Tartalékos lesz a hazai védelem

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.10.04. 20:36
Címkék
Négy mérkőzésen két győzelem, egy döntetlen és egy vereség. Ekképp lehetne összefoglalni a Sopron teljesítményét, mióta Komjáti András felel a gárda szakmai munkájáért. A Sopron az eddig megszerzett nyolc pontjából hetet Komjáti ténykedése óta jegyez, ráadásul a jelzett négy meccsen hét gólt ért el a bordó-szürke egylet, míg korábban mindössze hármat.
A góllövés feladata egyébként a ma délutáni találkozón egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek, hiszen az az MTK vendégeskedik a városban, amelynek védelménél csak a Ferencváros vonultat föl biztosabbat (az MTK hálóját csupán kilencszer zörgették meg a riválisok). S hogy soproni részről mennyire nehéz föllépés lesz a mostani, azt további számokkal támasztjuk alá: a két csapat között kilenc hely a különbség a bajnokságban, tizenhat pont a differencia, s a fővárosi alakulat majd két és félszer több gólt szerzett riválisánál (huszonnégyet).
Gondot okoz egyébként Komjáti Andrásnak, hogy a csapat legbiztosabb embere, Szabados József kidőlt a sorból: lovaglóizom-húzódást szenvedett. Így aztán a csapat szerkezetét radikálisan meg kell változtatni, mivel a Szabados helyén bevethető futballisták közül Csiszár Ákos ugyancsak sérült; ő szintén hasonló okok miatt harcképtelen. Komjáti András elmondta, hogy kevés védőjátékos áll rendelkezésére, így aztán rendkívül nehéz lesz összeállítani a hátsó alakzatot is. Sopronban tisztelik az MTK-t az őszi eredményei okán, ám mindent megtesznek azért, hogy a vendéggárda vereséggel távozzon Győr-Moson-Sopron megyéből. Emlékeztetnek: ha a Győrnek sikerült, a Sopron miért ne győzhetne?

Fény és árnyék

Nyugalom. Komjáti András ténykedésével visszatért a nyugalom Sopronba. A csapat az új edzôvel az elsô két meccsét megnyerte, így valamelyest csitultak a rossz szezonkezdés miatt felkorbácsolt kedélyek. S noha a legutóbbi két találkozón nem sikerült gyôznie a gárdának, Komjátival mindenképp más hangulatban készülhet az együttes.

Keménység. Az MTK jugoszláv légiósait nem a kisasszonyfutball jellemzi. Vélhetôen ez a titka annak, hogy az ellenfelek nem tudnak átrohanni a kék-fehérek középpályáján. Ennek azonban ára van: a legutóbbi fordulóban Mico Szmiljanics „pihent”, ezúttal pedig Goran Jezdimirovics tölti a lelátón a mérkôzést sárga lapokból gyűjtött „drill” miatt.
A kékeknek azonban vélhetően lesz egy-két szavuk mindehhez. Még akkor is ők az esélyesebbek, ha Illés Béla és Zavadszky Gábor sérülés, Goran Jezdimirovics pedig sárga lapok miatt nem játszhat. Először kap viszont helyet a kezdőben Valerij Andronic, az MTK nyáron igazolt tízszeres moldovai válogatott középpályása. A fiatal futballista legutóbb a Békéscsaba ellen, csereként beállva imponálóan irányította a kék-fehéreket.
– Jól döntöttem, hogy nyáron az MTK-t választottam – mondta a középpályás. – Rendkívül jó csapatba és közösségbe kerültem. Ráadásul van olyan futballista is a keretben, akire felnézhetek: Illés Bélát például extraklasszisnak tartom. Fenomenális, ahogyan a labdával bánik.
– Tizenhét évesen együtt készülhetett a Szpartak Moszkva brazil légiósokkal megerősített, BL-résztvevő csapatával. Milyen érzés már tizenhét évesen külföldre költözni?
– Nehéz. De ez rendben is volt így, mert pontosan tudtam, hogy mit vállalok. Eltökélt vagyok, mindent megteszek azért, hogy jó futballista legyen belőlem, s ehhez a Szpartak Moszkva kitűnő iskola volt.

História

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással Sopronban, a legutóbbi két bajnokságban, ám eddigi soproni találkozásaikkor még nem született gól. Érdekes, hogy a soproniak a három budapesti meccsen sem tudtak még a kék-fehérek hálójába találni.
Össz. Sopronban
Mérkôzés 5 2
Soproni gyôzelem 0 0
Döntetlen 3 2
MTK-gyôzelem 2 0
Soproni gólok 0 0
MTK-gólok 5 0
– Ha nem is stabil kezdőként, de rendszeresen szerepelt a Dinamo Bucurestiben. Miért hát az újabb klubváltás?
– Fontos szempont, hogy a fiatalok nevelésére nagyobb figyelmet fordító MTK-ban több játéklehetőségre számíthatok.
– Hogyan éli meg, hogy válogatott játékosként eddig csak csereként szerepelt?
– Egészségtelen szituáció, amikor egy proficsapatnál bárkinek is bérelt helye van. Az edzéseken azért küzdök, hogy helyem legyen a csapatban. Ha szombaton pályára lépek, bebizonyítom: helyem van a kezdőben.
– Feltűnő, hogy az edzések után mindig kint marad, és egyedül rúgdos kapura, dekázgat vagy cseleket gyakorol. Nem egyszer az edzőjének kellett rászólnia önre, hogy ne pörgesse túl magát.
– Ha labdát látok, megszűnik körülöttem a világ. Eddigi csapataimnál is általában utolsóként mentem az öltözőbe. Sok edzőt ez idegesít, de örülök, hogy Egervári Sándort ez nem zavarja.
– Amúgy milyen véleménnyel van Egervári Sándorról és az edzéseiről?
– A legfelkészültebb szakembernek tartom azok közül, akikkel eddig együtt dolgozhattam. Ez nyilván elég "stréberül” hangzik, de komolyan gondolom. Szokatlan számomra, hogy a nyelvi problémák ellenére is milyen könnyedén tud kommunikálni velem a mester.

Nem törődnek az ellenfél helyezésével

Sira István: (Sopron): – Bízom benne, hogy jó mérkőzést vívunk az MTK-val, amelyen harcos, bátor játékkal meglepjük ellenfelünket. Azzal nem foglalkozunk, hogy ezúttal a listavezető lesz az ellenfelünk.
Egervári Sándor (MTK):
– Komjáti András érkezésével eredményessé vált a Matáv hazai pályán, de ezzel együtt feltétlenül ponttal, pontokkal kívánunk távozni szombaton a hűség városából.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik