Szakaszt nyert a Giro-győztes

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.20. 21:38
Címkék
Az olasz Gilberto Simoni győzelmével ért véget a hat hegyen átvágtató 14. szakasz, amelynek során újra hevesen támadták a sárga trikós Lance Armstrongot. Az akciók közül ezúttal a kazah Alekszandr Vinokurové járt a legtöbb sikerrel, az olimpiai ezüstérmest az összetettben már csak 18 másodperc választja el a címvédőtől&
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Így örült elsô Tour-szakaszgyôzelmének az olasz Gilberto Simoni – a háttérben a 6. pöttyös trikóját is megszerzô Richard Virenque
Rudy Pevenage boldog.
A Bianchi sportigazgatójával már a pénteki időfutam-győzelem után is madarat lehetett volna fogatni, s Jan Ullrich szombati teljesítménye (a német újabb 17 másodpercet faragott a Lance Armstronggal szembeni hátrányából) még nagyobb mosolyt csalt az arcára. A Bianchi úgy érkezett a Tourra, hogy nincs veszítenivalója, s most úgy áll, hogy mindent megnyerhet…
A vasárnapi rajt előtt Ullrich korábbi főnöke, a telekomos Walter Godefroot is a német menőt méltatta, s a sárga trikó várományosának nevezte.
"Jan nem volt százszázalékos állapotban, amikor elkezdődött a Tour, de napról napra egyre jobb formába lendül. Ez a nagy hőség neki kedvez, mert gyűlöli a hideget és az esőt. Szombaton olyan jó erőben volt, mint talán még sohasem” – bólintott elismerően Godefroot.
Ezek után természetesen nem feledkezett el saját menőjéről, Alekszandr Vinokurovról sem, hiszen a Telekom kazah csapatkapitánya ugyancsak várakozás felett teljesített eddig, Armstrong mögött 1:01 perces hátránnyal, az összetett harmadik helyéről kezdhette a vasárnapi hegyietapot.
A rosszmájú szakértők szerint a 14. szakasz szintrajza úgy nézett ki, mintha Richard Virenque, a pöttyös trikó legnagyobb várományosa rajzolta volna. A 191.5 kilométeres etapon hat hegy sorakozott, két második és négy első kategóriás, vagyis Virenque egy sikeres szökés esetén akár ezen a napon is biztosíthatta első helyét a hegyimenők pontversenyében.
Így is kezdődött minden, ahogyan arra számítani lehetett, a szakasz elejétől irányított Virenque együttese, a Quick Step-Davitamon (a munkából Bodrogi László is alaposan kivette a részét), így aztán az első sikeres szökésben két klubtársával együtt a francia is részt vett. A szökevények között Virenque-et az olasz Paolo Bettini és az ausztrál Michael Rogers védte, mellettük a 17 fős csapatban helyet követelt magának néhány "kihelyezett őrszem” is: a US Postalból Manuel Beltran, a Telekomból Rolf Aldag és Daniele Nardello, illetve a Bianchiból Fabrizio Guidi, no és néhány sikerre éhes hegyimenő, például a kétszeres Giro d’Italia-győztes Gilberto Simoni és a szombaton is nagyot alakító Laurent Dufaux.

Hajrá, magyarok!

A Tour de France 100 esztendôs története során nem szokhattunk hozzá, hogy a világ egyik legjelentôsebb sporteseményének magyar vonatkozása is van – talán ezért is igazán felemelô érzés, hogy immár második éve Bodrogi László is tagja a Francia körverseny mezônyének. Pontos felmérések ez ügyben nincsenek, de érezhetô, hogy egyre többen kísérik figyelemmel a viadal történéseit, s ebben nagy szerepet játszik az Eurosport, amely évek óta élôben közvetíti a Tour szakaszait, a sportcsatorna két „bringás szpíkere”, ifjabb Knézy Jenô és Sipos János sok rajongót szerzett a sportágnak. Felemelô érzés, hogy a közvetítések során egyre több magyar zászlót látni a karaván mellett, Bodrogi is többször elmondta: rengeteg erôt ad neki a buzdítás, becsüli azokat, akik rengeteg áldozatot vállalva, több száz kilométert utazva szurkolnak neki. Itthon is egyre több fórum foglalkozik behatóan a Tourral, az egyik zászlóshajó az Index.hu internetes portál, ahol amellett, hogy élôben követhetik a viadalt, külön rajongói oldala van Bodrogi Lászlónak is.
Mert végezzen bárhogyan az öszszetettben, máris nagyot alkotott: elhozta nekünk A VERSENYT…
"Nagyon nehéz nap vár ránk, s ilyenkor a legjobb védekezés a támadás. Tudjuk, hogy Virenque szökni fog, számunkra pedig az a logikus, ha vele tart egy ember a csapatunkból, aki jobban áll nála az összetettben” – magyarázta el a taktikát még a rajt előtt Johan Bruyneel, a US Postal igazgatója. Neki sem okozott tehát meglepetést Virenque-ék akciója, s Beltran személyében az összetettben legjobban álló szökevényt is csapata delegálta, a spanyol a 13. helyen állt, 11:57 perces hátránnyal Armstronggal szemben.
Így aztán Beltran volt az, akit fél távnál "virtuális sárga trikósnak” neveztek, a szökevények előnye ugyanis ekkor már meghaladta a negyedórát is.
A karaván áthaladt azon a szakaszon, ahol 1995-ben az olimpiai bajnok Fabio Casartelli életét vesztette – s nagy riadalmat keltett, amikor a lejtőnek szinte ugyanazon a pontján a norvég Thor Hushovd defektet kapott, szerencsére ezúttal nem történt baleset.
Beltranék üldözésébe beszállt a Bianchi és az Euskaltel is, s a hajrára, az utolsó 50 kilométerre le is dolgozták a hátrány nagy részét. Az élen a Col du Portillon emelkedőjén a svájci Dufaux támadott, s csak Simoni és Virenque tudott vele tartani. Sokáig úgy látszott, ez a trió viaskodik majd a szakaszgyőzelemért, de az utolsó kilométereken felzárkózott melléjük az olasz Andrea Peron is.
Eközben az üldözők sora is alaposan megfogyatkozott, Armstrong ismét egyedül találta magát kihívóival szemben. Most Iban Mayo és Christophe Moreau érezte úgy, hogy támadnia kell, s míg Vinokurov be tudta fogni őket, Ullrich és Armstrong csak késve reagált.
A Tour szervezői nagyon jól kitalálták az idei programot, hiszen a 14. szakasz befutója is rendkívül izgalmasra sikeredett! Elöl a négy szökevény csatájában Gilberto Simoni volt a legjobb, a Saeco kétszeres Giro d’Italia-győztese a gyengécske összetett eredménye mellett egy szakaszgyőzelemmel végre megörvendeztette az olasz szurkolókat. Örülhetett Richard Virenque is, a hegyi pontversenyben gyakorlatilag behozhatatlan az előnye, így hatodszor hódítja el a pöttyös trikót – ha eljut a párizsi célig.
Simoniék mögött Mayo és Vinokurov ért célba, 43 másodperccel megelőzve Armstrongék sorát, ez pedig azt jelenti, hogy a kazah kerekes hátránya immár csupán 18 másodperc az összetettben!
Micsoda izgalmakat hozhat ezután a hétfői etap!?

90. Tour de France

14. szakasz, Saint Girons–Loudenvielle le Louron (191.5 km):
1. Gilberto Simoni (olasz, Saeco) 5:31:52, 2. Dufaux (svájci, Alessio) azonos idővel, 3. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) a. i., 4. Peron (olasz, CSC) 3 mp h., 5. Beneteau (francia, Brioches) 10 mp h., 6. Vinokurov (kazah, Telekom) 41 mp h., 7. Mayo (spanyol, Euskaltel) a. i., 8. Zampieri (svájci, Vini Caldirola) a. i., 9. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 1:24 p h., 10. Basso (olasz, Fassa Bortolo) a. i., 11. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., 12. Ullrich (német, Bianchi) a. i., …128. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 32:56 p h.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 61:07:17, 2. Ullrich 15 mp h., 3. Vinokourov 18 mp h., 4. Zubeldia 4:16 p h., 5. Mayo 4:37 p h., 6. Basso 7:01 p h., 7. Hamilton (amerikai, CSC) 7:32 p h., 8. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 10:09 p h., 9. Moreau (francia, Crédit Agricole) a. i., 10. Sastre (spanyol, CSC) 12:40 p h., 11. Virenque 12:51 p h., …120. Bodrogi László 2:31:46 ó h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 156 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 148, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 132, …48. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 300 pont, 2. Dufaux 163, 3. Armstrong 98, …55. Bodrogi László 4

Következik: 15. szakasz, Bagneres De-Bigore–Luz-Ardiden (159.5 km).
Tv: Eurosport, 12.15 (élő).
Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik