Roy Makaayé a 10-es mez

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2003.08.05. 21:22
Címkék
"Nem gondoltam, hogy Münchenben ilyen meleg van. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Már nagyon régen arról álmodtam, hogy a Bayernben futballozhatok.
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Makaay négyéves szerzôdést kötött új klubjával, a német bajnok Bayern Münchennel
Roy Makaay ezekkel a szavakkal "köszönt be” új állomáshelyén, Münchenben. A Deportivo La Corunától a Bayern Münchenhez igazoló futballista kedden kora délután érkezett meg a bajor városba, hogy átessen a kötelező orvosi vizsgálaton, majd aláírja a rekordbajnokkal a 2007 nyaráig szóló szerződését.
A holland a 10-es mezt kapta meg a Bayerntől (furcsa, de ennek a mágikus meznek az idén még nem volt gazdája a csapatnál, legutóbb Ciriaco Sforza viselte a dresszt), és hogy mit várnak tőle, már a fogadóirodák esélyszámaiból is kiderül. Röviddel azután, hogy megérkezett, szinte minden bukmékeriroda módosította a Bundesliga gólkirályára vonatkozó esélyszámait, és immár Makaay a legnagyobb favorit. Persze, ez nem véletlen, hiszen a holland az eddigi összes állomáshelyén ontotta a gólokat, a Vitesse, a Tenerife és a Deportivo is rengeteget profitált a találataiból. Különösen a galíciaiaknál elért átlaga parádés, 130 bajnokin 76-szor rezegtette meg a hálót, a 2002–2003-as szezonban például 29-szer, ami az európai Aranycipőt jelentette a számára.
"Mindig abból indultam ki, hogy Makaay a miénk lesz, csak idő kérdése volt a megállapodás – mondta a holland szerződtetéséről Ottmar Hitzfeld vezetőedző. – Csak egyszer kételkedtem a megszerzésében, amikor a Chelsea is beszállt a pókerjátszmába. De gyorsan megnyugodtam, mert az angolok vettek egy másik futballistát. Makaay érkezésével sem változtatom meg a játékrendszerünket, nem fogok három középcsatárral támadni. Ettől kezdve a csatársorban is keményen alkalmazni fogom a rotációs rendszert.” Ha a mester úgy akarja, Makaay már szombaton, a Hannover ellen bemutatkozhat új csapatában.
Hitzfeld optimizmusa mindenesetre irigylésre méltó, hiszen a Bayern és a Depor között többször is holtpontra jutottak a tárgyalások. Mindig a lelépési díj okozott galibát, hiszen mindkét fél tett engedményeket, de 21 millió (Depor), illetve 16-18 millió euróról (Bayern) hosszú ideig nem voltak hajlandóak elmozdulni. Végül egybehangzó spanyol és német értesülések, illetve Uli Hoeness menedzser szerint a Deportivo engedett. "Az összeg majdnem tizennyolcmillió euró, pontosan 17.75 millió. A játékos is engedett a fizetési igényéből, így ő is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön az üzlet” – nyilatkozta a Bayern menedzsere.
Az újdonsült csapattársak szinte kivétel nélkül örülnek a BL legutóbbi kiírásában a Bayernnek négy gólt vágó holland érkezésének. "Nagyon jó, hogy a jövőben nálunk, nem pedig ellenünk játszik – fogalmazott Robert Kovac, míg Zé Roberto így vélekedett: – Szuper játékos, mindenekelőtt a nemzetközi szereplésünk miatt jó, hogy itt van. Mostantól még élvezetesebb lesz a futball, még többet varázsolhatunk.” A két leendő vetélytárs, Giovane Elber és Claudio Pizarro azért picit visszafogottabb volt a többieknél. "Sok csatárt láttam jönni és menni, de az biztos, hogy én mindig játszottam” – mondta Elber, míg a perui csak annyit jegyzett meg, hogy nem akar gondolkozni a jövőbeli versenyhelyzeten.
Makaay egyébként a negyedik holland játékos lesz a Bayern München történetében. A németalföldi ország első müncheni harcosa Martin Jol, az RKC Waalwijk jelenlegi edzője volt, ő az 1978–79-es idényben tízszer öltötte magára a csapat mezét, gólt azonban nem sikerült szereznie. Sokkal eredményesebb volt nála Jan Wouters, aki 1991 és 1994 között a Bundesligában 66 meccsen 6 gólt szerzett, és egy bajnoki címmel is gazdagabb lett. A harmadik holland Raymond Victoria, a Willem II mostani védője a kilencvenes évek elején két esztendeig állt szerződésben a bajorokkal, játéklehetőséghez azonban nem jutott.
A holland támadó vetélytársai lesznek
Játékosa klub tagjamérkőzésszámgólok száma
Giovane Elber1997253132
Claudio Pizarro200111860
Alexander Zickler199323154
Roque Santa Cruz19998320
Piotr Trochovski199930
Zvjezdan Misimovics199610
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik