Knaven ezúttal elérte célját

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.24. 22:14
Címkék
Egy sikeres szökés végén Bodrogi László klubtársa, a holland Servais Knaven nyerte meg a 90. Tour de France 17. szakaszát. Az összetett élcsoportjában semmi sem változott, továbbra is az amerikai Lance Armstrong viselheti a sárga trikót.
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
A Bodrogi Lászlóval egy csapatban versenyzô holland Servais Knaven sikeres szökés végén megnyerte a Tour 17. szakaszát
Az újabb sikeres szökés előtt szót kell ejteni a szerdai hősről, Tyler Hamiltonról: az amerikai kerekes törött kulcscsonttal is szakaszt nyert a Francia körversenyen, s minden bizonnyal a legjobb tíz között zárja majd a centenáriumi viadalt. Hamilton a hetedik Tourján vesz részt, s nem véletlenül tartja mind közül ezt a legnehezebbnek: "Az első hét szörnyű volt. A kerékpáron és leszállva róla egyaránt nagy fájdalmat kellett elviselnem, nem tudtam aludni, egyik napról a másikra próbáltam kihúzni valahogy. Először csak a csapatidőfutamig akartam folytatni, hogy segíteni tudjak a társaimnak, aztán egyre jobban lettem, s lám, még mindig itt vagyok! Kemény csata volt, amelyet a csapatom támogatása nélkül nem tudtam volna megvívni – vélekedett Hamilton, aki a jövőben a dobogót sem tartja elérhetetlennek. – Volt két pihenőnapom a Pireneusokban, akkor sem ment rosszul, de nem voltam az élbolyban. Ha egy kicsit jobban érzem magam azon a két napon, akkor még mindig dobogóesélyes lennék.” Hamiltonnak a fájdalmak mellett néhány rosszízű megjegyzést is el kellett viselnie, Walter Godefroot, a Telekom csapatfőnöke például "olcsó amerikai reklámfogásnak” minősítette a sérülését… "Walter azt gondol, amit akar, de nagy szeretettel várjuk az egyik röntgenvizsgálaton, hogy saját szemével is meggyőződjön a sérülésemről. Csalódott vagyok, hogy engem és a csapatomat is hazugnak nevezett” – mondta erre Hamilton, aki várhatóan így is ott lesz majd a párizsi eredményhirdetésnél, hiszen klubja, a CSC vezet a csapatversenyben.
Persze a 90. Tour de France-on továbbra is az a legtöbbször elhangzó kérdés: "Armstrong vagy Ullrich?” A Tour főrendezője, Jean-Marie Leblanc nem akart állást foglalni: "Egy szervező nem mondhatja el, kit szeretne a pódiumon látni. A nagy nap mindkettejük számára a negyvenkilenc kilométeres időfutam lesz. Hatvanhét másodperc választja el őket, s fogalmam sincs, melyikük fog győzni…” Az ötszörös győztes Bernard Hinault sem tud választ adni, de hasznos tanácsot igen: "Ha tudnám, hogy én vagyok az erősebb, akkor megvárnám az időfutamot, de látva Armstrong produkcióját a Luz-Ardinenen, azt hiszem koránt sincs olyan messze a csúcsformájától, ahogyan azt sokan gondolták. Vajon miért nem próbálnak meg a részhajrákon időjóváírást kicsikarni? Nekem így sikerült győznöm huszonnégy évvel ezelőtt…”
"Most azt mondom, Armstrong nyer a végén. Ullrich lesz az időfutam esélyese, de így, a Tour vége felé már nem tudja újra olyan nagy különbséggel legyőzni riválisát, mint tette azt az első időfutamon” – vélekedett egy másik legenda, az ugyancsak ötszörös győztes Eddy Merckx.
Ullrichhal kapcsolatos a hír, hogy a Német Olimpiai Bizottság fair play díjjal ismerte el sportszerű tettét, amikor a Luz-Ardiden emelkedőjén megvárta legfőbb ellenfelét, a bukás után felzárkózó Armstrongot.
És akkor a csütörtökön történtekről: a 17. szakasz eseményei néhány mondatban összefoglalhatók, egy kilométerrel a rajt után tíz kerékpáros lépett el a mezőnytől. A szökevények között volt a spanyol Garcia Acosta, a holland De Groot, Knaven és Van Bon, az olasz Bossoni és Commesso, a francia Clain és Mengin, az osztrák Lüttenberger, valamint a kolumbiai Parra. A csapat előnye fél távnál már 15 perc fölött volt, s bár hátul történt egy halvány kísérlet az üldözés megszervezésére, végül nyolc perc meg is maradt Lüttenbergerék fórjából. Az etapgyőzelmet Servais Knaven szerezte meg, a 32 esztendős holland kerekes 18 kilométerre a céltól hagyta faképnél társait, s végül 17 másodperces előnnyel egyedül ért célba. Knaven 1994-ben a TVM együttesénél kezdte profipályafutását, egy évvel később győzött a holland bajnokságon, majd több kisebb siker után 2001-ben megnyerte a klasszikusok klasszikusát, a legendás Párizs–Roubaix Világkupa-futamot. Tavaly igen közel állt egy Tour-szakaszsikerhez is, ám a 8. etap plouay-i befutójánál honfitársa, Karsten Kroon megelőzte. Ezúttal senki sem állhatott az útjába…
Az üldözők sprintje megváltoztathatta volna a gyorsasági pontverseny élcsoportjának állását, ám a legjobb sprinterek – McEwen, Zabel, Cooke, Hushovd – ezúttal is egy kupacban értek célba. Akárcsak az összetett első két helyezettje, Lance Armstrong és Jan Ullrich – vagyis csütörtökön sem változott semmi. Közvetlenül Armstrongék mögött, a 31. helyen zárta a szakaszt a Tour egyetlen magyar indulója, Bodrogi László, aki három nappal a párizsi befutó előtt az öszszetettben a 110. helyen áll.

90. Tour de France
17. szakasz, Dax–Bordeaux (181 km):
1. Servais Knaven (holland, Quick Step-Davitamon) 3:54:23, 2. Bossoni (olasz, Vini Caldirola) 17 mp h., 3. Mengin (francia, fdjeux.com) azonos idővel, 4. Van Bon (holland, Lotto-Domo) a. i., 5. Commesso (olasz, Saeco) a. i., 6. Garcia Acosta (spanyol, iBanesto.com) a. i., 7. Lüttenberger (osztrák, CSC) a. i., 8. Clain (francia, Cofidis) a. i., 9. De Groot (holland, Rabobank) a. i., 10. Parra (kolumbiai, Kelme) 1:55 p h., 11. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 8:06 p h., 12. Zabel (német, Telekom) a. i., 13. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) a. i., …27. Ullrich (német, Bianchi) a. i., 28. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., …31. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) a. i.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 74:40:28, 2. Ullrich 1:07 p h., 3. Vinokurov (kazah, Telekom) 2:45 p h., 4. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 5:16 p h., 5. Mayo (spanyol, Euskaltel) 5:25 p h., 6. Hamilton (amerikai, CSC) 6:35 p h., 7. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 8:08 p h., 8. Moreau (francia, Crédit Agricole) 11:12 p h., 9. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 16:05 p h., 10. Sastre (spanyol, CSC) 16:12 p h., …110. Bodrogi László 3:12:06 ó h.

A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke 169 pont, 2. McEwen 163, 3. Zabel 157, …58. Bodrogi László 18

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 324 pont, 2. Dufaux (svájci, Alessio) 187, 3. Armstrong 168, …71. Bodrogi László 4

A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 221:36:33, 2. Euskaltel (spanyol) 16:57 p h., 3. iBanesto.com (spanyol) 18:53 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 2:26:25 ó h.

Következik: 18. szakasz, Bordeaux–Saint-Maixent-l’Ecole (203.5 km).
Tv: Eurosport, 14.15 (élő).
Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik