Igazi futóünnep volt vasárnap

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2002.09.29. 22:20
Címkék
Futófesztiválként hirdették meg, igazi futóünnep lett belőle! Mármint a Kaiser's Plus Budapest maratoniból, amely egyben maratonfutó országos bajnokság is volt. Az igazi kihívásnak, a 42195 méternek 2150 egyéni induló vágott neki egy jól sikerült ágyúlövésre és az azt követő tűzijátékra pontban délelőtt 10 órakor. Szinte ideális volt az idő, amely mindig fontos tényezője ennek a távnak. Nem volt túlságosan meleg, kellemesen sütött a nap, és a szél sem fújt túlságosan. Legalábbis a Hősök terén és a Duna-partig vezető szakaszon. A rakpartokon, ahol az útvonal java része vezetett már sokkal nehezebb volt megküzdeni az elemekkel. Az előzetes hírek szerint Rezessy Gergő nagyon jó formában volt. A Vasas-Humansoft versenyzője nem kisebb dologra készült, mint hogy megdönti a 2:15 órás versenycsúcsot. Ráadásul a jövő évi világbajnoki kiküldetési szint sem sokkal erősebb ennél. Ennek megfelelően Rezessy és az őt segítő csapattársak a táv első felében 3:10 perces ezer métereket diktáltak. Némi meglepetésre velük tartott a korábban félmaratonin és más távokon jobbnak tartott Bacskai Zsolt is. Mi több, 21 kilométer után elhúzott a vasasos különítménytől, mondván, lassul a tempó. Csakhogy az erős szembeszélben egyedül elfáradt, így 30 kilométernél Rezessy befogta, majd meg is előzte a BVSC-Kufner futóját. Az utolsó 12 kilométeren aztán majd' egypercesre nőtt közöttük a különbség, Rezessy győzött, de igazán ő sem volt boldog a végén.
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
A Kaiser’s Plus Budapest maratoni indulói ideális idôben rajtolhattak a Hôsök terérôl
"Nagyon jó állapotban voltam, de sajnos túl sokat kivett belőlem a széllel való viaskodás – mondta az eredményhirdetést követően a bajnok. – Amikor hátszél volt, akkor meg nagyon erősen tűzött a nap. Kár érte, ebben a futásban sokkal több volt. Az egyetlen, aminek örülni tudok, hogy végül nyertem. Számomra nagy meglepetés volt Bacskai Zsolt jó szereplése. A jövőben talán jobb lenne, ha együtt tudnánk működni a felkészülés során, és a táv nagy részén. A végén úgyis kiderül, kiben mennyi tartalék maradt.”
Bacskai Zsolt ugyancsak csalódott volt: "Bár egyéni csúcsot értem el, lehetett volna sokkal jobb is. No és másodiknak lenni sohasem jó érzés. Féltáv után szóltam az irammenőknek, hogy lassulunk, de nem reagáltak rá. Egyedül meg nagyon nehéz volt, főként hogy Rezessy Gergőnek vezettek. Idén még egy nagy dobásom lehet, mégpedig a Bécs–Budapest szupermaratoni egyéniben. A környezetemben lévő összes ember megpróbál lebeszélni róla, de én a három évvel ezelőtti sikertelen próbálkozásom után újra bele akarok vágni.”

A nők versenyében viszont pályacsúcs született Kovács Ida révén! A VEDAC futójának elsőségét senki sem veszélyeztette, egyedül az óra ellen futott. Földingné Nagy Judit 2:39:02 perces eredményénél szeretett volna gyorsabban visszaérni a Hősök terére. Nos, sikerült neki, így a két héttel ezelőtti kremsi diadala után újabb maratonin győzött. "Nagyon örülök ennek az eredménynek – mosolygott Kovács a versenyt követően. – Főleg az ausztriai verseny után, hiszen még a mostani futás során is azon gondolkodtam, jó ötlet volt-e ilyen rövid időn belül bevállalni a második versenyt. De szerencsére jól sült el a próbálkozás. Nagy dolog, hogy pályacsúcsot futottam, de az igazi a magyar rekord lenne. A 2:28:50-re azonban egyelőre gondolni sem merek. Az idén viszont jó lenne 2:35 körül futni, erre december környékén valamelyik olasz versenyen lehetőségem is lesz. Az már talán olyan eredmény, amivel kijuthatok egy világversenyre, végtére is minden sportoló álma, hogy a legnagyobb versenyeken indulva méresse meg magát.”

Maratoni futó országos bajnokság,
Kaiser's Plus Budapest maratoni,
Budapest

Férfiak. Bajnok: Rezessy Gergely (Vasas-Humansoft, edzôje: Jenkei András) 2:18:41, 2. Bacskai (BVSC-Kufner) 2:19:37, 3. Berecz L. (Mezôtúri AFC) 2:24:59, 4. Bogár J. (Fancsali SE) 2:26:58, 5. Biri (Gyulai SE) 2:29:58, 6. Szecsôdi (MICRO SC) 2:30:48
Nôk. B: Kovács Ida (VEDAC, e: Kós-Hutás László) 2:38:18, 2. Zsiga (Haladás VSE) 2:45:53, 3. Kiss Á. (Debreceni AK) 2:50:08, 4. Farkas K. (FTC) 2:54:47, 5. Kovács K. (Margitszigeti AC) 2:58:29, 6. Demetrovics (BHSE) 3:04:20
Kerekes székesek. Férfiak: 1. Bók László (Delfin SE) 2:26:05, 2. Nagy B. (MAFC) 2:26:59
Nôk: 1. Dóra Krisztina (RODATA SE) 2:34:54
A kerekes székesek között induló Dóra Krisztina is hasonlóról álmodik. Három éve még a Margitsziget öt kilométere is komoly feladat elé állította. Azóta már a paralimpia a cél, és az azon való jó szereplés. "Ha semmi rendkívüli sem jön közbe, ott leszek Athénban. De a szakértők szerint tíz év kell a csúcsra kerüléshez. Nekem ehhez még rengeteg időm van. Ha nem 2004-ben, akkor 2008-ban, de mindenképpen szeretnék a legjobb hat között végezni. Ez a verseny is egy állomás volt az ehhez vezető úton. Egy olyan állomás, amire később is szívesen emlékezem majd.”
Hogy az amatőrök közül mennyien emlékeznek jó szívvel a Kaiser's Plus Budapest maratonira, nem tudni. Hiszen mindenkinek a saját maga elé tűzött időt kellett elérnie. De a szervezőkön nem múlt a jó hangulat. Útközben zenészek és lelkes műsorvezetők szórakoztatták a futókat, és a közönség is egyre aktívabb az elmúlt éveket figyelembe véve. A futók fantáziája pedig nem ismer határokat. Volt, aki öltönyben teljesítette a távot, mondván, egy (futó)ünnepnek meg kell adni a kellő tiszteletet. A világ 35 országából érkezők közül a norvégok szurkolótábora volt a leglelkesebb, ők a város majd' minden pontján feltűntek piros-kék zászlóikkal, de az a francia úr is nagy feltűnést keltett, aki a mezőny végén gall kakasnak öltözve izzadt a hihetetlenül vastag jelmez és a kakastarajos sapka alatt.
Az összes számot, tehát a 7.5, és a 4 kilométert, valamint a maratoniváltókat is figyelembe véve 13 200-an vágtak bele egy hosszabb, vagy rövidebb futásba. Egy nagy- szerű, verőfényes napon remek hangulat uralkodott a futók között, akik igazi ünnepet varázsoltak a fővárosba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik