Tavaszra már a felsőház a cél

FÓNAI IMREFÓNAI IMRE
Vágólapra másolva!
2003.01.02. 20:34
Címkék
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Csank Jánosnak van tapasztalata abban, miként kell leszerelni az elégedetlenkedôket
Noha a klubvezetők csak a biztos bentmaradásban reménykedtek, az újonc Siófok a felsőházban zárta a 2002-es évet. Egy ponttal előzte meg a címvédő Zalaegerszeget, melytől viszont nemzetközi szereplésre jogosító pozíciót várnak a vezetői. A futballősz végeztével szokásunkhoz híven, ismét értékeljük a Borsodi Liga tizenkét együttesének teljesítményét, de összeállításunkkal ez alkalommal már a jövő héten kezdődő felkészülésre is hangolunk. Az első három helyen álló csapat produkcióját egy-egy oldalon értékeltük, a többiekről rövidebb terjedelemben írunk.

A 2002-es esztendő a legsikeresebb évek egyikeként íródik be a Siófok FC történetébe. A sikersorozat a tavaly téli terembajnoki címmel indult, folytatódott a feljutással, majd a remek őszi helytállással a Borsodi Ligában. Ez utóbbi minősítés nem túlzás, hiszen a kék-sárgák újoncként a hatodik helyről várhatják a tavaszi folytatást. A sikerkovács, az együtteshez a tavalyi év elején került vezetőedző, Csank János azt állítja: amikor az őszi rajt előtti napokban összeállt a játékoskeret, ő már akkor biztos volt abban, hogy nem a kiesés ellen kell majd küzdeniük. A kft. vezetése ennek ellenére az újoncoknál szokásos célt tűzte az együttes elé, nevezetesen azt, hogy a csapat biztosan maradjon benn az első osztályban. Amiatt persze senki sem bánkódik, hogy, a mesteredző várakozásainak megfelelve, sikerült túlteljesíteniük a célkitűzést.
– Ôsszel az általános várakozást felülmúlóan szerepelt a csapat, kiemelkedőnek viszont akkor lehetett volna minősíteni a teljesítményünket, ha hozzuk a Kispest elleni hazai mecscset, és ha nem kapunk ki, netán még nyerünk is az MTK otthonában – mondta Csank János. – Az utóbbira jó esélyünk volt a Hungária körúton, legalábbis a játékunk alapján. Ha akkor sikerül a bravúr, rövid időre a tabella élére ugorhattunk volna. A csúcs közelében is jártunk tehát őszszel, s ha az említett bravúrpontok zsebben lennének, még előkelőbb pozícióban telelhetnénk, és még jobb esély kínálkozna arra, hogy a rájátszásban a felsőházban szerepelhessünk. Így is elmondhatom azonban, hogy ennyire kiegyensúlyozott formát az élvonalbeli csapataim közül eddig talán csak a Vác mutatott, mely bajnoki aranyérmet is nyert. Ha viszont csupán az eredeti célkitűzést, azaz a biztos bentmaradást veszem alapul, akkor talán nem kockázatos kijelenteni, nyugodt tavasz elé nézünk.
– Mégis: mennyi esélyt lát a hatodik hely megőrzésére?
– Bravúr kellene ehhez, mert igen nehéz öt meccs vár ránk márciusban. Az is igaz azonban, hogy míg a vetélytársaink számára kötelező feladat a felsőház, mi legfeljebb szeretnénk az elitben végezni. Ennek ellenére persze mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a legjobbakkal versenyezhessünk.
– Mennyiben hátráltatta a szakmai munkát, hogy nem kapták meg sem a játékosok, sem az edzők a beígért prémiumokat?
– Nagyon jó szellemű társaság jött össze, így ezt a helyzetet is jól dolgozták fel a labdarúgók. Viszont az is igaz, hogy a Kispest elleni vereségben szerepe volt Kiss Józsefnek is, aki úgymond menedzserként a meccs előtt alaposan összezavarta néhány játékosom fejét azzal, hogy azt sugallta nekik: jelentsék föl a klubot. Azon a találkozón négy kapufát lőttünk, s ha mindenki százszázalékosan csak a futballra koncentrál, akkor legalább az egyik lehetőséget biztosan gólra váltjuk.
– Milyen gyakran kellett az öltözőben a lelkükre beszélnie, hogy a játékosai ne a pénzügyekkel foglalkozzanak?
– Sajnos van már rutinom az efféle helyzetek kezelésében, hiszen néhány előző klubomnál is előfordultak anyagi zavarok. A magyar futballistának roppant tűrőképesnek kell lennie, mert kevés az olyan klub, ahol mindig időben fizetnek. Így aztán csapatot találni is nehéz annak, aki esetleg elvágyik tőlünk. Ezért mondtam azt a futballistáimnak a kritikus őszi időszakban: legyenek türelemmel, mert a siófoki klubvezetés biztosan mindent elkövet a tartozások rendezése érdekében.
– Mint ahogy az adósság nagy részét azóta törlesztették is…
– Igen, és ezért is remélem, hogy egy valóban nyugodt, alkotó felkészülés és egy sikeres tavasz előtt állunk.
– Egyénileg kiket emelne ki az őszi teljesítményük alapján?
– A védelem egész ősszel stabil volt. Alekszandar Pantics egy-két megingástól eltekintve jól futballozott, míg Kuttor Attila végig kiemelkedően produkált. A középpályán Schwarcz Zoltán meghatározó emberré nőtte ki magát, Sipeki István pedig nagyon sokat fejlődött. A támadójátékunkkal akadtak kisebb problémák, a négy csatárunk egyike sem tudott egyenletes teljesítményt nyújtani, bár az is igaz, hogy mindegyiküket zavarta kisebb-nagyobb sérülés. Sokat javíthatott volna azonban a csapat összteljesítményén, ha legalább az egyik támadónk nyolc-tíz gólig jut az őszszel. A kapusokról: néha mindkettő elbizonytalanodott, azaz akadt egy-két olyan találat, amit "kapusgólnak” minősítettem. Németh Gábor viszont a visszakerülését követően, az ősz hajrájában már valóban azt a teljesítményt nyújtotta, amiért a nyáron szerződtettük.
A siófoki együttes január 6-án kezdi a felkészülést. Az első napokban a teremtornára koncentrálnak majd a kék-sárgák, hiszen címvédőként szeretnének idén is döntőbe jutni; ezért módosították még a törökországi edzőtáborozásuk időpontját is. A siófoki önkormányzat támogatásával juthat egyébként majd el a török riviérára a csapat, ahol február 8-tól egy hetet tölt el.
A szünet után jobban játszott az újonc
A bajnokságban6.177 5523–22+126
Hazai pályán8. 84 2213–10+314
Vendégként6. 93 3310–12–212
1. félidőben7.17410310– 8+222
2. félidőben4.176 7413–14–125
Házi kanadai táblázat gól+gólpassz
Almir Filipovics4+1
Fülöp Zoltán3+0
Gaál László1+1
Grósz Róbert0+1
Kuttor Attila2+2
Alekszandar Pantics2+1
Schultz Levente2+3
Schwarcz Zoltán2+0
Sipeki István0+3
Szabó Csaba3+2
Daniel Usvat3+2
öngól1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik