Egy újabb bajkeverő sikere

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.17. 21:43
Címkék
A karaván a pihenőnap után sem kapcsolt nagyobb sebességre, immár az egymást követő második etapon szökevények dönthettek a győzelemről. A szakaszt a spanyol iBanesto.com menője, a 26 esztendős Juan Antonio Flecha nyerte, de az öszszetettben továbbra is Lance Armstrong vezet, s az élcsoportban sem történt jelentős változás. Erre csak péntekig kell várni&
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
„Ugyan, kérem, itt ma ô a sztár” – emeli a magasba a sárga trikós Lance Armstrong kezét Arnold Schwarzenegger
A zsűri kedvező döntést hozott Alberto Lopez de Munain ügyében, az Euskaltel kerekese a 10. szakasz során összeütközött egy szurkolóval, a bukás miatt alaposan leszakadt a mezőnytől, s végül a meghatározott 9 százalékos időlimit után ért célba. A szabályok szerint ebben az esetben nem folytathatná a versenyt, ám a balesetet a néző okozta, ezért ezúttal eltekintettek a szabályok szigorú alkalmazásától.
Sajnos a baleset nem volt példa nélküli, egyre többen próbálnak "testközelből” kerékpárversenyt nézni, csütörtökön például a francia Anthony Geslin került kellemetlen helyzetbe, amikor elé ugrott egy néző, s már nem tudta kikerülni. A Brioches kerekese alaposan megizzadt, mire visszaverekedte magát a mezőnybe…
Joseba Beloki nem a nézők hibájából szenvedett balesetet, a spanyol versenyző – aki nagy bukása után az összetett második helyéről volt kénytelen feladni a versenyt – immár vitoriai otthonából követi a Tour eseményeit. Az ONCE menője Spanyolországban újabb sikeres műtéteken esett át. "Elégedettek vagyunk. Öt csavarral egy fémlemezt rögzítettünk a csípőjéhez, s remélhetőleg két hét múlva már közlekedhet mankóval” – jelentette ki a négyórás műtétet követően Mikel Sanchez, a baszk kisváros klinikájának főorvosa. A combnyak-, könyök- és csuklótörést szenvedett versenyző rehabilitációs kezelése három hét múlva kezdődik, de ebben az idényben már biztosan nem ülhet nyeregbe.
A még versenyben lévőkre csütörtökön a centenáriumi Francia körverseny második legrövidebb szakasza várt, a "mindössze” 153.5 kilométeres Narbonne és Toulouse közötti etap.
(Száz esztendővel ezelőtt a Tour de France harmadik szakasza Marseille és Toulouse között 423 kilométer hosszú volt, s akkor már csak 33 kerekes volt versenyben a 60 induló közül. A szakaszt a francia Hyppolite Aucouturier teljesítette a leggyorsabban, 17 óra és 55 perc alatt célba ért! Mellesleg ő volt a Tour első duplázója is, hiszen a második etap is Aucouturier győzelmét hozta…) A Cote de Saissac harmadik kategóriás emelkedőjétől eltekintve végig sík szakaszon az összetett legjobbjai egy kis nyugalomra vágytak, a következő napokban ugyanis négy igen kemény szakasz vár rájuk: pénteken egyéni időfutamon, szombaton, vasárnap és hétfőn pedig már a Pireneusokban kell produkálni. A sprinterek ellenben fenték a fogukat, akárcsak a "bajkeverők”, a szökéseket provokáló bringások. Előbbiek még az első részhajráig sem ficánkolhattak, az első óra végén ugyanis nyolc kerekes – Carlos da Cruz, Stuart O’Grady, Bram de Groot, Isidoro Nozal, Juan Antonio Flecha, Inigo Cuesta, Michael Rogers és Nicolas Portal – ellépett a mezőnytől. Közülük O’Grady és de Groot már rutinos szökevénynek számít, előbbit a 6. szakasz végén a célegyenesben érte utol a mezőny, míg a holland menő a 10. szakaszon egy sikeres szökés végén harmadik lett. Igen ám, de Bodrogi László klubtársa, az ausztrál Rogers "csupán” 23 perces hátrányban volt az összetettben Armstrong mögött, ezért aztán a US Postal sora ügyelt arra, hogy a szökevények ne távolodjanak el túlságosan a mezőnytől.
Az utolsó 40 kilométeren aztán a sprinterek csapatai is beszálltak az üldözésbe, de ezúttal elszámolták magukat, a célig már nem tudták befogni O’Grady-éket. Elöl 20 kilométerrel a befutó előtt a spanyol Flecha támadott, s bár első kísérletét még viszszaverték a riválisok, másodszor már senki sem tudta felvenni a tempóját. Az iBanesto.com 26 esztendős kerekese a szakaszgyőzelemmel pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el. De Groot a keddi harmadik helye mellé ezúttal egy másodikat szerzett, mindössze négy másodperccel késett le a győzelemről. Még a szökevények hátsó sora is némi előnnyel ért célba, míg a mezőnyhajrát – a gyorsasági pontversenyben kialakult nagy csata miatt ez is lényeges volt – az ausztrál Robbie McEwen nyerte honfitársa, a zöld trikós Baden Cooke előtt. Ebben a bolyban ért célba az összetett verseny élcsoportjának valamennyi tagja, s a Tour egyetlen magyar indulója, Bodrogi László is. A sárga trikót továbbra is az amerikai Lance Armstrong viselheti, akinek kiváló teljesítményéhez az osztrák származású filmcsillag, Arnold Schwarzenegger az eredményhirdetésnél személyesen gratulált.

90. Tour de France 11. szakasz,
Narbonne–Toulouse (153.5 km):

1. Juan Antonio Flecha (spanyol, iBanesto.com) 3:29:33, 2. De Groot (holland, Rabobank) 4 mp h., 3. Nozal (spanyol, ONCE) azonos idővel, 4. Cuesta (spanyol, Cofidis) 15 mp h., 5. Da Cruz (francia, fdjeux.com) 23 mp h., 6. O’Grady (ausztrál, Crédit Agricole) a. i., 7. Portal (francia, AG2R) a. i., 8. Rogers (ausztrál, Quick Step-Davitamon) a. i., 9. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 42 mp h., 10. Cooke (ausztrál, fdjeux.com)a. i., …22. Ullrich (német, Bianchi) a. i., …29. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., 30. Vinokurov (kazah, Telekom) a. i., …81. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) a. i.
Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 49:16:37, 2. Vinokurov 21 mp h., 3. Mayo (spanyol, Euskaltel) 1:02 p h., 4. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 1:37 p h., 5. Hamilton (amerikai, CSC) 1:52 p h., 6. Ullrich 2:10 p h., 7. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 2:25 p h., 8. Heras (spanyol, US Postal) 2:28 p h., 9. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 3:25 p h., 10. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 3:45 p h., …123. Bodrogi László 1:23:59 p h.
A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke 156 pont, 2. McEwen 148, 3. Zabel (német, Telekom) 126, …46. Bodrogi László 18
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 135 pont, 2. Jaksche (német, ONCE) 75, 3. Armstrong 74, …55. Bodrogi László 4
A csapatversenyben: 1. iBanesto.com (spanyol) 145:03:28, 2. CSC (dán) 15 mp h., 3. Euskaltel (spanyol) 11:24 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 53:38 p h.
Következik: 11. szakasz, egyéni időfuta, Gaillac–Cap’ Decouverte (47 km). Tv: Eurosport, 14.15 (élő); ARD, 13.00 (élő).
Internet: www.letour.fr

A következő akadály

A centenáriumi Tour de France 12. szakasza újra átrendezheti az összetett állását. A 47 kilométeres etapot viszonylag nehéz terepen kell teljesíteni, az egyéni időfutam első húsz kilométere szinte végig emelkedő, ami valamennyire javítja a hegyimenők esélyeit. A győzelemért persze így is a legjobb időfutammenők – Armstrong, Ullrich, Botero, Millar, Jekimov, Hamilton, Moreau, Peschel, Rogers – vetélkednek majd, s reményeink szerint Bodrogi László is felhívja magára a figyelmet egy jó eredménnyel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik