Késésben van, de türelmes

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2003.01.30. 20:23
Címkék
A hét végi fedett pályás versenyen Európa-bajnoki bronzérmes távolugrónőnk, Vaszi Tünde is megkezdte a téli szezont. Igaz, egyelőre nem fő számában indult, 60 métert futott. Bár még rendkívül fáradt az elmúlt hetekben elvégzett kemény munkától, jól szerepelt, 7.57 másodpercet ért el. Teljesítményével azért is elégedett, mert hosszú ideje nem gyakorolta a rajtot, s a gyorsasági munkát is alig kezdte el.– Karácsony előtt egy hónapon keresztül Dél-Afrikában készültem, az előző két hetet pedig a spalai edzőtáborban töltöttem – magyarázta a Honvéd atlétanője. – A novemberi bokasérülésem miatt Afrikában inkább csak erősítettem, futni és szökdelni még nem nagyon tudtam. Ez meg is látszik rajtam, két kilót fölszedtem, s nem tudom leadni. Szerencsére futásnál érzem, hogy izom is jött rám, nem csak puding.– A technikai edzéseket mikor kezdte el?– Csak decemberben. Az előző években már novemberben voltak ugróedzéseim, ez most elmaradt. Nem gondoltam, hogy a technikai edzések újrakezdésétől úgy el tudok fáradni, mint ahogyan történt. Az utolsó két hétben sokszor annyira kimerültem, hogy beszélni is alig tudtam. De nem panaszkodhatok, jó állapotban vagyok, ilyen erős még sohasem voltam. A sérülés miatt a bokámat ugyan még mindig pátyolgatom, de nem vagyok türelmetlen. Nem kapkodok, nyugodtan készülök a világbajnokságra, remélem, addigra összeáll a technikám.– A szabadtéri eseményre gondol?– Nem, a fedett pályásra. Annyira nem vagyok lemaradva, hogy ne próbáljak meg indulni Birminghamben. Eddig ugyan csak kilenc ugróedzésem volt, de tavaly tavasszal Dél-Afrikában két hét technikázás után 660 centit teljesítettem. Igaz, előzőleg télen rúdugrásban versenyeztem.– Az idén a rúdugrást kihagyja?– Kissé szétesett a mozgásom, ezért nem erőltetem. Talán a fedett pályás országos bajnokságon elindulok, de csak szórakozásból, tét nélkül. Már ha megérkeznek a rúdjaim, merthogy Dél-Afrikából hazafelé útközben eltűntek. – Milyen eredményre számít a fedett pályás idényben?– Nincsenek különösebb céljaim. Az a lényeg, hogy a mostani erőnlétemet sikerüljön megtartani, és hogy sérülés nélkül ússzam meg a telet. Ha összeáll a technikám, jót ugorhatok, de tulajdonképpen én is kíváncsi vagyok, mire leszek képes. A sérülés miatt ugyanis teljesen másképpen készültünk, mint az előző években.– Mikor indul legközelebb?– Vasárnap Stuttgartban távolt ugrok.Elfogadták a programot
MASZ. A MASZ elnöksége legutóbbi ülésén elfogadta a szövetség felnőttekre vonatkozó szakmai programját. A 2003-as költségvetésről februárban tárgyal a testület, de az már most biztos, hogy a világbajnoki felkészülésre meglesz a szükséges fedezet. A program szerint 19 utánpótláskorú és 24 felnőtt atléta részesül felkészülési támogatásban, az utóbbiak közé azok kerültek, akik az előző évek világversenyein jó eredményt értek el. A keret nyitott, megfelelő teljesítmény esetén bárki a támogatottak közé kerülhet. Mivel a világbajnokság nevezési szintjei nagy valószínűséggel megegyeznek az athéni olimpia nevezési szintjeivel, s a párizsi esemény a játékok előtti utolsó nagy erőpróba, az elnökség egyetértett Mérei László szakmai igazgató javaslatával, s úgy döntött, hogy az az atléta, aki ellenőrzött körülmények között teljesíti az IAAF-szintet, részt vehet a világbajnokságon. Ugyanez igaz a márciusi birminghami fedett pályás világbajnokságra, már csak azért is, mert jövőre Budapest ad otthont a nagy eseménynek. Az utánpótlás Európa-bajnokság kiküldetési szintjei ugyancsak megegyeznek az európai szövetség nevezési szintjeivel.

Fedett pályás gála Nyíregyházán
NYÍREGYHÁZA. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megrendezik a Nyíregyházi Főiskola atlétikai csarnokában a szokásos fedett pályás gálaversenyt, amely ezúttal a UPC-kupa nevet viseli. A viadalon 50 és 800 méteren, illetve 4x2 körös váltóban rendeznek futószámokat, illetve lesz még férfi és női távolugrás, valamint férfi magasugrás is. A sprintereknél a honvédos versenyzők jelenléte garantálhatja a jó színvonalat, és a tervek szerint rajthoz áll a jugoszláv válogatott Elvira Pancsics is. A távolugrók viadalát a férfiaknál Margl Tamás és Dömötör Balázs színesíti, míg a hölgyeknél a házigazda NYVSC színeiben áll rajthoz Ajkler Zita.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik