Hétfőn helyreállt a világ rendje

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.22. 20:27
Címkék
Csupán öt szakaszt rendeztek a Tour de France első pihenőnapja óta.Akkoriban már a négyszeres győztes Lance Armstrong viselte a sárga trikót, a kazah Alekszandr Vinokurov volt az első számú kihívója, mindössze 21 másodperces hátránnyal, de a harmadik helyezett Iban Mayo (1:02), sőt, még a hatodik Jan Ullrich (2:10) is csak karnyújtásnyira volt a címvédőtől.
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
„Most már hisztek bennem?” – az amerikai Lance Armstrong az ötödik Tour de France-gyôzelem kapujában áll
A 11. szakasz után nem is változott a helyzet, az eredményhirdetésnél Armstrong fülig érő szájjal vehette át Arnold Schwarzeneggertől a sárga trikót, de a US Postal kapitánya egy nappal később már sokkal gondterheltebb volt. A Tour első egyéni időfutamán méretes verést kapott Ullrichtól, a szám kétszeres világbajnoka 1:36 perccel megelőzte a jobbhoz szokott amerikait. És még nem volt vége a megpróbáltatásoknak, a 13. szakaszon, immár a Pireneusok emelkedőin Ullrich újra támadott, s újabb 19 másodpercet faragott hátrányából. Mi több, a 14. etapon Vinokurov is visszazárkózott az amerikai mögé, a kazah olimpiai ezüstérmes 43 másodperccel Armstrong előtt ért célba.
Az elmúlt négy esztendőben nem szoktunk hozzá, hogy Armstrongot így szorongatják a riválisok. Azt szoktuk meg, hogy Lance kiáll a nyeregből, hátranéz, talán ránt is egyet a vállán, és nyer. Nyer és nyer és nyer.
Ami késik, az nem múlik: július 21-én úgy délután négy óra tájban a címvédő kis híján felborított néhány nézőt, majd saját testi épségét is veszélyeztetve (ritmust) váltott, aztán…
Kiállt a nyeregből, és nyert.
Az előnye ismét egy perc fölé nőtt, a fogadóirodáknál újra minimális haszonnal lehet fogadni az ötödik győzelmére, vagyis a világ rendje helyreállt.
Néhány gondolat erejéig érdemes visszatérni a hétfőn történtekre. Az ominózus esetnél az út szélén álló szurkoló egy sapkának látszó tárgyat lobogtatott, amely beleakadt Armstrong kerékpárjának fék-váltó karjába, s valósággal kirántotta az amerikai kezéből a kormányt. A mögötte tekerő Mayo már nem tudott kitérni, átesett a sárga trikóson, míg Ullrichnak volt ideje – és lélekjelenléte – korrigálni, ki tudta kerülni a földön fekvő riválisait. Ez után a Bianchi csapatkapitánya tétován nézett vissza, majd a lehető legjobb döntést hozta meg: bevárta legfőbb ellenfelét – ahogyan két esztendővel ezelőtt, hasonló helyzetben Armstrong is megtett ennyit érte. Így vagy úgy, Ullrich tette sportszerű volt, méltán követel helyet magának a Tour aranykönyvében – főleg azért, mert a várakozás teljesen kizökkentette a ritmusból a németet, a bukás pedig szárnyakat adott az amerikainak.
Armstrong persze nem is lenne olyan nagy sportoló, amekkora, ha a siker idején elfeledkezne a holnapról, arról, hogy a verseny a Champs-Elysées-ig tart, s ugye addig bármi történhet, a német nagyot dobhat a szombati időfutamban, jöhet egy defekt, mi több, néhány szurkoló is újra feltűnhet az út szélén…
Ullrich meg arról beszél, nem is várt magától kiugró eredményt, ehhez képest egészen kiváló formába lendült, s olyan szakaszon, ahol máskor több mint két perccel Armstrong mögött "szokott” célba érni, ott most 40 másodperc volt csak a hátránya. Abban egyetért, a hátralévő napokban bármi megtörténhet, de Armstrong előnye most már elég lehet a győzelemhez.
Ullrich is tudja, mit beszél, aligha képes még egyszer másfél perccel legyőzni Armstrongot az időfutamban. (A rajongók persze okkal tehetik fel a kérdést: Ullrich tudja, mit beszél? Ha néhány napja sikerült, miért ne sikerülhetne másodszor is!?)

Lance Armstrongot feljelentették

Filippo Simeoni olasz kerékpáros rágalmazás miatt feljelentette a szerdán folytatódó Tour de France-on élen álló Lance Armstrongot, az amerikai csillag ugyanis a Le Monde-nak adott áprilisi nyilatkozatában hazugnak nevezte ôt, mivel a hírhedt bolognai doppingperben dr. Michele Ferrari ellen vallott, akit azzal vádolnak, hogy rendszeresen tiltott teljesítménynövelôkkel látott el kerekeseket. „Simeoninak egy szava sem igaz. Már öt évvel azelôtt doppingolt, hogy megismerte volna Ferrarit. Csak azért tett beismerô és Ferrarira nézve terhelô vallomást, mert így két évrôl három hónapra csökkentették az eltiltását” – nyilatkozta Armstrong a francia lapnak. A 2001-es Vuelta szakaszgyôztese dühösen reagált Armstrong kijelentésére: „Hibáztam, s vállaltam a felelôsséget a tetteimért, így senki sem állíthatja, hogy hazug vagyok!” Ferrarit még 1998-ban érte tetten a csendôrség, amikor tiltott szereket adott át sportolóknak. Az eljárás már öt éve húzódik, az orvos azóta is dolgozhat, s egyik kliense éppen Armstrong.
A pihenőnapon megjelent francia, spanyol és olasz lapok – amellett, hogy a hétfői, rendkívüli izgalmakat hozó szakasz eseményeit taglalják – szinte egyöntetűen úgy vélik: a viadal még nem dőlt el, s az 1997-ben diadalmaskodó Ullrichnak továbbra is van esélye arra, hogy utolérje a címvédőt. A France-Soir például ezt írja: "Álom-Tour – az idei verseny méltó a jubileumhoz az újjászületett Ullrichhal és a kiváló állapotban lévő Armstronggal, akit talán túl gyorsan akartak elfelejteni.” A L’Équipe szerint "Armstrong újra Armstrong, ismét erőt gyűjtött a támadásokhoz, és felülemelkedett a kételyein. Ullrich továbbra is versenyben, Armstrong hétfői fölénye ellenére nem adja fel.” A Le Parisien szerint már eldőlt – "Feltámadás! Armstrong úgy küzdött, mint legszebb napjaiban, s a hátralévő etapokon már viszonylag nyugodtan tekerhet” –, a Le Figaro szerint még nem – "A randevú a csúcson azt adta, amit vártunk. Armstrong már a hősök közé tartozik, de Ullrich nem adja fel. A Tour még nem dőlt el.” A Libération ("Lance Armstrong bukott, de aztán megleckéztette Ullrichot. A Tour mindazonáltal még nem dőlt el, de Ullrichnak még »gólt kell lőnie«”), a spanyol Marca ("A fenevad visszatért, Armstrong olyan, mint egy gép. Rászolgált arra, hogy megnyerje az ötödik Tourját. Kapcsolata Ullrich-hal messze túlmutat az egyszerű rivalizáláson, hiszen barátok, akik között a sportszerűség kulcsfontosságú”), az AS ("A király király maradt. Armstrong megmutatta, hogy miért ír hamarosan történelmet”), az olasz La Gazzetta dello Sport ("Armstrong előbb padlóra került, majd az egekbe emelkedett. Ullrich csodálatos gesztusa”) és az Il Nuovo ("Armstrong bukása és diadala – Ullrich a sportszerűség bajnoka”) egyaránt Armstrong teljesítményét és Ullrich gesztusát méltatja.
De nézzük, mi vár még ránk az elmúlt évek egyik legizgalmasabb Francia körversenyén!
Szerdán a karaván elhagyja a Pireneusokat, a szakasz adottságai egy sikeres szökést még megengednének, ám aligha tud meglógni bárki is az összetett legjobbjai közül. Csütörtökön hosszú szünet után újra villoghatnak a sprinterek, az elmúlt napokban szinte szóba sem került a zöld trikó, a 181 kilométeres etapon pedig csak 56 méter lesz a szintkülönbség. Pénteken tovább száguld a karaván az Atlanti-óceán partján (újra McEwenéké a lehetőség), majd szombaton jön a mindent eldöntő egyéni időfutam, a maga 49 kilométerével. Vasárnapra a parádé marad, körök Párizs szívében, hatalmas tömeg, mosolygós arcok, színes mezek, ünnep a javából.
Ünnep lehet nekünk is, hiszen Bodrogi László immár a célegyenesben van, hogy másodszor is teljesítse a Tour de France 3500 kilométeres távját. Igaz, Laci egy éve – még a Mapei-Quick Step színeiben – jobb teljesítményre volt képes, ezúttal azt is megmutatta, igazi sikerélmények nélkül is képes a végsőkig küzdeni. Persze, ne feledjük, emlékezetes marad az 5. szakasz, amelynek során 160 kilométeres szökés részese volt, feliratkozott a gyorsasági és a hegyi pontverseny listájára, az első időfutam során elért 15. helye sem rossz eredmény, s egy crono még hátra van. Biztosak lehetünk benne, hogy Bodrogi – aki februári sérülése után két hónapot kihagyott, s többször kezdte újra felkészülését – még sok örömöt szerez a magyar kerékpáros rajongóknak…

90. Tour de France
Az összetett állása 15 szakasz után:
1. (sárga trikóban) Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 65:36:23, 2. Ullrich (német, Bianchi) 1:07 p h., 3. Vinokurov (kazah, Telekom) 2:45 p h., 4. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 5:16 p h., 5. Mayo (spanyol, Euskaltel) 5:25 p h., 6. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 8:08 p h., 7. Hamilton (amerikai, CSC) 9:02 p h., 8. Moreau (francia, Crédit Agricole) 11:09 p h., 9. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 16:05 p h., 10. Sastre (spanyol, CSC) 16:12 p h., …109. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 2:55:08 ó h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 156 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 148, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 134, …50. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 318 pont, 2. Dufaux (svájci, Alessio) 177, 3. Armstrong 167, …63. Bodrogi László 4

A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 194:34:02, 2. Euskaltel (spanyol) 6:58 p h., 3. US Postal (amerikai) 14:08 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 2:24:47 ó h.

Következik: 16. szakasz, Pau–Bayonne (197.5 km).
Tv: Eurosport, 11.15 (élő).
Internet: www.letour.fr

A következő akadály

A második pihenőnap után búcsút vesz a karaván a hegyektől, a Pireneusokban a centenáriumi Tour de France utolsó szakasza következik, de még ez is tartogat jócskán nehézségeket, két első, két második és két negyedik kategóriás hegy képében. Ennek ellenére várhatóan egy nagyobb csapat ér majd be egyszerre a célba, hiszen az utolsó méretes hegytől a célig majd’ 80 kilométernyi a távolság…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik