Lapsánszki Tamás új feladata

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.09.27. 22:30
Címkék
Nem kell sokat visszalapozni az MTK históriáskönyvében ahhoz, hogy megállapítsuk: az ősz egyik legnehezebb mérkőzése vár a kék-fehérekre. A meglepő feltételezésre annak a tudatában jutottunk, hogy Hidegkuti Nándor utódai listavezetőként, hétszer annyi pont birtokában látják vendégül a sereghajtót, ráadásul a tabellát is magabiztosan, ötpontos előnnyel vezetik. Az elmúlt években azonban rendre ilyenkor szokott beütni – általában egy gyengébbnek tartott csapat ellen – a krach. Azonban ha valaki, akkor a kiváló pedagógus hírében álló Egervári Sándor biztosan tudja, mi a teendő, hogy az elmúlt évek baklövéseiből tanuljanak a játékosok.
"Bármilyen sportágról beszélünk, az alap, hogy tisztelni kell az ellenfelet – mondta a mesteredző. – Az edzéseken ugyanúgy külön készültünk a Békéscsabából, mint bármelyik másik, papíron veszélyesebbnek tartott ellenfelünkből. Elvárom játékosaimtól, hogy ezen a találkozón is a maximumot hozzák ki magukból munkavállalásban és koncentrálásban is. Arra kell még nagyon vigyáznunk, hogy ötpontos előnyünk ellenére megőrizzük józanságunkat.

Egervári Sándor, az MTK mestere okkal mosolyog: csapata remekel a bajnokságban
Egervári Sándor, az MTK mestere okkal mosolyog: csapata remekel a bajnokságban
Egervári Sándor, az MTK mestere okkal mosolyog: csapata remekel a bajnokságban
Az aranyérmet nem rövid távon, hanem egy hosszú bajnoki év végén lehet megnyerni, ezért nekünk is hosszú távon kell gondolkodnunk. És természetesen arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a riválisok jobban erősítettek a nyáron, így formaingadozás esetén nagyobb variációs lehetőségeik vannak, mint nekünk. A soron következő találkozón arra kell majd különösen odafigyelnünk, hogy nem szabad fejetlenül támadnunk, a hátsó sorokban nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség. Ezért is örülök, hogy ismét számíthatok Molnár Zoltán játékára, az ő rutinjával stabilabb lesz a védekezőjátékunk.”
A tréner optimizmusára mi sem jellemzőbb ez utóbbi kijelentésnél, hiszen a jobbhátvéd visszatérését említi, holott panaszkodhatna öt játékosának hiányára is. A régóta sérült Győri János mellett ugyanis a héten kidőlt a sorból Horváth Levente, Juhász Roland és Alin Dragan is, míg a csapat "leglelkesebb” sárgalap-gyűjtője, Mico Szmiljanics ismét a lelátóról szurkolhat.
"Minden csapatnak nehézséget okoz, ha ennyi hiányzója van, a mi keretünk ráadásul amúgy is szűk – folytatta Egervári Sándor. – Reméljük, hogy a csapat kényszerű átszervezése nem megy majd az eredményesség rovására. Néhány játékosomnak ezúttal saját szerepköre mellett más feladatokat is át kell majd vállalnia, de ha kellőképpen kisegítjük egymást, úgy nem lesz probléma.”

A gólparádé ezúttal elmarad

Goran Jezdimirovics (MTK): – Nem számítok olyan gólparádéra, mint amit legutóbb Kispesten rendezett a csapat. Lehet, hogy meglepô, amit mondok, de szerintem egyetlen góllal gyûjtünk három pontot a sereghajtó ellen.

Megyesi László (Békéscsaba): - Ezen a mérkôzésen nincsen veszítenivalónk. Bátran kell játszanunk, s ha felszabadultan futballozunk, akár pontot is szerezhetünk az éllovas otthonában.


Haladás. Végre ismét beköszöntött a huszonegyedik század az MTK Hungáriánál. Többszöri idôponthalasztás után végre beindult a klub internetes oldala. A www.mtkhungaria.hu címen mûködô hírújságot megnézegetve kijelenthetjük: minden fontos információ megtalálható, amire egy szurkoló kíváncsi lehet. Az eredményt látva úgy tûnik, megérte rá ennyit várni.

Másodosztály. „Csak egy csapat van a pályán, s az nem a miénk…” – fogalmazott kritikusan egy csabai szurkoló a Dunaferr elleni újabb hazai vereség után. S valóban, úgy tetszik, hogy az a teljesítmény, ami az NB I B-ben elég volt bajnoki címre, az a Borsodi Ligában roppant kevés. Tény, a gárdának az eddigieknél sokkal jobban kell produkálnia, ha épp az MTK ellen szeretné megszerezni elsô idegenbeli pontját.
A mesteredző által említett átszervezés az edzéseken tapasztaltak szerint annyit tesz, hogy Illés Béla lép fel társnak a középpályáról Ferenczi István, a keret egyetlen hadra fogható csatára mellé. A karmesteri pálcát a csapatkapitánytól minden valószínűség szerint az utóbbi mérkőzéseken jól futballozó és rendkívül fontos gólokat szerző Daniel Rednic veszi majd át. Ezzel a cserével a bal oldali középpályás posztja szabadul fel, amely szerencsére nem hiányposzt. A keretben több játékos is be tudja játszani ezt az oldalt, ezúttal valószínűleg az idáig főként a jobb oldalon lehetőséghez jutó Czvitkovics Péteré lesz ez a feladat. A védelemben is van két hiányzó, ám ezt a csapatrészt nem érinti a kényszerű átszervezés, hiszen Molnár Zoltán amúgy is visszafoglalta volna Horváth Leventétől a jobb oldali védő posztját, míg az eltiltott Szmiljanicsot az ugyanezen poszton szereplő Elek Norbert helyettesíti majd.
Garamvölgyi Lajos, a békéscsabaiak szakvezetője aligha van irigylésre méltó helyzetben, hiszen az egyik legnehezebbbb mérkőzés vár játékosaira: a listavezető otthonába látogat a sereghajtó. Már a két csapat mérlege is sokat elárul az esélyekről: az MTK-nak annyi veresége van, ahány győzelme a lila-fehér gárdának, persze, ahogy Garamvölgyi fogalmaz, csapata nem kikapni megy a Hungária körútra.
"Tudjuk, hogy Illés Béla nélkül is az egyik legerősebb együttes az MTK, ennek ellenére az az egyik célunk, hogy a kékek legjobbját kikapcsoljuk a játékból – mondta a vezetőedző. – Ahhoz, hogy ne érjen el ellenünk mesterhármast, miként tette azt a Debrecen és a Kispest ellen, olyasvalakit kell keresnem a csapatunkból, aki fáradhatatlanul követni tudja a pálya minden szegletébe. Ehhez viszont egy nagyon gyors emberre van szükségünk. Lehet, most sokan meghökkennek, de Lapsánszki Tamásról el tudom képzelni, hogy kilencven percen át vele tud tartani, még akkor is, ha Illés nagyobb fokozatra kapcsol.”
Ha Lapsánszki kap lehetőséget, Fehér Zsolt maradhat ki a kezdőcsapatból. A jól fejelő védővel kapcsolatban Garamvölgyi elárulta, hogy mostanában nem eléggé megbízható. Ha pedig Ferenczi István fejjátékának semlegesítésére gondol a szakvezető, úgy még mindig ott van Dusko Grujics, aki szintén "párbajra kelhet” a fővárosiak jól fejelő csatárával.
"Tisztában kell lennünk azzal, hogy túl sok védővel nem állhatunk ki, hiszen gólt is kell rúgnunk, ha pontot szeretnénk elvenni a kék-fehérektől – folytatja a vezetőedző. – A papírforma egyértelműen az MTK mellett szól, de nem mondunk le a pontszerzés lehetőségéről a bajnokesélyessel szemben. Biztos vagyok benne, hogy a csapat mindezt átérzi, és teljes erőbedobással küzd majd a Hidegkuti-stadionban. Persze ehhez az is kell, hogy a fejben is erős kék-fehérekkel szemben a mieink is gyorsabban gondolkodjanak.”
A két klub egyezsége alapján Szilveszter Ferenc nem léphet pályára korábbi csapata ellen. Igaz, így az utóbbi időben nem túlságosan acélos középpályássor tovább gyengülhet, de a középen játszóknak most aligha az lesz az elsődleges feladatuk, hogy szervezzék a támadásokat… Az edzői stáb arra is igyekszik felkészíteni a játékosokat, hogy ne robogjon át rajtuk expressz gyorsasággal az MTK, miként tette ezt velük mostanában a Sopron, majd legutóbb otthon a Dunaújváros is. Egy biztos, Békéscsabán mindent elkövetnek annak érdekében, hogy partiban tudjanak lenni a fővárosiakkal, hogy ne valljanak szégyent a hoszszú idő után újra élőben közvetített meccsükön. Éppen ezért pénteken, a nagy esőzések elmúltával Garamvölgyi Lajos villanyfényes edzést vezényelt fiainak a szomszédos Békésen.
Hogy erre miért volt szükség?
Nos, azért, mert a csabai Kórház utcában még mindig nem futja a stadion világítására…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik