Korábban kezdődött a pihenő

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.15. 23:44
Címkék
A hegyi szakaszok után kedden megpihent a mezőny. Ezt kihasználva kilenc kerekes megszökött a bolytól, s több mint 20 perces előnnyel teljesítette a távot. A szakaszgyőzelmet a dán Jakob Piil szerezte meg, egy kerékpárhosszal az olasz Fabio Sacchi előtt. Az összetett élmezőnyében ezúttal nem változott a helyzet&
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
A szökevények sprintjében a dán Jakob Piil (balra) megelôzte az olasz Fabio Sacchit
Hétfő este a gapi klinikán megoperálták a 90. Tour de France nagy vesztesét, a spanyol Joseba Belokit. Az ONCE csapatkapitánya a 9. szakasz utolsó hegycsúcsáról, a Cote de la Rochette-ről száguldott lefelé, s körülbelül négy kilométerre a céltól nagyot bukott. Csukló-, könyök- és combnyaktörést szenvedett, ezek közül nyílt könyöktörését azonnal operálni kellett. Beloki a balesetig a második helyen állt az összetett versenyben, mindössze 40 másodperces hátránnyal a sárga trikós Lance Armstrong mögött. A baszk kerekest már kedd délelőtt hazaszállították Spanyolországba, ahol várhatóan újabb műtétek várnak rá.
Armstrong éppen csak el tudta kerülni az ütközést. Az üldözők több mint 60 kilométer/órás sebességgel tekertek lefelé, az amerikai öt méterre követte Belokit, s amikor a baszk elesett, Armstrong a szántásba hajtott, szerencséjére így le tudta vágni a kanyart, s éppen a boly elé kanyarodott vissza – nem kis riadalmat okozva. "Egyszerűen pánikba estem. Ha ilyen helyzetbe kerül az ember, ösztönösen a megoldást keresi. Jobbra nem tudtam kikerülni Josebát, át nem hajthattam rajta, egyetlen megoldás maradt. A mezőn már csak az járt a fejemben, minél hamarabb vissza az útra! Nagyon sajnálom Belokit…” – idézte fel a történteket Armstrong, aki a "farmerkanyarért” nem kapott büntetést a zsűritől.
"A szabályok egyértelműen kimondják, ha a kerékpáros csal, meg kell büntetni, de Armstrong reakciója nem a szabályok megszegésére irányult” – indokolt Martijn Swinkels, a versenybíróság elnöke.

Emlék a sárga trikón

A 100 esztendôs Tour de France néhány apróságban is visszatért a hagyományokhoz, ezek egyike, hogy az öszszetettben élen állónak járó sárga trikóra visszakerült a HD monogram. Az ôsidôkben Henri Desgrande, a Francia körverseny megálmodója helyezte el ezt a két betűt a sárga mezen, s egészen 1984-ig minden összetett gyôztes vállain látható volt. Akkor már a mezeken is egyre több helyet követeltek maguknak a szponzorok, így elbúcsúztak a monogramtól, amely a centenárium évében újra tiszteleg a „Tour-papa” emléke elôtt.
"Össze vagyok törve, most már biztos, hogy az egész évi munkánk kárba veszett. A Tour előtt megsérült Igor Gonzalez de Galdeano, aztán elveszítettük Viciosót, s most Belokit. Már nincs miért harcolnunk az idei Francia körversenyen” – magyarázta szomorúan Manolo Saiz, az ONCE csapatfőnöke, aki Beloki méltatása mellett az egyik rivális csapat menőjére, a baszkok reménységére, Iban Mayóra is felhívta a figyelmet. Saiz szerint az öszszetettben harmadik helyen álló Mayo a Pireneusokban alaposan megszorongathatja majd Armstrongékat.

Természetesen a hétfői hősnek, a kazah Alekszandr Vinokurovnak is kijárt a dicséretből, az egymás után két szakaszon is sikerrel támadó kerekes – aki 21 másodperccel Armstrong mögött a második helyen áll – elárulta, tudatosan készült az újabb akcióra, s a neki kedvező terepen sikerrel is járt. Immár ő az amerikai első számú kihívója, vélhetően az újabb hegyi szakaszokon nagyobb figyelmet kap majd…

A 2003-as trikó Lance Armstrongon
A 2003-as trikó Lance Armstrongon
A 2003-as trikó Lance Armstrongon
S akkor a keddi 219.5 kilométeres etapról! Az Alpok emelkedőit maga mögött tudó mezőnyben már hiába kerestük az olasz Stefano Garzellit, a korábbi Giro d’Italia-győztes torokgyulladás miatt feladta a versenyt, s kiszállt csapattársa, Eddy Mazzoleni is, aki a lábát fájlalja. Garzelli – akárcsak a kétszeres Giro-győztes Gilberto Simoni – a hátsó bolyban, több mint 30 perces hátránnyal fejezte be a hétfői etapot. Simoni egyelőre vállalta a folytatást, de bejelentette, ha a pihenőnap sem hoz javulást az állapotában, csütörtökön már ő sem lesz ott a rajtnál.
A szakasz maga az első részhajráig és a befutónál tartogatott csupán izgalmakat…
A gyorsasági hajrá a zöld trikóért viaskodó sprinterek csatáját hozta, s a pontversenyben élen álló ausztrál Baden Cooke ezúttal fejet hajtott honfitársa, Robbie McEwen előtt. Nem sokkal később kilenc kerekes – Jakob Piil, Fabio Sacchi, Bram de Groot, Vicente Garcia Acosta, Philippe Gaumont, Serge Baguet, Damien Nazon, Rene Haselbacher és José Enrique Gutierrez – lépett meg a mezőnytől. A karaván egy fokozattal visszakapcsolt, míg a szökevények az első órában 47 kilométer/órás átlagot produkáltak, így hamarosan tetemes lett a két boly közötti különbség. Az üldözőket a US Postal csapata vezette, de valójában szó sem volt üldözésről, hiszen Armstrong fáradt csapattársai örültek annak, hogy ezúttal nem kell igazán dolgozniuk, a kilencek közül ugyanis senki sem volt veszélyes a sárga trikóra, Garcia Acosta állt a legjobban, de az összetettben neki is 48 perces hátránya volt. Ráadásul a szökevények csapatában kilenc különböző klub képviseltette magát, nekik sem állt érdekükben a felzárkózás. Így aztán szinte semmi említésre méltó nem történt – eltekintve attól, amikor a börtönben lévő radikális parasztvezér, Jose Bové hívei néhány másodpercre feltartóztatták a Tour mezőnyét… –, Haselbacherék előnye fél távnál már majdnem 20 perces volt.

A börtönbe zárt Jose Bové hívei okozták a legnagyobb felfordulást a 10. szakasz során
A börtönbe zárt Jose Bové hívei okozták a legnagyobb felfordulást a 10. szakasz során
A börtönbe zárt Jose Bové hívei okozták a legnagyobb felfordulást a 10. szakasz során
A hajrát Gutierrez nyitotta meg 30 kilométerrel a befutó előtt, de magányos támadását nem sokkal később a dán Piil hatástalanította. A CSC menője vette át a vezetést, de felzárkózott mellé az olasz Sacchi is. A duó ragyogó összhangban dolgozott, míg a meggyötört szökevények hátsó sorában mindenki a másikra várt, alaposan visszaesett a tempó. Mindez Sacchiék malmára hajtotta a vizet, Marseille utcáin már egy perc fölött volt az előnyük. A célegyenes előtt Sacchi sportszerűen kezet nyújtott alkalmi társának, s ezzel megkezdődött kettejük között a harc a szakaszgyőzelemért. A sprintet hátulról Sacchi indította, ám kissé korán, mert Piil a célvonal előtt vissza tudott előzni, s megszerezte pályafutása első Tour-etapsikerét. Jakob Piil 2001-ben megnyerte a Békeversenyt, tavaly a Párizs–Tours klasszikuson és a dán bajnokságon diadalmaskodott, s immár a legendás körverseny aranykönyvébe is beírta a nevét.
Armstrongék sora – benne a Francia körverseny egyetlen magyar indulója, Bodrogi László is – 21:23 perces hátránnyal ért célba, de az idei Tour első sikeres szökése sem hozott változást az összetett élcsoportjában.

90. Tour de France

10. szakasz, Gap–Marseille (219.5 km):
1. Jakob Piil (dán, CSC) 5:09:32, 2. Sacchi (olasz, Saeco) azonos idővel, 3. De Groot (holland, Rabobank) 49 mp h., 4. D. Nazon (francia, Brioches) 2:07 p h., 5. Haselbacher (osztrák, Gerolsteiner) a. i., 6. Gaumont (francia, Cofidis) a. i., 7. Baguet (belga, Lotto-Domo) a. i., 8. Garcia Acosta (spanyol, iBanesto.com) a. i., 9. J. E. Gutierrez (spanyol, Kelme) a. i., 10. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 21:23 p h., …34. Ullrich (német, Bianchi) a. i., …42. Mayo (spanyol, Euskaltel) a. i., …45. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., …53. Vinokurov (kazah, Telekom) a. i., …139. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) a. i.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 45:46:22, 2. Vinokurov 21 mp h., 3. Mayo 1:02 p h., 4. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 1:37 p h., 5. Hamilton (amerikai, CSC) 1:52 p h., 6. Ullrich 2:10 p h., 7. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 2:25 p h., 8. Heras (spanyol, US Postal) 2:28 p h., 9. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 3:25 p h., 10. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 3:45 p h., …128. Bodrogi László 1:23:59 p h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke 140 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 131, 3. Zabel (német, Telekom) 112, …42. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 135 pont, 2. Jaksche (német, ONCE) 75, 3. Armstrong 74, …52. Bodrogi László 4

A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 134:32:58, 2. iBanesto.com (spanyol) 27 mp h., 3. Euskaltel (spanyol) 11:09 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 53:42 p h.

Következik: szerda, pihenőnap. Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik