Kinek kedvez a hazai pálya?

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.10.17. 20:41
Címkék
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Torghelle Sándoron (fehérben) sok múlhat: ha ô jól játszik, a Kispestnek is van esélye (Fotó: Németh Ferenc)
Az élvonal zárófordulójának első és nem is akármilyennek ígérkező találkozójára péntek este Győrött kerül sor, ahol a jelenleg nehéz helyzetben lévő, kieső helyen tanyázó Kispest-Honvéd lesz a vendég, mely csapat utoljára 1996. március 16-án hagyta el győztesen a győri stadiont (akkor 2–1-re nyertek a fővárosiak).
"Úgy érzem, hogy a bajnoki szünetet sikerült megfelelően kihasználnunk – mondta Tamási Zsolt edző. – Játszottunk egy komoly mérkőzést, semleges pályán, Szőnyben, az ukrán Metalurg együttese ellen, mely csapatot meglepő magabiztossággal győztük le. Növeli győzelmünk értékét az a tény is, hogy több meghatározó játékosunkat nélkülözni kényszerültünk. Öröm volt számomra, hogy a helyettük pályára lépők nagyon jó teljesítményt nyújtottak, bizonyítva, hogy lehet rájuk számítani. Éppen ez az, ami további gondolkodásra késztet és bizony még előfordulhat az is, hogy a kezdő sípszó előtt a már most megadott kezdőcsapaton esetleg tovább változtatok.

Fény és árnyék

Megbízatás. Újabb megtisztelô feladatot kapott Palotai Károly. Az egykori olimpiai bajnok labdarúgó, kiváló FIFA-bíró, a JB jelenlegi elnökhelyettese az UEFA megbízása alapján október 20-án Madridban sorra kerülô Real Madrid–AEK Athén BL-csoportmérkôzésen látja majd el az európai szövetség ellenôri feladatát.

Kényszerpihenô. A szeptember 27-én Gyôrött lejátszott ETO–FTC mérkôzésen részleges bokaszalagszakadást szenvedett Böjte Attila. A gyôriek csapatkapitánya akkor abban reménykedett, hogy a Kispest-Honvéd ellen már ismét pályára tud lépni, de sérülése a vártnál nehezebben gyógyul.
Az viszont már most szinte biztosra vehető, hogy a fiatal, mindössze húszesztendős Weitner Ádám, aki korábban már több ízben ült a kispadon, és legutóbb huszonnégy perc erejéig játéklehetőséget is kapott Zalaegerszegen, most először lesz tagja a kezdőcsapatnak. Az utánpótlás-válogatottban szereplő Németh Norbert és Regedei Csaba szerencsére egészségesen tért vissza. Ami a péntek esti találkozót illeti, nem téveszt meg bennünket a Kispest-Honvéd bajnoki táblázaton elfoglalt jelenlegi helye, mivel tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy annál sokkal jobb képességű együttes. Azt már a saját példánk is bizonyítja, hogy a kispestiek idegenben jobb teljesítményre képesek, mint amit hazai környezetben nyújtanak. Mi például Kispesten legutóbbi két mérkőzésünk mindegyikét nagy gólkülönbséggel (hat–egy és négy–egy – a szerk.) nyertük meg, ugyanakkor hazai pályán csak gyötrelmesen sikerült kiszenvednünk egygólos győzelmünket. Ezért nagyon keményen készülünk a pénteki találkozóra. Megjegyezném még, természetesen csapatom győzelmét várom.”

História

A két csapat 1938-ban mérkôzött elôször, ekkor a vendégek gyôztek. A hazaiak elôször 1948-ban verték meg a Kispestet. Az utóbbi években is a gyôrieknek megy jobban, hiszen a legutóbbi hat találkozójukon veretlenek, a vendégek utoljára 1996 tavaszán gyôztek Gyôrben.

Össz. Gyôrben
Mérkôzés 111 56
Gyôri gyôzelem 35 22
Döntetlen 35 23
Kispesti gyôzelem 41 11
Gyôri gólok 161 96
Kispesti gólok 195 70
Persze az sem meglepő, hogy a kispestiek hasonló jóban reménykednek, bár kétségtelenül nem a piros-fekete alakulat a mérkőzés esélyese. Azonban, mint már többször hangoztatták a Honvéd szakemberei, a játékoskeret megerősítése mellett igazából egy apróságra van szükségük: időre minden mennyiségben. Ezért is jött jól ez a két hét szünet a csapat számára, az egymás utáni három vereség miatt érthetően lehangolt játékosokat megint fel lehetett kissé tunningolni. Az edzések mellett pedig egy előkészületi meccs is szerepelt a programban, és bár a Ferencváros második együttesét nem sikerült legyőzni, néhány szép akciót vezettek az így is elég erős zöldek ellen a kispestiek. Jó, tudjuk, néhány szép akció még kevés a bennmaradáshoz, de ha netán ezek közül egy-kettő Győrben góllal végződik, akkor máris közelebb kerül a mezőny hátsó fertálya. Az előjelek mindenesetre biztatóak: egyrészt ezt a meccset Győrben rendezik, ami a Kispest–ETO párosításokat tekintve valamivel kedvezőbb a fővárosiak számára, másfelől pedig a Honvéd egyetlen győzelmét Dunaújvárosban szerezte – éppen egy kéthetes pauza után…
Ami viszont nem túl jó hír, az az, hogy több játékos is hiányzik a csapatból. Dorel Balint és Marius Sasu eltiltása miatt nem léphet pályára, és mivel a Kispest keretében úgyis csak nagyon kevés rutinos futballista akad, a hiányt a keretben és pláne a cserepadon több fiatalnak kell pótolnia. Írhatnánk, ezért is jött jól Bárányos Zsolt leigazolása.
Csakhogy a liga vizslatni kezdte a Kispest kasszáját, és amíg ez a búvárkodás meg nem hozza a kellő eredményt, addig bizony nem engedi Bárányost futballozni. Pedig a háromszoros válogatott középpályás, aki új csapatában a kilences mezben tűnik (remélhetőleg…) majd fel, már aláírta szerződését, beszerezte játékengedélyét, és a Kispest is bemutatta a kötelezően előírt garanciát éves fizetésének hetven százalékáról, a liga mégsem engedélyezte a pályára lépést. Legalábbis csütörtök estig nem.
Mindenesetre érdekes szituáció, folytatás nyilván lesz.

Gratulációt vár a barátaitól

Németh Norbert (Győr): – Számomra furcsa érzés lesz volt klubom ellen első ízben pályára lépni. Félretéve minden érzelmet, úgy küzdök majd, hogy egykori játszótársaim a mérkőzés lefújása után nekem gratuláljanak győzelmünkhöz.

Ioan Patrascu (Kispest): – Az elmúlt két hét munkája remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy ne csak hatvan-hetven percig bírjuk a meccseket. A megfelelő hozzáállás talán egy szép sikert eredményez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik