A végső cél: nulla pont - darts - nem ment ki

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.01.30. 21:26
Címkék
Az alapok

Ahogy a teniszt belopták az emberek télvíz idejére a fűtött szobába, s lett belőle némi módosulás után asztalitenisz, ugyanúgy a középkorban angol íjászok azt is kiötlötték, hogyan űzhetik kedvenc időtöltésüket fedett létesítményekben is (ejtsd: kocsma). Készítettek hát arasznyi hoszszúságú nyílvesszőket, felfordították a boroshordó tetejét, és célba dobtak. Később arra is rájöttek, hogy egy évgyűrűkkel körökre osztott farönkszelet még precízebb versengést tesz lehetővé. Aki a középponthoz legközelebb dob, az nyer – egyes anekdoták szerint így született meg a darts.
Sértődés ne essék, de a darts megszületésekor csakugyan – nincs rá szebb szó – kocsmasport volt. A Hockey&Sons nevű angol sörfőzdében alakult ki a dobóvonal mai távolsága, méghozzá úgy, hogy négy sörösrekeszt egymás mellé tettek. Ez csaknem nyolc láb, egészen pontosan hét láb, kilenc és egynegyed hüvelyk távolság, ebből alakult ki mára a 2.37 méter.
A századfordulón az egyre népszerűsödő szórakozást betiltották, mert a mérkőzések rendre fogadásba, majd – a torkokba csorgó árpalének köszönhetően – rendbontásba torkollottak.
A kocsmai történetekkel fűszerezett múlttól hosszú út vezetett a darts hivatalos sportággá válásáig, de 1976-ban megalakult a World Darts Federation, és kialakultak a mai versenyszabályok.
A sportág elnevezése egyébiránt az óangol dhart szóból ered, ami dárdát, lándzsát, szigonyt jelent. A dart, azaz dobónyíl a játék legfontosabb eszköze, három részből, a törzsből, a szárból és a tollazatból áll. A törzs lehet henger (a súly egyenletesen oszlik el a törzs hossza mentén), hordó (a súlypont a törzs középpontjában van) vagy torpedó (a súly a törzs elejére összpontosul) alakú. Maga a törzs réz, vas-nikkel és volfrám fémötvözetekből készül. A steel szabályzat a dart teljes súlyát 50 grammban határozza meg, de ma már általában 18 és 28 gramm közötti dartstűt használnak. A soft szakágban legfeljebb 18 grammos dartsokat engedélyeznek.
A dobónyíl szára műanyagból, esetleg alumíniumból vagy más különböző titán ötvözetből készül, s ma már léteznek olyan szárak, melyek lehetővé teszik a dart tollának elfordulását. A toll egy darabból áll, de négy lapja van, és legtöbbször műanyagból vagy alumínium fóliából készül. Míg a törzs gyakorlatilag elnyűhetetlen, addig a szár, a toll és a hegy szinte fogyóeszköz.
A céltábla a sportág fejlődése során készült fából, parafából, ma már a szizálkender erősen összepréselt rostjait használják. A tábla húsz cikkelyre van osztva, egy duplázó meg egy triplázó körgyűrűt tartalmaz. A tábla teljes külső mérete 451 mm, a duplázó és triplázó gyűrű szélessége 8 mm, a 25 pont értékű közép 31.8 mm, az 50 pont értékű belső közép, az úgynevezett "bulls eye" mindössze 12.7 mm átmérőjű.
A céltáblát 1.73 méterrel a föld felett a falon rögzítik, a játékosok a 2.37 méterre lévő dobóvonal mögül dobnak. A steelszakágban acélhegyeket illesztenek a dart elejére, míg a hetvenes években az Egyesült Államokban kialakult a softszakág is, amelynél műanyag hegyeket használnak.
A softtábla műanyagból készül, amibe kis krátereket sajtolnak, melyek peremei érintkeznek. Találatkor a kúpos végű műanyag hegyek beszorulnak a krátekerekbe, az elektronikus gép pedig számlálja és kijelzőjén megjeleníti az eredményt.
Minden játékos 301, 501, 601 stb. pontról indul, és 3 dobónyilat dob a táblára, a három dobás összegét levonják az összpontszámából. Azért nem ennyire egyszerű a dolog, léteznek különböző versenyszámok, például 501-es, 301-es dupla, krikett, bullmasters, Sanghaj.
A cél csaknem minden válfajban – a sportágak többségétől eltérően – lenullázni a pontokat, azaz pontosan elérni a nulla értéket.

Házuk tája

A Magyar Dartsszövetség 1991-ben alakult, ma már az országban 840 igazolt versenyző 56 egyesületben űzi ezt a sportágat. A két szakágban, steel és soft dartsban is rendeznek országos csapatbajnokságot férfiaknál és nőknél egyaránt nyolc-nyolc egyesület részvételével. Az év során mind a nyolc helyszínen körmérkőzéseket játszanak a csapatok, majd következik a rájátszás keresztbejátszásos rendszerben. Emellett természetesen egyéni országos bajnokot is avatnak, a férfiaknál egyesben 64-es, párosban 32-es, a hölgyeknél egyesben 16-os illetve párosban 8-as táblán versengenek a címekért.
A szövetség 15 millió forintos évi összegből gazdálkodik, ebből 4.5 millió az állami támogatás. A sportág súlyos anyagi gondokkal küzd, nincs állandó szponzor sem, bár rendszeresen folynak a tárgyalások. A 2005-ös soft Európa-bajnokságot is, melynek hazánk elnyerte a rendezési jogát, csak összefogással sikerülhet megrendezni.
A vezetőség jelenlegi célja a sporttörvény alapján átalakítani a területi szervezettséget, az EU-normákhoz igazítani az alapszabályt, és ami a legfontosabb: a fiatalokkal megismertetni, népszerűsíteni a sportágat.


1. Dartkészlet (három dobónyíl) 5-20 000 Ft
2. Céltábla
– steel 10 000 Ft
– soft (gép) 3-500 000 Ft
1. Bulls-eye (bikaszem) – a céltábla parányi, 12.7 mm átmérőjű közepe, a találat itt 50 pontot ér
2. Közép – 31.8 mm átmérőjű középső cikkely, 25 pontot ér
3. Triplázó gyűrű – 8 mm széles cikkelyekből áll, mely az adott pontszámot (lásd a tábla szélén) megháromszorozza
4. Duplázó gyűrű – szintén 8 mm széles, ám a triplázónál jóval nagyobb cikkelyek, mely a levonásra kerülő pontszámot megduplázza

Kellékek

Megjegyzés: A tábla legnagyobb értékű mezője tehát nem a Bulls-eye (50 pont), hanem az alig 2.5 négyzetcentiméteres tripla 20-as (60 pont), amely mellett rendkívül ravasz módon kis értékű mező (60 helyett 1 vagy 5 pont) a "jutalom". Ha csak pár millimétert téved az ember…

História

1415
Angliában és Franciaországban már játsszák a darts kezdetleges formáját. A sportág első ismert adata szerint az angol íjászok az azincourt-i csata idején már játszottak dartsot
1623
A Mayflower fedélzetén az Újvilág felé hajózó britek dartsszal feledtetik a hosszú hajóút unalmait
1908
Egy leedsi kocsmatulajdonost, bizonyos Anakint bíróság elé állítanak tiltott dartsjáték miatt, de a bírósági teremben mindhárom tűt a céltábla közepébe hajítja, majd felszólítja a jelenlévőket, ismételjék meg a tettét. Senkinek sem sikerült, így bebizonyítja, hogy a darts csak egy ügyességi játék, így szabadon engedik
1924
Megalakul az első brit nemzeti szövetség
1927
A The News of the World című brit újság szervezésében az első bajnokság megszervezése
1973
Oliver A. Croft vezetésével megalakult a brit nemzeti szövetség, a BDO (Brittish Darts Organization) a televízió nyilvánossága elé viszi a sportágat
1976
Brit kezdeményezésre megalakul a világszervezet, a WDF, azaz World Darts Federation
1977
Útjára indul a Világkupa
1991
Megalakul a Magyar Dartsszövetség
1998
Dobos Tímea megnyeri az első magyar világbajnoki címet egyéniben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik