Az amatőröktől tanultak

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.11.26. 21:06
Címkék
Nyolc és fél évvel ezelőtt a váciak vezetőedzője, Csank János úgy döntött, hogy csapatát a következő összeállításban küldi pályára a Vasas ellen: Koszta  Nagy T.  Puglits, Hahn, Aranyos  Nyilas, Kriska, Víg, Romanek  Dzurják, Füle. A két piros-kék együttes összecsapása 22-es döntetlennel ért véget, és ez az eredmény azt jelentette, hogy a Vác két ezüstérmet követően megnyerte a magyar bajnokságot. Tízezren voltak akkor a lelátón, de szinte a fél ország szurkolt a szimpatikus gárdának.
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Víg Péter (a labdával) idehaza profiskodott, míg Németországban amatôrként játszott
Teltek az évek, és mint oly sok helyütt az országban, Vácott is alaposan megváltoztak a futballt körülvevő viszonyok: az élvonal ma már csak emlék, jelenleg az NB II Winner Sport-csoportjában szerepel a Váci VLSE. Igaz, a csapat akár meg is nyerheti a bajnokságot, ám ettől még tény: szombaton a Szigetszentmiklós elleni bajnoki összecsapást mindössze kettőszáz néző tekintette meg.
Nehéz lenne vitatkozni azokkal, akik azt állítják, a régi szép idők már soha nem jönnek vissza, ám korántsem kizárt, hogy a váci "aranycsapat” néhány tagjának a közreműködésével a jelenleginél azért mívesebb lesz az együttes jelene. Komoly esély van ugyanis arra, hogy olyan egykori váci futballisták vállalnak szerepet a csapat feltámasztásában, mint Nagy Tibor, Kriska Gábor, Füle Antal, Hahn Árpád és Víg Péter, avagy a Váchoz ugyancsak kötődő Kovács Ervin és Mundi Viktor.
Apropó, Hahn Árpád és Víg Péter!
A Vác egykori védője és játékmestere közel három évvel ezelőtt nem éppen szokványos módon távozott a piros-kék klubtól. Megszokottnak ugyanis aligha nevezhető, ha két játékos sok-sok éves élvonalbeli múlttal a háta mögött nem az ausztriai levezetést és pénzkeresést választja, hanem munkát vállal külföldön, és a munkaadó csapatában folytatja a pályafutását.
– A Vác az 1999–2000-es bajnokságban még az élvonalban szerepelt, az őszi idényt követően ön Hahn Árpáddal együtt mégis úgy döntött, hogy Németországba megy dolgozni, és ott futballozik amatőrszinten. Honnan jött ez a gondolat ?
–Abban a bajnokságban már igencsak szenvedett a csapat, az Adi János edzette együttesben jobbára ifisták jutottak szóhoz, mi pedig már kiöregedőben voltunk –kezdte a mondandóját Víg Péter. – A Vác akkori főszponzora Manfred Zollner tette az ajánlatot, hogy menjünk az ő gyárába dolgozni, és mellette amatőrként futbalozzunk a csapatában. Mivel mindketten úgy gondoltuk, hogy lassan el kell valamerre indulnunk az életben, eldöntöttük: elfogadjuk a felkínált lehetőséget. Egyébként a választásunkat elsősorban az motiválta, hogy tudtuk, a családtagjainkkal együtt nyelvet tanulhatunk, és úgy gondoltuk, majd csak akkor jövünk haza, ha a magyar futballban rendeződnek az akkoriban nem túl tisztának tűnő viszonyok.
– Megszokottnak aligha volt nevezhető ez a döntés, hiszen korábban éveken keresztül csak a futball jelentette önök számára az elfoglaltságot. Odakint milyen munkát kellett végezniük?
– Talán sokan tudják, hogy Manfred Zollnernek komoly elektronikai cége van, az ő egyik üzemében vettünk részt a különböző munkafolyamatokban. Hétfőtől péntekig minden nap dolgoztunk, egy héten háromszor délutánonként edzettünk, a hétvégén pedig pályára léptünk a Landesligában szereplő gárdában.
– Az amatőrcsapatukat a magyar mezőnyben hova tudná besorolni?
– Azt gondolom, hogy mint oly sok más esetben, ezúttal sincs értelme az efféle összehasonlításnak. Fizikálisan a játékostársaink a magyar második vonal szintjén lehettek, technikailag azonban jóval szerényebb volt a képességük. Természetesen húzóemberei voltunk a csapatnak, és fél év múlva egy osztállyal feljebb jutottunk. Nyugodtan mondhatom, hogy jó volt más szemszögből is megismerni a labdarúgást.
–Aztán eltelt bő két év, és önök szeptemberben hazajöttek. Ez azt jelenti, hogy a helyzet megérett a magyar futballban való szerepvállalásra?
–Maradjunk annyiban, hogy látunk biztató jeleket…
– Amennyiben hinni lehet a szóbeszédnek, akkor néhány korábbi játékostársával együtt egykori sikereik színhelyén, Vácott próbálnak meg alkotni valami maradandót. Aligha lenne rossz döntés a városi vezetők részéről, ha egy ilyen stáb mellett tennék le a voksukat…
– Beadtunk Vác polgármesterének, Bóth Jánosnak egy tervezetet, amelyben a volt játékostársaimmal együtt megfogalmaztuk, hogy véleményünk szerint a labdarúgás tekintetében mi lehet a városban a reális célkitűzés. Örömteli, hogy a polgármester pozitívan áll a versenysporthoz, így természetesen a labdarúgáshoz is. Az egykori sikercsapatból többen is szerepet vállalnánk, a stadion adott, így szerintünk egy NB I B-s együttes, valamint egy komoly utánpótlásbázis kialakítása nem vágyálom. Szerencsére a városi vezetők részéről van ígéret a futball támogatására, bár tudjuk, az önkormányzat a jelenleginél sokkal többet nem tud a labdarúgásra áldozni. Ettől függetlenül azt remélni lehet, hogy a döntéshozók áldoznak majd pénzt a váci labdarúgásra.
– Az esetleges új felállásban mi lenne Hahn Árpád és Víg Péter szerepe?
– Árpi egyértelműen a kispadon képzeli el a jövőjét, őt az edzői pálya vonzza. Ami engem illet, vállalkozóként dolgozom, és egyelőre a különböző sport- és masszázskrémek forgalmazásával foglalkozó Bio-Holding Kft. forgalmazója vagyok, de sokat gondolkodtam korábban már azon, hogy ha eljön az ideje, akkor edző vagy vezető legyek. Most arra hajlok, hogy amennyiben sikerül ismét a reményeink szerint felépíteni Vácott a klubot, akkor klubvezető lennék inkább. Persze, nem elnök akarok lenni, hanem amolyan klubmenedzser. És hogy miért? Játékosként rengeteget utaztam, költöztem, amennyiben nem muszáj, akkor nem választanám ismét a vándoréletet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik