Majdnem csoda történt

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.12.29. 21:50
Címkék
Tekintve hogy Laurent Blanc annak idején erősen szapulta a Puskás-stadion gyepét, bizonyára váltig óbégatott volna, ha vasárnap a lipcsei csatamezőre emlékeztető St. James Parkban kell játszania. Szerencséjére nem kellett, ez a feladat a házigazdák mellett a Tottenham játékosaira hárult, akik a körülményekkel nem törődve tüstént bátor rohamozásba kezdtek.
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
Danny Murphy ezen mozdulatát követôen jutott vezetéshez a Liverpool a Highburyben
A hét legutóbbi hazai bajnokiját mind megnyerő Newcastle a tizedik perc környékén tért magához, s Craig Bellamy mindjárt óriási helyzetbe is került: Ledley King pocsék hazaadását lefülelve egyedül állt szemben Kasey Kellerrel, és hajszállal mellélőtt. A következő néhány perc Robbie Keane-é volt a túloldalon, a fiatal ír megforgatta párszor Andy O’Brient, ám végül vagy elönzőzte, vagy Shay Given hárította a lövését.
Az első negyedóra végén Laurent Robert bedobását Goran Bunjevcsevics (ő mellesleg a Spurs játékosa…) megcsúsztatta, Gary Speed pedig tíz méterről a hálóba bombázott. A vezető gól nem igazán rázta fel a a vendégeket, jobbára csak erőlködtek, bár Givennek azért egyszer-kétszer kapaszkodnia kellett. Az időközben kényszerűségből lecserélt Speed társai nemcsak őrizték az előnyt, de a második félidő közepe felé Alan Shearer is megvillant. A kapu előtt őrizetlenül álldogáló veterán támadót Bellamy szúrta ki, s varázsolta a fejére a labdát úgy, hogy nem is tudta elhibázni. A vége érdekes módon rendkívül izgalmas lett, a sérüléséből visszatérő Nikosz Dabizasz ugyanis egy látványos csukafejessel ritkán látható öngólt fejelt. Egyenlíteni végül nem tudott a Spurs, amelynek játékosát, a minap a Charlton Athletic ellen megsérült Christian Ziegét a meccs előtt megműtötték. A Newcastle most megszerzett három pontjával immár a negyedik, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszott, mint a többiek.

Elvileg az Arsenal–Liverpool öszszecsapás volt a nagyobb rangadó, de mivel a látogatók eleinte keveset foglalkoztak a támadással, az első játékrész kevésbé sikeredett látványosra. Általában az iramra, illetve az "ágyúsok” játékára nem lehetett panasz, brusztoltak elejétől végig, a "vörösök” viszont csak a második félidőben bátorodtak fel annyira, hogy rendszeresen megközelítsék David Seaman kapuját. A szünet előtt egyszer a hálóba került a labda, de a Highbury közönsége hiába ordított fel örömében, a védője hátára felkapaszkodó Sol Campbell fejes gólját – helyesen – nem adta meg a bíró.
A szünet után ha lehet, még inkább fokozódott a játék sebessége, elsősorban az első félidő közepe óta a megsérült Michael Owen nélkül futballozó vendégeknek köszönhetően. El-Hadji Diouf közeli csúsztatását például a gólvonalról kellett kivágnia Ashley Cole-nak, a cseh csatár, Milan Baros pedig klasszikus cimbalomszögből lőtt kapufát, miután kilopta Seaman kezei közül a labdát. A túloldalon is volt persze helyzet, Robert Pires közelről tüzelt a léc fölé, majd Sylvain Wiltord lőtte el Chris Kirkland lába között a bőrt, de az csupán az oldalhálóban kötött ki.
A 70. percben aztán vezetést szerzett a Liverpool! Steven Gerrard tanárian indította Barost, aki megtolta a labdát, Campbell pedig késve csúszott be neki. A jogos büntetőt Danny Murphy a bal felső sarokba küldte, így küszöbön állt a liverpooliak nyolc nyeretlen mérkőzés utáni első diadala – éppen a címvédő, egyúttal a jelenlegi éllovas ellen. Erre fel a játékvezető rövidesen befújt ellenük egy olyan tizenegyest, hogy azon talán még a Arsenal-játékosok is meglepődtek, de Thierry Henry ettől függetlenül gólra váltotta.

Zárásként egy manchesteri hír. Roy Keane hosszadalmas sérülése alatt minduntalan fel-felröppent, hogy a Unitednél esetleg nem várják tűkön ülve a felépülését. A pletykákat cáfolva, Ferguson vezetőedző bejelentette, hogy a maguk részéről szeretnék a 31 éves csapatkapitány szerződését újabb öt évvel meghosszabbítani. "Roy képes rá, hogy még ennyi ideig magas színvonalon játsszon. Csak egy kis szerencsére van szüksége a sérülések elkerüléséhez” – vélte Sir Alex.

A teljes forduló eredményeit és a bajnoki tabellát az európai topligákról szóló összeállításunkban, az Anglia címszó alatt találja meg.

Tv: a Sport1 hétfőn 19.30-tól sugározza a forduló összefoglalóját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik