Újabb kiugrás előtt?

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.06.02. 21:13
Címkék
Valljuk be, e sorozat elindulásakor mindannyiunk agyán átsuhant a bohó gondolat, milyen remek volna, ha egyszer magyar játékosról lenne alkalmunk írni. Fehér Miklós az utolsó pillanatban gondoskodott róla, hogy ne teljen el a szezon ilyen lehetőség nélkül. A Benfica támadója a portugál bajokság utolsó fordulójában három gólt lőtt a még így is a táblázat előkelő, negyedik helyén végzett Vitória Guimaraes hálójába (40), s ezzel  legalábbis a mi szemünkben  túltett a Német Kupa döntőjében kétszer eredményes Bayern-karmesteren, Michael Ballackon.
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér Miklós (elöl) pályafutása elsô mesterhármasát szerezte a Benficában
Fehér produkciója mellett azért sem érdemes szó nélkül elmenni, mert a Giumaraes az idényben korábban csak egyszer kapott annyi gólt, mint ezen a meccsen, és a táblázatot elnézve is azt láthatjuk, csak négy csapat büszkélkedhet jobb védelemmel nála. Mellesleg a magyar támadó első találata élményszámba mehetett, az Infodesporto nevű internetes sportportálon ugyanis hétfő este parányi hátránnyal második helyen állt a forduló legszebb gólja-szavazáson. További érdekesség, hogy a maholnap 24. születésnapját ünneplő légióst az a Simao Sabrosa szolgálta ki a mérkőzésen, aki ha legalább egyszer beköszönt volna, gólkirály címmel büszkélkedhetne – ő azonban inkább gólpasszokat adott, így a második helyre szorult a Beira Mar ugyancsak 18-ig jutó, de kevesebb mérkőzésen szerepelt szenegáli futballistája, Faye Fary mögött.
Valami hasonlóban egyébként már volt része Fehérnek is: a kölcsönben a Sporting Bragánál töltött (2000–2001-es) szezonban sokáig versenyben volt a portugál gólkirályi címért. Az ősszel vele voltak tele az ottani újságok, sőt egyik-másik nagy európai szaklap is felfigyelt rá, mekkora szerepe volt a kiscsapat váratlan menetelésében. Az első 12 játéknap után például 11 góllal a második helyen állt a mesterlövészek listáján, a brazil Pena mögött, akit végül senki sem tudott megelőzni. A házi gólkirályi cím azért meglett, amint korábban, a Salgueirosban is, ráadásul a Braga a kevésbé fényesen sikerült tavasz ellenére a negyedik helyen zárta a szezont, többek között a Benficát maga mögé utasítva. "Miki halálra rémíti a védőket. Tele van energiával, minden megmozdulása céltudatos és intelligens, erős a levegőben és ügyes a földön” – mondta róla akkoriban csapattársa, a brazil Borges Odair.

Névjegy

FEHÉR MIKLÓS

Született: 1979. július 20., Tatabánya
Állampolgársága: magyar
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 186 cm/84 kg
Válogatott meccseinek/góljainak száma: 22/6
Eddigi klubjai: Gyôr (1994–98), Porto (1998–99), Salgueiros (1999), Porto (2000), Sporting Braga (2000–2001), Porto (2001–2002), Benfica (2002–)
Legjobb eredménye: portugál bajnok (1999), 2x Portugál Szuperkupa-gyôztes (1999, 2001)
A váratlan kiugrásnak köszönhetően a Porto két éve "hazarendelte” magyar játékosát, akit az első, jobbára kispados évad után könnyelműen kölcsönadott. A folytatás azonban elmaradt, pedig októberben az egykori győri kedvenc a válogatottban is felhívta magára a figyelmet a Litvániában, vb-selejtezőn szerzett mesterhármassal. Klubjával viszont nem tudott megállapodni a további sorsáról, mire a portóiak azt a szinte példátlan – és egy fiatal labdarúgó esetében különösen "kegyetlen” – büntetést alkalmazták, hogy nem voltak hajlandóak eladni, pedig kérője bőven lett volna már akkor is. Tétmérkőzések hiányában karrierjéből rengeteg idő veszett kárba, hónapokig csak edzett, arra várva, hogy lejárjon a szerződése a kék-fehér egyletnél, s szabadon igazolhatóvá váljon.
Ez az örömteli állapot tavaly nyáron következett be, amikor is a legeredményesebb portugál egyesülethez, a Benficához igazolt. Az angolai Mantorras, a horvát Sokota és mindenekelőtt az egykori fiorentinás, Nuno Gomes személyében jelentős konkurenciával kellett szembenéznie, de a gárda legjobb gólvágója egy támadó középpályás, a Sportingot és a Barcelonát is megjárt Simao Sabrosa lett. Fehér elsősorban mégsem ezért, hanem sorozatos sérülései miatt nemigen lépett pályára az idényben.
A mostani tripla remélhetőleg azt jelzi, hogy az ősztől másképp lesz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik