Csank János első visszatérése

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.10.24. 20:48
Címkék
Kezdődik a bajnokság második köre: ma este a Siófok együttese a bajnoki álmokat dédelgető Ferencváros otthonába látogat. Mégpedig egy olyan edző irányításával, aki korábban éppen a zöld-fehéreknél dolgozott  és nem is akárhogyan, hiszen a bajnoki címig vezette a társulatot , s az elválás óta első ízben sétál ki az Üllői úti kispadhoz. Csank János azóta a Siófok csapatát trenírozza, mégpedig olyan eredményesen, hogy az élvonal újonca okozza eddig a kiírás legkellemesebb meglepetését.
A szokottnál most több a motiváció

Garami József (FTC):

– A Siófok az idegenbeli mecscsein nagyon jól játszik, az MTK-val szemben az utolsó percben kapott góllal maradt alul. Nehéz mérkôzésre készülünk, gyôzelmi reményekkel.
Fülöp Zoltán (Siófok):
– Mindannyian motiváltabbak vagyunk a megszokottnál, hiszen a Fradi ellen lépünk pályára. A hazai csapat az esélyes, de mi ennek ellenére mégis gyôzni akarunk.
A szokottnál most több a motiváció

Garami József (FTC):

– A Siófok az idegenbeli mecscsein nagyon jól játszik, az MTK-val szemben az utolsó percben kapott góllal maradt alul. Nehéz mérkôzésre készülünk, gyôzelmi reményekkel.
Fülöp Zoltán (Siófok):
– Mindannyian motiváltabbak vagyunk a megszokottnál, hiszen a Fradi ellen lépünk pályára. A hazai csapat az esélyes, de mi ennek ellenére mégis gyôzni akarunk.
A két csapat között mindössze öt pont a különbség, ami azért nem hatalmas differencia (a második helyen álló Ferencvárost például négy ponttal előzi meg az éllovas MTK).
Mindenesetre a találkozó esélyesei a házigazdák: a Garami József dirigálta gárda hazai környezetben különösen egységesnek tetszik (a saját pályáján játszott öt bajnoki és a két nemzetközi találkozóján csak a ZTE és az MTK talált kapujába, előbbi gárda kétszer, utóbbi egyszer, ellenben a vendégek kaptak gólt szép számmal, Lipcsei Péterék tizenhétszer voltak eredményesek).
Dragóner Attilának nagy szerepe van abban, hogy a zöld-fehérek védelme ilyen stabil. A Siófok elleni mérkőzés előtt a védőt kértük meg, hogy elemezze együttese eddigi teljesítményét, s mondja el azt is, ő mit vár a siófokiak elleni ütközettől.
– Rendkívül jól kezdtük a szezont, s habár utána kisebb hullámvölgybe kerültünk, voltaképpen elégedettek lehetünk, mert ez idáig mind a bajnokságban, mind az UEFA-kupában tökéletesen helytálltunk, s emellett néhányunknak a válogatottban is bizonyítanunk kellett – mondta Dragóner Attila. – Mi most az MTK-val folytatunk nagy versenyt, és remélem, még ebben ez évben utolérjük a kék-fehéreket, ezzel egyszersmind megelőztem egy kérdést: nyerni akarunk a Siófok ellen.
– A sok mérkőzés mennyire viseli meg önöket?
– Nincs miért panaszkodnunk. Mivel Garami József alaposan fölkészített bennünket, szerintem erőnlétileg nem volt, és most sincs problémánk.
– A korábbi edzőjük, Csank János igencsak összehangolta a Siófokot, úgyhogy bizonyára nehéz meccs vár a Fradira.
–A nagyszerű szakember a remek csapatával látogat hozzánk, és látatlanban azt várom a meccstől, hogy a riválisunk tökéletesen elvégzi majd azt a feladatot, amivel Csank János a pályára küldi a játékosokat. Vélhetően a masszív védekezésből igyekszik majd az ellentámadásait vezetni a Siófok, és szöglet-, illetve szabadrúgás-szituációkból veszélyeztethet. Arra lenne szükség, hogy az első negyedórában gólt rúgjunk, mert akkor nyugodtabban futballozhatnánk. Amennyiben mégsem így alakul a játék, még mindig bízhatunk csatárainkban, akik bármikor képesek megvillanni. Ami fölvillanyozza a társaságot, az az, hogy Marek Penksa is játszhat, igaz, aligha kezdőként kap lehetőséget.
– Kriston Attila viszont nem léphet pályára…
– Noha nincs pótolhatatlan labdarúgó, Attila hiányzik majd a jobb oldalról. Ô képes a vonal mellett bejátszani a pályát, de abban is biztos vagyok, hogy bárki is szerepel majd az ő posztján, mindent megtesz azért, hogy ne lehessen rá panasz.
– A legutóbbi két mérkőzésen érződött, hogy mindenáron gólt akar lőni. Most is hasonló elánnal érkezik majd a siófoki kapu elé?
– Minden mérkőzés más, képtelenség most még megmondani, mennyi lehetőség kínálkozik arra, hogy előremerészkedjek. Legutóbb, a székesfehérvári összecsapáson a szögletrúgásoknál mentem előre, igaz, végül mégis akcióból találtam Végh Zoltán kapujába. Nem titok, a csapatunk egyik erőssége az, hogy a három védő közül valamelyikünk mindig vállalkozik az előretörésre, és így teremthetünk létszámfölényt az ellenfél kapuja előtt.
– Ezért is figyelemre méltó, milyen kevés gólt kap a csapat.
– Garami József nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, és próbálunk is ennek megfelelően futballozni. Roppant fontos a biztonság, hiszen az a gárda, amely a legkevesebb gólt kapja, valószínűleg megnyeri a bajnokságot.
– A Siófok ellen a szokottnál is éberebbnek kell lenniük, mert a vendégcsapat ritkán, ám annál veszedelmesebben támad…

História
Meglepetésre gól nélküli döntetlennel kezdett a két gárda még az 1985–86-os bajnokságban. Azt követôen azonban hét mérkôzésen mindössze egy pontig jutottak a vendégek. Legutóbbi öt meccsükbôl viszont háromszor is ôk gyôztek, mint ahogyan az utolsón is, 1999 ôszén. A Fradi egy évvel korábban gyôzte le az Üllôi úton utoljára a Siófokot.
– Lehet, ám mondom, számunkra kizárólag a győzelem elfogadható. Nem lesz könnyű dolgunk, de nyerünk, és ha tippelnem kellene, akkor azt mondom, kettő–nulla lesz a meccs vége…
Hogy tényleg ennyi lesz-e a végeredmény, az majd elválik, abban azonban igaza van Dragóner Attilának, hogy nehéz lesz a siófokiaknak bevenni a fővárosiak kapuját. A siófokiak erőssége a stabil védekezés, ám a támadójáték lehetne hatékonyabb, hiszen az első körben 16 gólt rúgtak a balatoniak.
Csank János vezetőedző is azt hangsúlyozta a csütörtöki gyakorlást követően, hogy a csapat játékával idegenben nem volt probléma, csak éppen a gólok maradtak el: az MTK-pályán, Debrecenben és Zalaegerszegen is egy gólt kapott az Alekszandar Pantics, Kuttor Attila, Koller Ákos alkotta, masszívvá összeérett védelem, ugyanakkor csak Debrecenben sikerült betalálni az ellenfél kapujába – a másik két helyen kikapott a Siófok.
"Összességében az alapszakasz első köre jól végződött a számunkra, és azt szeretnénk, ha legalább így zárulna a második is – mondta a zöldektől történt távozása óta az Üllői útra először visszatérő Csank János. – A visszavágók első körében a Ferencváros otthonában papíron nem mi vagyunk az esélyesek, ám nekünk a vereségeinkben is akadt annyi biztató jel, hogy őszintén remélhetjük, most is olyan teljesítményt nyújtunk, hogy nem mondhatják ránk: rossz csapatunk van. Nem cifrázzuk különösebben a játékot, különleges taktikai húzásokkal nem készülünk a zöld-fehérek ellen, csupán a lehető legjobban szeretnénk megnehezíteni a játékukat. S ha a mérkőzés mind nagyobb időszakában a mi akaratunk érvényesül, akkor már nagy gond nem lehet. Tudjuk ugyanakkor, hogy a Ferencváros erejét az adja, hogy a játékosai képesek a meccseket eldönteni, és akár még helyzet nélkül is gólt rúgni. Erre pedig igen nehéz felkészülni.”
Abban, hogy a Siófok mennyire tudja elrontani a Fradi játékát, nagy szerepe lehet az együttes 28 esztendős ferencvárosi nevelésű hátvédjének, Koller Ákosnak. A labdarúgó két évnyi kihagyás után tért vissza az élvonalba, és mint mondta: gyorsan sikerült felvennie a nagyobb ritmust.
"Több, rangadónak mondható mérkőzésen bizonyítottunk már, úgyhogy nincs félnivalónk a Ferencvárostól – vélekedett Koller Ákos. – Különösebben a zöld-fehérek veszélyes támadóitól sem tartunk, hiszen egyrészt játszottunk már ellenük ebben a bajnokságban, másrészt pedig egy-két hasonlóan veszélyesnek tartott csatár is futballozott ellenünk. Játszottunk például Kenesei Krisztián és a debreceni Marius Sumudica ellen. Arra számítok, hogy több ziccere a hazai csapatnak sem lesz, mint nekünk, a helyzetkihasználás azonban döntő lehet. Persze, a fradisták – kis túlzással mondva – akár egy helyzetből is tudnak két gólt rúgni. Hasonló volt a szereposztás a bajnokság nyitómérkőzésén, Siófokon is, ahol két igazán nagy helyzetük volt, és kettő–nullára a zöld-fehérek nyertek.”
A legutóbbi öt Ferencváros–Siófok mérkőzés eredménye:
1999–20001–2
1998–19992–0
1997–19980–2
1996–19973–2
1993–19941–3
História
Össz.Üllői úton
Mérkőzés2713
FTC-győzelem17 8
Döntetlen 4 2
Siófoki győzelem 6 3
FTC-gólok4924
Siófoki gólok2613
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik