maradnánk, akkor tartósan elöl ragadhatnánk. Persze, ez nem lesz könnyű, a következô héten csütörtökön UEFA-kupa-meccs, szombaton pedig a Leverkusen elleni bajnoki vár ránk…” – nyilatkozta Lisztes.
A cottbusiak természetesen nem szálltak el a boldogságtól, különösen azok után, hogy szerdán idegenben, az újonc Hannover arénájában tudtak nyerni. „Egyenlô erôk küzdelme volt, a Werdernek alig volt helyzete, nekünk pedig három nyolcvan–kilencven százalékos lehetôségünk is volt, sajnos egyiket sem értékesítettük. Kaptunk egy szerencsétlen gólt, ez döntött, így pedig roppant nehéz lesz ráhangolódni a következô, a Bayern elleni meccsre. A hétközi sikerünk után bíztunk a gyôzelemben, a három ponttal megkapaszkodhattunk volna a középmezônyben, a vereséggel viszont elmaradt az elôrelépés” – kesergett Lôw Zsolt, a Cottbus középpályása.
Michael Ballack szombaton Nürnbergben újra ihletet adott az őt dicsőítőknek. A Bayern München nyáron igazolt középpályása mindkét félidő elején elpöttyintett egy gólt, és ha kiindulunk a 2–1-es végeredményből, akkor tudhatjuk, mit jelent ez a teljesítmény. A koncert nyitányát egy Zé Roberto-szabadrúgást követő fejes, a befejezést pedig az Elberrel való kényszerítőzést lezáró lövés jelentette. Hogy közben Csirics tizenegyesből mattolta a büntetőt összehozó Oliver Kahn kapust? Ez legfeljebb annyit jelent, hogy a müncheniek a Bundesligában április után ismét kaptak egy gólt idegenben… "Nem lehet mindig három vagy annál több gólt szerezni, azért ezt a tempót még mi sem bírjuk. Sokkal többet kezdeményeztünk a Nürnbergnél, még úgy is megérdemeltük a három pontot, hogy nem brillíroztunk” – fogalmazott a lefújás után Ottmar Hitzfeld, a bajor alakulat mestere.
Egyelőre képtelen felvenni a Bayern által diktált tempót a címvédő Borussia Dortmund, amely ezúttal a presztízsében minimum a Fradi–Újpest párharcra emlékeztető, Schalke elleni rangadón szórt el két pontot. Igaz, az már-már a papírformának megfelelő, hogy a királykékeknek nem kell fejet hajtaniuk a BVB előtt: ez zsinórban már a nyolcadik olyan Ruhr-derbi volt, amelyen legalább egy ponttal gazdagodtak. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Matthias Sammer edzőként, Jens Lehmann pedig játékosként továbbra is nyeretlen a Schalke ellen.) Ráadásul néhány másodpercig nekik állt az inkább a rengeteg szabálytalanságról, mintsem a magas színvonalú futballról emlékezetes csata: a 70. percben ugyanis a vendégek kerültek előnybe. Metzelder utolsó emberként úgy vett át egy labdát a saját térfele közepén, hogy azért az ifiben azonnal lehozzák a pályáról, hibáját pedig a néhány másodperccel korábban beállt Agali könyörtelenül kihasználta. A nigériai begyalogolt a tizenhatosra, majd a nehezebb megoldást választva a tátongó jobb helyett a kapu Lehmann által minimum félig takart bal oldalába helyezett. Még ünnepeltek a gelsenkircheniek, amikor már 1–1 állt az eredményjelzőn: Evanílson beadásából a nem kifejezetten hórihorgas Ewerthon fejelt a hálóba.
Még a Westfalen-stadionban tusakodóknál is rosszabbul járt egy másik dobogóesélyes, a Bayer Leverkusen, amely otthon szaladt bele egy méretes pofonba. A "gyógyszergyári” társulatnak az a Hannover adott leckét 3–1 erejéig, amely az előző négy fordulóban még csak pontot sem tudott szerezni. Pedig a jó öreg Kirsten is helyet kapott a Bayerben, részt vállalt az első gól előkészítéséből, egyszer be is köszönt (igaz, a bíró les miatt érvénytelenítette a találatot), de így sem ment. A másik oldalon ugyanis volt egy Fredi Bobic nevű, sokak által már a "leselejtezett áruk” között látott támadó. Az egykori válogatott csatár kétszer villant (Bundesliga-gólt ezt megelőzően 2001. május 19-én szerzett…), ez pedig kincset – jelen esetben diadalt – ért.

Bundesliga I

5. forduló: Cottbus–Werder Bremen 0–1 (Piplica 51. – öngól), Nürnberg–Bayern München 1–2 (Csirics 35. – 11-esbôl, ill. Ballack 12., 52.), 1860 München–Wolfsburg 2–2 (Wiesinger 48., Schroth 64., ill. Ponte 77., Klimowicz 87.), Arminia Bielefeld–Hertha BSC 0–1 (Marcelinho 52.), Mönchengladbach–VfB Stuttgart 1–1 (Münch 50., ill. Kuranyi 71.), Bayer Leverkusen–Hannover 1–3 (Bastürk 11., ill. Bobic 41., 81., Idrissou 83.), Borussia Dortmund–Schalke 1–1 (Ewerthon 71., ill. Agali 70.). A Hamburg–Kaiserslautern és a VfL Bochum–Hansa Rostock mérkôzést vasárnap játsszák.

Következik (szeptember 21-én és 22-én) a 6. forduló: Hertha BSC–Hamburg, Wolfsburg–Nürnberg, Bayern München–Energie Cottbus, Werder Bremen–Leverkusen, Hannover–VfL Bochum, Hansa Rostock–Borussia Dortmund, Schalke–Mönchengladbach, VfB Stuttgart–Arminia Bielefeld, Kaiserslautern–1860 München

Bundesliga II

5. forduló: Ahlen–1. FC Köln 0–0, Alemannia Aachen–Karslruhe 2–0 (Grlic 67., Ivanovic 71.), Trier–Duisburg 3–0 (Braham 17., Winkler 71., 82.). A Waldhof Mannheim–Oberhausen, az Union Berlin–St. Pauli, a Mainz–Reutlingen, a Lübeck–Greuther Fürth és az Eintracht Frankfurt–Burghausen mérkôzést vasárnap, míg a Braunschweig–Freiburg találkozót hétfôn játsszák.
Az élcsoport: 1. Trier 12 pont (4 mérk.), 2. 1. FC Köln 11, 3. Lübeck 9 (11–3), 4. Eintracht Frankfurt 9 (10–3), 5. Freiburg 9 (6–4)
Idegenben villant a kezdőcsapatában Király Gábort és Dárdai Pált felvonultató Hertha BSC is. Az ez idáig nyeretlen berliniek a jól rajtoló Arminia Bielefeldet hódoltatták be, méghozzá egy brazil technikai bravúrnak köszönhetően: a második félidő elején Marcelinho úgy rúgott be kapásból, bal belsővel egy labdát a jobb alsóba 16 méterről, hogy arra csak nagyon kevesen képesek. "Most már nincs akkora gond, csak ne állna előttünk a négyórás buszút – mondta a meccset követően a több szép védést is bemutató, ugyanakkor egy tizenegyesgyanús szituációt megúszó Király. – A három ponttal gazdagabban azért könnyebben telik az idő, és az sem zavar, hogy esetleg bírói hibát sejtenek a győzelmünk mögött. Azt mondom, a játékvezető is csak ember, ő is hibázhat. Azt meg nem is kell mondanom, hogy ilyen tévedések miatt már mi is szegényebbek vagyunk néhány ponttal… A hétközi feddések aligha hatottak ki a játékunkra, szerintem a mai győzelmünk a csapat természetes reakciója volt a bírálatokra. Mindenki tette a dolgát, és ennek most eredménye is lett.”
Dárdai Pál is boldogan nyilatkozott: "Már éppen itt volt az ideje ennek a győzelemnek. Biztos voltam benne, hogy kezdek, ha küzdeni, csúszni-mászni kell a pályán, akkor én biztosan helyet kapok a csapatban. Nos, küzdelem az volt rendesen, a szép játék ritkán volt felfedezhető, de a mi helyzetünkben a három pont volt a legfontosabb. Igazán akkor leszünk boldogok, ha most elkapunk egy jó szériát, nyerünk kétszer-háromszor, ebben az esetben ugyanis felzárkózhatnánk az élmezőnyhöz.”
Az állás
1. Bayern München54114– 413
2. VfL Bochum43112– 310
3. Hansa Rostock431 9– 3 9
4. Schalke523 6– 3 9
5. Werder Bremen532 7– 8 9
6. Mönchengladbach5221 6– 3 8
7. Borussia Dortmund514 7– 5 7
8. 1860 München5212 9– 8 7
9. Wolfsburg5212 5– 5 7
10. Arminia Bielefeld5212 7– 8 7
11. Hertha BSC5131 5– 5 6
12. Bayer Leverkusen5122 8–10 5
13. VfB Stuttgart541 5– 7 4
14. Energie Cottbus5113 4–12 4
15. Hamburg413 4– 8 3
16. Hannover514 7–12 3
17. Nürnberg514 6–123
18. Kaiserslautern422 3– 8 2
Tv: a Sport1 vasárnap 22.30-tól közvetíti a VfL Bochum– Hansa Rostock mérkőzést
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik