Veszélybe került a sárga trikó

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.19. 20:55
Címkék
A spanyol Carlos Sastre győzelmével ért véget a Tour de France első, Pireneusokban zajló szakasza, amelyen a német Jan Ullrich sikerrel támadta a sárga trikós Lance Armstrongot  az amerikai előnye két nap alatt 15 másodpercesre olvadt Ullrichhal szemben&
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Ullrich (jobbra) és Vinokurov támadására a sárga trikós Armstrong (a háttérben középen) csak késve tudott reagálni
Nem volt szívbajos a zsűri, a pénteki egyéni időfutam után tucatnyi büntetést osztott ki a résztvevők között. A holland Boogerd, az olasz Commesso, az osztrák Glomser, a spanyol David Etxebarria és honfitársa, Unai Etxebarria, továbbá a francia Halgand 100 svájci frank mellett néhány percről is kénytelen volt lemondani, a versenybíróság szerint valamenynyien meg nem engedett segítséget vettek igénybe, a kísérőkocsi szélárnyékában haladtak hosszabb-rövidebb ideig. A büntetés miatt a két Etxebarria limitidőn kívülre került, ez pedig azt jelentette, hogy ők ketten szombaton már nem folytathatták a versenyt…
Megbüntették Bodrogi Lászlót is, igaz, a magyar kerekes három csapattársával – Canadával, Rogersszel és van de Wouwerrel – együtt jóval enyhébb büntetést kapott, mind a négyen 20 másodpercet veszítettek, míg a Quick Step csapatvezetője 800 svájci frankot fizetett azért, mert a csapat kísérőautója tíz méternél jobban megközelítette a versenyzőit.
Persze nem a szabálytalanságokról beszéltek a legtöbbet a centenáriumi Tour első egyéni időfutama után, sokkal inkább Jan Ullrich ragyogó szerepléséről. A Bianchi német csapatkapitánya szerény tervekkel érkezett a Francia körversenyre, csupán egy szakaszgyőzelem megszerzésében reménykedett, az első, Pireneusokban zajló etapot viszont már csupán 34 másodpercre Lance Armstrongtól, az összetett második helyezettjeként kezdhette meg.
"Nagyon ideges voltam csütörtökön, de végül is sikerült magam éjszaka kipihenni. Reggel még egyszer végignéztem a pályát, tudtam, hogy nagyon lassan kell kezdenem, mert jó néhány veszélyes pont volt a pálya elején, és semmit sem akartam kockáztatni. Nem úgy kezdtem el a Tourt, hogy az összetettben jó eredményre lehetek képes, annak ellenére, hogy sokan erre is esélyesnek tartottak. Nem gondoltam volna, hogy így sikerül szakaszt nyernem…” – vallotta be Ullrich, aki az időfutamon 1:35 perccel előzte meg Armstrongot.
"Tény, hogy a péntek nem Lance napja volt, de kíváncsi leszek, mire lesz képes Ullrich a hegyekben. Az biztos, hogy immár Vinokurov mellett ő a legnagyobb ellenfelünk, miután a spanyol hegymászók nagyon lemaradtak az időfutam során” – magyarázta Johan Bruyneel, a US Postal csapatfőnöke. Bruyneel biztosan nem, de talán Ullrich sem gondolta volna, hogy szombaton egy sikeres támadás után minimálisra faragja hátrányát az összetettben. Főleg azok után, hogy a 197.5 kilométeres etap első negyedében nem érezte túl jól magát, egy ízben öt csapattársa maradt le a mezőnytől, hogy a kapitány újra fel tudjon zárkózni…
Mellesleg ahogyan az várható volt, heves támadásokkal kezdődött a 13. szakasz, s kezdetben a US Postal mellett éppen a Bianchi tett a legtöbbet ezek visszaveréséért. Próbálkozott a Tour egyetlen magyar indulója, Bodrogi László is, de a sikeres akcióban nem tudott részt venni: 35 kilométer után tízen léptek el a mezőnytől, Hushovd, Da Cruz, Brochard, Turpin, Bertolini, Markus Zberg, Freire, Alvaro Gonzalez de Galdeano és Verbrugghe mellett "felügyelőként” ott volt a US Postalból Rubiera is. A szökevények célja nyilvánvalóan a túlélés volt, némi előnnyel eljutni a 168 kilométernél magasodó 2001 méteres csúcsig –, de már ez sem sikerült. Az etap első hegyén a spanyol Sastre támadott, s Mercado is vele tartott. A duó hajtott át elsőként a csúcson, őket a svájci Dufaux vette üldözőbe. Ekkor még viszonylag nyugodt volt az élboly, 15 kerekes tartott Armstronggal.
Az ostromot Mayo kezdte, s Armstrong már a spanyol első támadásánál elveszítette "testőreit”. A hegyibefutóhoz vezető emelkedőn az amerikai egyedül maradt négy kihívójával – Ullrichhal, Vinokurovval, az olasz Bassóval és a spanyol Zubeldiával – szemben, elöl pedig már csak Sastre volt szökésben. A CSC spanyol bringása meg is nyerte a szakaszt, ez volt második győzelme hatesztendős profipályafutása alatt. Eközben két kilométerre a céltól Zubeldia támadott, Ullrich és Vinokurov tartotta a lépést, Armstrong azonban nem tudott ritmust váltani. A német még magasabb fokozatba kapcsolt, s végül hét másodperccel megelőzte az időközben magára találó Armstrongot. Nem csak ez a hét másodperc volt fontos, Ullrich a szakaszon elért második helyért további 12 másodpercnyi időjóváírást kapott, így az összetettben 15 másodpercesre olvadt a hátránya.
Bodrogi továbbra is versenyben van, a sprinterek sorával, félórás hátránnyal ért célba a gyilkos szakaszon, az összetettben viszont csupán egy hellyel csúszott hátrébb, jelenleg a 117. helyen áll.

90. Tour de France

13. szakasz, Toulouse–AX 3 Domaines (197.5 km):
1. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 5:16:08, 2. Ullrich (német, Bianchi) 1:01 p h., 3. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) azonos idővel, 4. Armstrong (amerikai, US Postal) 1:08 p h., 5. Vinokurov (kazah, Telekom) 1:18 p h., 6. Basso (olasz, Fassa Bortolo) a. i., 7. Mercado (spanyol, iBanesto.com) 1:24 p h., 8. Mayo (spanyol, Euskaltel) 1:59 p h., 9. Moreau (francia, Crédit Agricole) 2:32 p h., 10. Hamilton (amerikai, CSC) a. i., …117. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 33:14 p h.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 55:34:01, 2. Ullrich 15 mp h., 3. Vinokurov 1:01 p h., 4. Zubeldia 4:14 p h., 5. Hamilton 4:23 p h., 6. Mayo 5:20 p h., 7. Basso 6:59 p h., 8. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) a. i., 9. Sastre 8:47 p h., 10. Moreau 9:19 p h., …117. Bodrogi László 2:00:14 ó h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 156 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 148, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 126, …48. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 149 pont, 2. Armstrong 92, 3. Mercado 77, …55. Bodrogi László 4

A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 164:11:05, 2. iBanesto.com (spanyol) 2:16 p h., 3. Euskaltel (spanyol) 14:53 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 1:29:02 ó h.

Következik: 14. szakasz, Saint Girons–Loudenvielle le Louron (191.5 km).

Tv: Eurosport, 11.00 (élő).

Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik