Későn érő típus az orosz

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.06.16. 22:20
Címkék
Az éves bajnokságokat leszámítva jóformán már egész Európában csak a spanyolok vannak talpon, így nem meglepő, hogy heti kiválasztottunk a Primera Divisiónban játszik. Ha azt mondjuk valakiről, hogy (feltehetően) eldöntötte a spanyol bajnokság sorsát, az elég magas rangot jelent  még akkor is, ha csapatának az idén történetesen (egész biztosan) semmi köze sem lehet a becses címhez. A Bajnokok Ligája következő szezonjához viszont igen, elsősorban a Real Sociedad ellen két gólt szerző Alekszandr Mosztovojnak köszönhetően.
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Alekszandr Mosztovojnak (balra) jelentôs érdemei vannak a Celta idei menetelésében
Kérdés, a Vigóban a "Cár” becenevet viselő orosznak lesz-e lehetősége bizonyítania a Celtával a BL-ben, utóvégre az idény indulása táján tölti majd be a 35. életévét, ami irányító középpályás esetében nem éppen ideális kor. Azért bízzunk benne, hogy nem pont most akar visszavonulni, és a klubja sem fogja sürgetni, de akárhogy is lesz, arra mindig emlékezhet, hogy 2003-ban, az utolsó előtti fordulóban kétszer talált be az addigi listavezető kapujába.
Annál is valószínűbb, hogy szívesen felidézi majd ezt a tettét, mivel olyan túl sok sikert nem írhat bele az önéletrajzába, pláne ahhoz képest, mekkora talentumnak tartották egykor. (A legnagyobb csalódás bizonyára tavaly érte, egy percet sem játszhatott ugyanis a
vb-n.) Mindössze 16 évesen tűnt fel odahaza, még a Szovjetunióban, s lett hamarosan a Szpartak Moszkva első csapatának futballistája. Kétszer nyert bajnokságot a fővárosiakkal, 1991-ben pedig veretlenül jutott el velük a BEK elődöntőjéig, ahol aztán az Olympique Marseille kettős győzelemmel megálljt parancsolt nekik.
Ilyen előzmények után a becsvágyó fiatalember számára tökéletes választásnak tűnt a kontinens túlsó felére, a friss portugál bajnok Benficához szerződni, de a folytatás elmaradt. Csupán kilenc mérkőzést játszott a lisszaboni együttesben, nem találta a helyét, az országos kupa megnyerésében sem volt nagy szerepe. Ráadásul már ekkor volt néhány jele annak, hogy Mosztovojnak a fegyelem nem az erőssége. Akadtak vele gondok a pályán és azon kívül is.

Névjegy

ALEKSZANDR VLAGYIMIROVICS MOSZTOVOJ

Született: 1968. augusztus 22., Szentpétervár
Állampolgársága: orosz
Posztja: középpályás
Magassága/testsúlya: 181 cm/75 kg
Válogatott mérkôzéseinek/góljainak száma: 59/12
Eddigi klubjai: Szpartak Moszkva (1986–91), Benfica (1991–93), Caen (1993–94), Strasbourg (1994–96), Celta Vigo (1996–)
Legjobb eredményei: 2x szovjet bajnok (1987, 1989), Portugál Kupa-gyôztes (1993)
Talán emiatt is óvakodtak szerződtetni a nagyobb egyesületek, mert a tehetségét senkinek sem jutott eszébe megkérdőjelezni. Következett az akkoriban középcsapatnak számító francia Caen, ahonnan egy év múlva a jóval ígéretesebb Strasbourghoz távozott. A Racingnál a liga egyik sztárjává nőtte ki magát, teljes mértékben kibontakoztak játékmesteri képességei, és bár trófeát nem nyert, az 1995-ös kupadöntőbe azért bejutott a kékekkel. Rá egy évre, az Eb után viszont kitört a botrány. Mosztovoj extra nyári pihenőt óhajtott volna magának, amiről Jacky Dugueperoux, az edző hallani sem akart, mondván: az Intertotó-kupában mindenkinek játszania kell. Végül megegyeztek, de alaposan félreérthették egymást, mert míg Dugueperoux utólag háromnapos, hősünk egyhetes kompromiszszumra emlékezett, s ki is töltötte.
Az elnök, Roland Veller nyolc napot adott játékosának, hogy új munkahelyet találjon magának. A keresgélés nem tartott sokáig, mert nyomban jelentkezett a Celta Vigo, ahol már az első szezonban jó benyomást tehetett, hiszen rövidesen odavitték barátját és honfitársát, Valerij Karpint.
Mosztovoj Galíciában valamelyest megnyugodott, bár épp az idén januárban történt, hogy elfelejtett idejében visszatérni a karácsonyi vakációról. Állítólag hajszálon múlt, hogy Miguel Angel Lotina mester nem rúgta ki a keretből, sőt a szurkolók is megorroltak rá egy időre. A játék amúgy végig remekül ment neki, tavalyelőtt újabb kupaezüstöt szerzett, és mostanáig több mint negyven gólt lőtt a Celtában.
A két legfontosabbat alighanem most vasárnap.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik