Egy duplán vörös ördög

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.04.14. 20:45
Címkék
Európa-szerte ismét sorra lődözték a gólokat a csatárok, így akár nyugodtan voksolhattunk volna a Real Madriddal húsz perc leforgása alatt kétszer is kibabráló Darko Kovacsevicsre (Real Sociedad), a Barcelona otthonában ugyanezt tevő Roy Makaayra (Deportivo) vagy a PSV bajnoki címét talán eldöntött kérdéssé tevő Mateja Kezsmanra. S akkor egy kapusról, az ezredik hivatalos meccsén "csodavédéssel" jelentkező David Seamanről (Arsenal) még nem is szóltunk. Hanem valamennyiük teljesítményénél nagyobbra értékeltük azt a mesterhármast, amelyet Paul Scholes helyezett el a Newcastle hálójában.
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Paul Scholes mesterhármassal segítette gyôzelemhez az MU-t Newcastle-ban
Egy támadó középpályástól az ilyesmi majdhogynem kivételes, de legalábbis ritka produkció – gondolhatnánk, pedig éppenséggel Scholes részéről egyáltalán nem példátlan. Az angol drukkerek máig kéjesen felsóhajtanak, ha a Lengyelország elleni, 1999-es Eb-selejtező (3–1) jut az eszükbe, amelyen mindhárom gólt ő szerezte (nem mellesleg: Ian Wright óta az első angol futballista, aki válogatott meccsen effélét művelt). "A legjobb élmény, ami futballpályán valaha ért engem. Lőttem már néhány fontos gólt a Manchester Unitedben, de ez más volt. Amikor a labdával a hónom alatt lejöttem, és hallottam, hogy az összes néző engem ünnepel, az egészen különleges érzés volt" – nyilatkozta egy ízben a nevezetes tripláról a szerény és visszahúzódó természetéről közismert Scholes.
De voltak emlékezetes duplái is, így tüstént a bajnoki bemutatkozása alkalmával, 1994 szeptemberében az Ipswich Town ellen (2–3). Vagy a nemzeti tizenegyre visszatérve, ugyancsak a legutóbbi kontinensviadal selejtezői során magára vállalta a skótok elleni mindkét glasgow-i találatot. Aminek egyébként nyilván nagy szerepe volt abban, hogy a válogatott szurkolói klubjába tömörült hazafiak az évben a legjobb játékosnak választották.

Névjegy

PAUL SCHOLES

Született: 1974. november 16., Salford
Nemzetisége: angol
Posztja: támadó középpályás
Magassága/testsúlya: 170 cm/73 kg
Válogatott mérkôzéseinek/góljainak a száma: 54/13
Klubja: Manchester United (1993-)
Legnagyobb sikerei: BL-gyôztes (1999), Világkupa-gyôztes (1999), 7x angol bajnok (1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001), 3x FA-kupa-gyôztes (1994, 1996, 1999), 4x Angol Szuperkupa-gyôztes (1993, 1994, 1996, 1997)
Egy szó, mint száz, a góllövéssel sohasem volt gondja. Elég arra utalni, hogy a 2000–2001-es Bajnokok Ligája-évadban csapata legeredményesebbje volt hat találattal, s a Manchester United hivatalos honlapján található statisztikák szerint négy mérkőzésenként bőven lehet számítani rá, hogy bevág egyet. Méghozzá gyakran hatalmas gólokat, mivel pozíciójából adódóan a lecsorgó labdák állandó esélylesője, a tizenhatosra berobbanva számtalan alkalommal púpozta már ki a hálót.
S hogy az életrajzzal se maradjunk adósak: Scholes a Manchester közvetlen közelében lévő Salfordban született, és rövidnadrágos kora óta az MU-ban kergeti a labdát. Egy ifjúsági FA-kupa- és egy U18-as Eb-diadallal a zsebében lett az első csapat tagja, leginkább annak köszönhetően, hogy az 1994–95-ös szezonban Cantona eltiltás, Mark Hughes pedig sérülés miatt hiányzott. Aztán ott is ragadt a kezdőben, nemrég például volt olyan idény, amikor csak egyetlen Premiership-meccsről hiányzott.
Persze nem csupán móka és kacagás volt a rőt középpályás eddigi pályafutása. Bár nyilván nem reklámozza, de tény, hogy 1999 júniusában, Svédország ellen ő lett az első angol labdarúgó, akit a bíró leküldött a Wembley szent gyepéről. Továbbá említhetjük a 2001–2002-es idényt, mely elég roszszul sikerült a számára, igaz, elsősorban rajta kívülálló okok miatt. Ruud van Nistelrooy érkezésével ugyanis Sir Alex Ferguson, az MU vezetőedzője át akarta szervezni a csapat játékát, s a reform egyik hangsúlyos eleme volt, hogy Scholest – éppen gólerősségére apellálva – feltolta a holland mellé második éknek. Neki viszont egyáltalán nem fűlt a foga az új feladatkörhöz, visszaesett a formája, még az a pletyka is lábra kapott, hogy esetleg elhagyja az Old Traffordot. Pláne, miután kiszivárgott, hogy egy Ligakupa-találkozó kapcsán csúnyán összerúgta a port mesterével.
Sir Alex viszont már csak olyan, hogy kétszer is meggondolja, mielőtt egy kisebb civódás miatt eladna valakit. "Scholesy" tehát maradt, és csodálkoznánk, ha ezt bármelyikük megbánta volna azóta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik