Tetvészkedni nagyon jó!

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.12.09. 21:54
Címkék
Szívünk szerint öt légiós között osztottuk volna meg a lapunk által hetente "odaítélt díjat, de a játék mindig egy győztesről szól. Így aztán a csereként pályára lépő brazil támadó, a Dortmund színeiben két gólt szerző Marcio Amoroso, az Olympique Marseille mezében először mesterhármast elérő elefántcsontparti csatár, Ibrahima Bakayoko, az Internazionale kétgólos pontmentője, a török Emre Belözoglu, valamint a PSV gólokból kifogyhatatlan jugoszlávja, Mateja Kezsman ezúttal velünk együtt tapsol a Lazio argentin csillagának, Claudio Lópeznek, aki nem egészen fél óra alatt háromszor talált be az Inter kapujába.
Névjegy

Claudio Javier López

Született: 1974. április 17., Rio Tercero
Nemzetisége: argentin
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 178/75
Klubjai: Racing Club (1992–1996), Valencia (1996–2000), Lazio (2000–)
Legnagyobb sikerei: olimpiai ezüstérmes (1996), Spanyol Kupa (Király-kupa, 1999), Spanyol Szuperkupa (1999), Olasz Szuperkupa (2000)
Névjegy

Claudio Javier López

Született: 1974. április 17., Rio Tercero
Nemzetisége: argentin
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 178/75
Klubjai: Racing Club (1992–1996), Valencia (1996–2000), Lazio (2000–)
Legnagyobb sikerei: olimpiai ezüstérmes (1996), Spanyol Kupa (Király-kupa, 1999), Spanyol Szuperkupa (1999), Olasz Szuperkupa (2000)
Az A-liga 13. fordulójának egyik szuperrangadóján a Lazio biztos győzelmet engedett ki a kezéből az Internazionale ellen. A megszerzett egy pont nem volt elegendő az első hely megtartásához, úgyhogy a római csapat fanatikusai akár szokásukhoz híven törni-zúzni is kezdhettek volna. Mégsem tették. Talán éppen Claudio López miatt kímélték meg a városképet, hiszen az ő személye garancia lehet arra, hogy a kékek felvegyék a versenyt a liga legjobbjaival is, és akár meg is szerezzék fennállásuk harmadik bajnoki címét.
A liga egyik legjobb csatára mindenesetre az ő mezüket hordja. A Piojónak, vagyis Tetűnek becézett argentin támadó 8 góllal és 5 gólpasszal pillanatnyilag az olasz élvonal legeredményesebb idegenlégiósa, vagyis most már úgy tűnik, a Laziónak érdemes volt megvenni őt a Valenciától 2000 nyarán. És milyen jó, hogy Sergio Cragnotti, a római klub elnöke hiába fáradozott, amikor az idény előtt vevőt keresett rá!
A mindig hűséges típusnak számító, a Deportivo Independientében, a Deportivo Huracánban, majd az Estudiantes La Platában felnövő játékos 18 évesen mutatkozott be az argentin első osztályban a Racing Club kék-fehér mezében. Az Academiánál négy szezont húzott le, ez idő alatt összesen 21 gólt szerzett. Különösen az 1996-os Clausurában szárnyalt, ekkor figyelt fel rá a Valencia. Spanyolországban aztán igazi sztárrá vált: a Primera Divisiónban 47 gólt szerzett, míg az európai kupákban összesen 17-szer volt eredményes a fekete-fehérek nagy örömére. López spanyolországi dicsőséglistáján szerepel egy király-kupabeli és egy Szuperkupa-diadal is, míg 2000-ben BL-döntőt játszhatott a Real Madrid ellen (3–0-ra nyert a Real).
A két évvel ezelőtti Bajnokok Ligájában játszottak egy mérkőzést, amelyen a Valencia 5–2-re kiütötte a La-ziót. Sejthetik, ki volt a főkolompos… A valenciai időszakban nemcsak Rómában, hanem Buenos Airesben is megakadt az illetékesek szeme a fiatal támadón: 1996-ban még az olimpiai válogatott tagjaként lett ezüstérmes Atlantában, attól kezdve viszont az A-válogatott, az albiceleste alapemberének számít.
Bármennyire is várták a Laziónál, hamar a fekete bárány szerepében találta magát. Megérkezése után nem sokkal góllal járult hozzá az Inter elleni Szuperkupa-győzelemhez, de hamarosan megsérült, és a gyógyulása hosszú időt vett igénybe. Természetesen a kihagyásnak is szerepe volt abban, hogy 2000 ősze és 2002 tavasza között mindössze 14 A-ligás gól mellett találjuk meg a Claudio López nevet. A nemzetközi porondon is csak hétszer volt eredményes. "Lópeznek nem való az olasz bajnokság, mivel a keményebb védők ellenében képtelen teljesíteni”– mondta Cragnotti, aki váltig próbálkozott, hogy túladjon rajta. A Lazio mindenható ura ma már nagyon örül annak, hogy terve füstbe ment. "Természetes, hogy Cragnotti el akart adni, hiszen ez a labdarúgás. Azonban már nem törődöm a múlttal, mivel jelenleg minden a legnagyobb rendben van. Úgy érzem magam, mint amikor a Valenciával sikert sikerre halmoztunk” – nyilatkozta a minap López, akinek köszönhetően a Tetű immár kedvenc állat Rómában, legalábbis annak kék felében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik