Sainct legyűrte a Vaddisznót

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.12.05. 21:07
Címkék
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
Richard Sainct élete elsô Vk-gyôzelme után optimista, és jó elôjelekkel várja a Dakart
A Nemzetközi Motorkerékpáros-szövetség (FIM) versenysorozatai közül kilóg a tereprali Világkupa. Az ok: a pilóták számára a szezon viadalai elsősorban edzések és csak másodsorban összecsapások, hiszen az egész évad arról szól, hogy ki tud jobban felkészülni az első számú eseményre, a legendás Dakar-ralira.
Ennek ellenére az életveszélyes "tréningeket” – az idényzáró 12. Desert Challenge-ralin sajnos a német Michael Seefeldt életét vesztette – nagyon komolyan veszik a motorosok, akik közül a kétszeres Dakar-győztes, a francia Richard Sainct örülhetett a végelszámoláskor. A 32 éves bukósisakos egy BMW nyergében 1999-ben és 2000-ben megnyerte a Dakart, de pályafutása során most először lett Világkupa-győztes. Ráadásul úgy sikerült nyernie, hogy két megméretésen fej fej melletti csatában múlta felül a legutóbbi két Dakar-rali királyát, az olasz Meonit. (Ez még akkor is szenzáció, ha Meoni úgy versenyzett, hogy az eredményei nem számítottak bele az összetettbe, mivel a kéthengeres gépeken indulók az idén csak versenyen kívül vehettek részt a Vk-ban.)

FIM tereprali Világkupa
Végeredmény: 1. Richard Sainct (francia, KTM) 70 pont, 2. Lundmark (svéd, KTM) 67, 3. Dabrowski (lengyel, KTM) 54, 4. Cox (dél-afrikai, KTM) 52, 5. De Gavardo (chilei, KTM) 45, 6. Graziani (olasz, KTM) 42, 7. Czahor (lengyel, KTM) 38, 8. Lazard (francia, KTM) 34, 9. Colombo (olasz, KTM) 31, 10. Despres (francia, KTM) 25
Sikereinek köszönhetően újra a sivatagi show egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő Sainct. Érdekesség, hogy a 2001-es és a 2002-es Dakar előtt egyetlen Vk-futamon sem tudott győzni, az idei sorozatban viszont ugyanúgy két ralin diadalmaskodott, mint az 1999-es és a 2000-es Dakar-ralin aratott győzelmei előtt.
Pedig egyáltalán nem volt könnyű dolga. És ez még akkor is igaz, ha a Meonin kívüli legnagyobb riválisai, a chilei De Gavardo, illetve a francia Cyril Despres látszólag nagyon lemaradtak tőle az összetettben. A Dakar első dél-amerikai szakaszgyőztese megnyerte a Tunézia-ralit (pont Sainct előtt), Marokkóban pedig a második volt a francia mögött. De Gavardo azonban elkövetett egy súlyos hibát: merő hazafiasságból benevezett a Chilében megrendezett Por las Pampas-ralira – ez a futam nem része a Vk-nak –, ahol a dobogó legfelső foka helyett súlyos kézsérülésekkel a kórházban kötött ki, és ezért nem tudta megvédeni a tavalyi Vk-címét.
Despres is végig ott loholt Sainct háta mögött – Tunéziában a negyedik, Marokkóban a harmadik, Egyiptomban a második lett, a Desert Challenge-en pedig nyerni tudott. (Persze az igazsághoz tartozik, hogy Sainct már Egyiptomban a csúcsra ért, így nem indult el a záró viadalon.) A tiszteletet parancsoló eredménysorral azonban nem volt elégedett Despres, hiszen tudta, hogy Tunéziában, Marokkóban és Egyiptomban is könnyedén aranyérmes lehetett volna, akkor pedig most ő lehetne a Vk-győztes. Csak hát Despresnek van egy "apró hibája”: a francia nem éppen tájékozódási bajnok! Ezért aztán mindig értékes perceket vesztett el a helyes irány megtalálásakor.
Sainct viszont szinte tökéletes volt, amit a Meoni elleni két párviadala bizonyít a legjobban. A Vaddisznó becenevű olasz eddig arról volt híres, hogy néhány perces hátrányból is képes a felzárkózásra és az előzésre az utolsó szakaszokon. Marokkóban és Egyiptomban azonban Sainct ki tudta védeni Meoni támadásait az utolsó napokon. "Azzal tudtam legyőzni az ellenfeleimet, hogy folyamatosan jó teljesítményt nyújtottam. A Vk-címemen kívül arra vagyok a legbüszkébb, hogy Fabrizio Meonit kétszer is nagyon kiélezett helyzetben tudtam legyőzni. Ezért úgy érzem, esélyes vagyok arra, hogy megnyerjem a 25. Dakart még egy egyhengeres géppel is” – nyilatkozta Sainct, aki Thierry Magnaldi után – Magnaldi 1999-ben nyert – a második francia Vk-győztes lett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik