Három arannyal kezdett Japán

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.09.11. 21:31
Címkék
Brillíroztak a japánok, mint a régi szép időkben, amikor még tőlük tanulta a világ a dzsúdó alapelemeit. Az oszakai sportcsarnokban csütörtökön megkezdődött az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, amelynek nyitónapján mind a négy súlycsoportban volt hazai döntős, s az eredményhirdetésnél háromszor is eljátszották a japán himnuszt.
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
Akcióban az ipponkirály: Inoue (jobbra) öt meccsén összesen 7:14 percet töltött a tatamin
A "kakukktojás” ezen a napon a kínai Szung Fu-ming volt, aki a nehézsúlyú hölgyek fináléjában le tudta győzni a japán Cukada Makit. Ebben a súlykategóriában, a +78 kilogrammban a címvédő is kínai volt, de a jelek szerint a milliárdos ország megtalálta Jüan Hua méltó utódját.
A női 78 kilogrammban megvédte világbajnoki címét Anno Noriko, ahogyan a férfi 100 kilósok között is Inoue Koszei vehette át újra az aranyérmet. Az ipponkirály ezúttal is kitett magáért, öt mérkőzésén összesen 7:14 percet töltött a tatamin, valamennyi ellenfelét ipponnal győzte le, a legtovább az elődöntőben a kanadai Gill tudta tartani magát, az olimpiai ezüstérmes 3 perc és 40 másodperc után esett a hátára. A döntőben alig több mint másfél perc kellett Inouének a francia Lemaire bedarálásához – ekkor sajnálhattuk csak igazán, hogy Kovács Antal csupán nézőként tartózkodott az Oszaka-dzsóban. Két éve a paksiak kitűnősége vívta Inoue ellen a finálét, s alaposan megszorongatta a japánt…
A nehézsúlyban már a második körben lejátszották a "döntőt”, ekkor került szembe egymással a japán Muneta és az orosz Tymenov – utóbbi az utolsó percig előnyben volt, ám elnézte az intések állását, s felesleges időhúzásával elveszítette a meccset. Muneta ezek után meg sem állt az aranyéremig.
Ugyanebben a súlycsoportban indult a nyitónap egyetlen magyar résztvevője, Csizmadia Zoltán. A Honvéd-Kipszer óriása az első körben ipponnal verte a litván Richardas-t, a második fordulóban azonban ugyanígy kikapott a francia Bataille-től, s így kiesett.
"A litván dzsúdóst belső combdobással intézte el Zoli, ez a meccs bemelegítésnek jó volt, de tudtuk, hogy a franciát mindenképpen le kell győznie, ha versenyben akar maradni. Ismertük az ellenfelet, tudtuk, hogy nagyon laza, könnyen le tud lépni a dobásokról. Jól indult a meccs, Zoli keményen támadott, de a karmunka ezeknél az akcióknál lemaradt, s éppen ez adott lehetőséget a franciának az ellentámadásra. Sajnos Zoli ipponra esett, ráadásul a francia következő ellenfele a holland Dennis van der Geest volt, így már nem maradt lehetőség a javításra. Ami számunkra azért meglehetősen jó hír, a nehézsúlyban négy európai szerzett kvótát, vagyis a kontinensünkről tizenhárman indulhatnak majd az olimpián, ez növeli Zoli esélyeit. Hozzá kell tenni, hogy a nyitónapon az átlagosnál is több volt az ippon, a kvótatét láthatóan nagyon nyomaszt mindenkit, edzőt és versenyzőt egyaránt” – foglalta össze az első nap tapasztalatait Nagy Ernő, a férfiak szövetségi kapitánya.
Pénteken, a kvalifikációs világbajnokság második napján két magyarért szoríthatunk majd, a 63 kilogrammos Bejczi Zsuzsa (Koroncó-Tutti) az azeri Dzsabbarova ellen kezd, s ha korábbi junior Európa-bajnokunk veszi az akadályt, akkor az amerikai Jividen ellen folytathatja. Egy súlycsoporttal feljebb, a 70 kilósok között az idei ifjúsági Európa-bajnokság aranyérmese, Mészáros Anett (UTE) az egyik legerősebb ellenfelet kapta kezdésnek, az első fordulóban a sydneyi olimpia ezüstérmese, a brit Howey vár rá.

22. férfi és 13. női világbajnokság, Oszaka

A magyarok eredményei. Férfiak. +100 kg. 1. forduló:
Csizmadia Zoltán–Richardas (litván) 10:0. 2. forduló: –Bataille (francia) 0:10

Férfiak. 100 kg (41 induló). Döntő: Inoue–Lemaire 10:0. Világbajnok: Inoue Koszei (Japán), 2. Ghislain Lemaire (Franciaország), 3. Igor Makarov (Fehéroroszország) és Mario Sabino (Brazília), 5. N. Gill (Kanada) és M. Monti (Olaszország).

+100 kg (34). D: Muneta–D. van der Geest 7:0. Vb: Muneta Jaszujuki (Japán), 2. Dennis van der Geest (Hollandia), 3. Eugen Szotnyikov (Ukrajna) és Tamerlan Tymenov (Oroszország), 5. F. Möller (Németország) és D. Hernandes (Brazília). Csizmadia Zoltán (Magyarország) helyezetlen.

Nők. 78 kg (33). D: Anno–Laborde 7:0. Vb: Anno Noriko (Japán), 2. Yurisel Laborde (Kuba), 3. Esther San Miguel (Spanyolország) és Edinanci Silva (Brazília), 5. C. Lebrun (Franciaország) és C. Zwiers (Hollandia).

+78 kg (31). D: Szun Fu-ming–Cukada 10:0. Vb: Szun Fu-ming (Kína), 2. Cukada Maki (Japán), 3. Karina Bryant (Nagy-Britannia) és Tea Donguzasvili (Oroszország), 5. D. Beltran (Kuba) és S. Köppen (Németország)

A pénteki program: férfiak, 81 kg (címvédő: Cso In Csul, dél-koreai; magyar induló: –) és 90 kg (cv.: Demontfaucon, francia; mi.: –); nők, 63 kg (cv.: Vandecaveye, belga; mi.: Bejczi Zsuzsa) és 70 kg (cv.: Ueno, japán; mi.: Mészáros Anett).
Tv: Eurosport, 11.00 (élő).
Internet: www.world-judo.com
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik