Deportivo: még él a remény

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.02.06. 21:21
Címkék
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Walter Pandiani (12) két gólt szerzett (Fotó: Reuters/Miguel Vidal)
Csúnyán melléfogtak azok a jósok, akik a Real Madrid kiesése után előre a Deportivónak "adták” a Király-kupa 2002–2003-as kiírását. A fővárosiakat megleckéztető Mallorca szerdán, az elődöntő késő este lejátszott első mérkőzésén a Deport is megverte, ráadásul idegenben.
A La Coruna-i alakulat voltaképpen örülhet, hogy egyáltalán reális esélye maradt a trófea megvédésre (amely bravúr mellesleg a Barcelona 1997–98-as duplázása óta senkinek sem sikerült a Király-kupában). A 88. percben ugyanis még 0–3 állt a döbbent nézőkkel tömött Riazor eredményjelzőjén, a kissé megkésett hajrának köszönhetően azonban lesz miért izgulni a visszavágón is.
A világítás parányi zavara miatt negyedórás késéssel kezdődött az ütközet, amelynek első félideje jórészt óvatos támadgatással telt el. Nem sokkal a szünet előtt egy ártalmatlannak tűnő Mallorca-akció aztán gólt eredményezett: Alvaro Novo megpattanó ívelésére Walter Pandiani rajtolt a leggyorsabban, és a lassan eldőlő Juanmi mellett a hálóba fejelt. A galíciaiak vezetői vélhetően a hajukat tépdesik, ha eszükbe jut az uruguayi, mert a Mallorcának az idény elején kölcsönadott csatár a két csapat őszi, 2–2-re végződött bajnokiján is betalált, most meg könnyen lehet, hogy eredeti egyesülete trónfosztásából vállalt oroszlánrészt. Pandiani sportszerűségére jellemző, hogy – amint jó előre megígérte – a Depor-szurkolók iránti tapintatból egyik gólja után sem rendezett örömünnepet a gyepen.
Király-kupa

Elôdöntô, elsô mérkôzés: Deportivo–Mallorca 2–3 (Tristán 88. – 11-esbôl, Makaay 95., ill. Pandiani 39., 80., Eto’o 82.)
A Recreativo Huelva–Osasuna mérkôzés lapzártánk után ért véget.

Ezzel pedig elárultuk, hogy a dél-amerikai nem végzett félmunkát, a második félidő vége felé a hálóba vágta Ariel Ibagaza beadását. A kameruni Samuel Eto’o két perccel későbbi gólja a kegyelemdöfés lehetett volna, ám Diego Tristán a rendes játékidő lejárta előtt kiharcolt, majd belőtt egy tizenegyest. A ráadásban aztán jött a szünetben csereként beálló Roy Makaay, és Tristán remek átadását értékesítve kialakította a 2–3-as végeredményt.
"A Mallorca kontratámadásokon alapuló taktikája sikerrel járt. Az első félidőben egyszerűen nem működött a begyakorolt játékunk, kihagytuk a helyzeteket, szerencsénk sem volt” – búsult Javier Irureta, a hazaiak szakvezetője. Kollégája, Gregorio Manzano láthatóan ugyancsak nem volt boldog: "A döntőbe jutás félig-meddig el volt intézve, biztosan vezettünk, kapufát rúgtunk, de utána jött a kihagyás. A labdarúgásban sajnos gyakran előfordul az ilyesmi. Szerintem a tizenegyes nem volt jogos” – hangzott az értékelése.
Louis van Gaal – bár elküldték – igyekszik bizonyítani a Barcelona iránti, el nem múló gyengéd érzelmeit. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a holland tréner bejelentette: tekintettel a klub siralmas anyagi helyzetére, a neki járó öt és fél millió eurót nem egy összegben szándékozik felvenni, hanem részletekben. Gesztusa kétségkívül nagyvonalú, de mentőövnek bizony kevés, mert – mint korábban megírtuk – a Barcának 230 millió euró körüli adóssággal kell számolnia.
Ide kapcsolódó hír, hogy Sven-Göran Eriksson menedzsere, Athol Still cáfolta, hogy az angol válogatott szövetségi kapitánya iránt érdeklődnének a katalánok. Elterjedt ugyanis, hogy Joan Gaspart, a gránátvörös-kékek elnöke csak "tűzoltómunkára” szerződtette Radomir Anticsot, s már keresi, ki lehetne a szerb tréner utódja a következő szezonban. Still leszögezte, hogy sem őt, sem az angol szövetséget nem keresték meg ez ügyben, de Eriksson egyébként sem akarja otthagyni jelenlegi munkahelyét. Antics egyébként egyik nyilatkozatában azt ígérte, hogy "vasárnap teljesen új Barcelonát láthat majd a közönség”, s hozzátette, hogy igyekezni fog a szélsőknek több munkát adva maximálisan kihasználni a keretben rejlő játékerőt. (Amit alkalmasint értelmezhetünk úgy is, hogy ő nem szándékozik méregdrága világsztárokkal telezsúfolni a kispadot.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik