Kvartett két kvótáért

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.01.30. 22:08
Címkék
A magyar szabadfogásúak a tavalyi New York-i vb-n  Szabó Gergő, Ritter Árpád és Aubéli Ottó révén  három kvótát szereztek, így a hétvégi pozsonyi kvalifikációs tornán értelemszerűen a 66, 74 és 120 kilós súlycsoportokban nem indulnak harcba magyar birkózók.
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
Farkas Zoltán Pozsonyra melegít (fotó: Danis Barna)
"Kis szerencsével két újabb kvótát elcsíphetünk, de tudni kell, hogy a mostani kvalifikációs verseny iszonyúan erős lesz, mondhatni, erősebb, mint egy Európa-bajnokság – kezdi az esélylatolgatást Gulyás István szakágvezető. – Rengeteg jó birkózó maradt még, akik a vébén nem harcolták ki az olimpiai szereplést, úgyhogy akkor sem szabad elkeserednünk, ha most kvóta nélkül maradunk. Persze maximálisan hiszek a versenyzőimben, a csapat fizikailag tökéletesen felkészült, a többi már a szerencsén és a sorsoláson múlik."
A válogatott keret a tavalyi világbajnokság után két héttel már megkezdte a felkészülést, edzőtáboroztak a lengyelországi Zakopanéban, Dunavarsányban, végül pedig a tatai táborban lengyel, szlovák, olasz és kubai birkózókat láttak vendégül. "Egész más úgy edzeni, ha nyolcan lézengünk a teremben, és más hatásfokú, ha ötvenen birkózunk hat szőnyegen nemzetközi sztárokkal. Egyszóval, a felkészülésünk remekül sikerült, állunk a pozsonyi kihívások elé!"

Szônyegcsata Athénért
Eddigi olimpiai kvóták a New York-i vb-rôl – országonként
5 Egyesült Államok, Grúzia
4 Fehéroroszország, Irán, Kazahsztán, Ukrajna
3 MAGYARORSZÁG, Japán, Kuba, Mongólia, Oroszország, Törökország, Üzbegisztán
2 Ausztria, Azerbajdzsán, Bulgária, India, Moldova
1 Ausztrália, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Franciaország, Kanada, Kirgizisztán, Lengyelország, Macedónia, Namíbia, Németország, Örményország, Románia, Szlovákia
Ha az egyes országok eddigi kvótáit figyelembe vesszük (lásd keretes írásunkat), láthatjuk, hogy az Oroszország, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Bulgária és további erős birkózónemzetek is csak három vagy annál kevesebb olimpiai részvételt harcoltak ki New Yorkban, ha azt mondjuk, erős lesz a mezőny, az gyenge kifejezés.
Valamennyi magyar birkózónak legalább négy győzelmet kell aratnia, hogy kijöjjön a csoportjából és beverekedje magát az athéni részvételt jelentő első öt közé. Újdonság, hogy az ötödik helyet már nem a megszerzett pontok számolgatásával, hanem a manipulációkat elkerülendő, mérkőzéssel döntik el. Aki most sem szerez kvótát, már csak a két hét múlva (február 14-15.) Szófiában esedékes utolsó kvalifikációs versenyben reménykedhet, de ott már csak az első négy harcolja ki az athéni szereplés jogát.
Biztató, hogy a nemzetközi szövetség, a FILA elfogadott egy új szabályt, miszerint a birkózók nem cserélhetnek olyan könnyedén hazát, mind eddig, két évig nem szerepelhetnek más ország válogatottjában. Ezzel kívánják megelőzni, hogy az oroszországi túlkínálat az utódállamok valamelyikébe ruccanjon át.

Mérlegelési problémák

A kvalifikációs torna mérlegeléséről és sorsolásáról négy-öt ország válogatottja hiányzott, lekésték ugyanis a szlovák fővárosba tartó repülőgép-csatlakozásokat. A hiányzókat a FILA emberei besorsolták, ám a csoportok így nem hivatalosak. Pozsonyban az 55 kilóban Dobozi Zoltán a bolgár Docsevvel és egy fehérorosszal, a 60 kilóban Wöller Gergő a francia Ben Alt Rachiel-vel és egy kínai birkózóval, a 84 kilós súlycsoportban Kiss Gergő a moldáv Criperrel és egy tunéziaival, 96 kilóban Farkas Zoltán pedig az azeri Agajevvel és egy kirgiz versenyzővel mérkőzik csoportjában. Gulyás István – ha így maradnak a csoportok – reménytkeltőnek ítélte a magyarok sorsolását.
Végül de korántsem utolsósorban nézzük végül a magyar kvartett esélyeit! "Az ötvenöt kilós Dobozi Zoltánra és a nyolcvannégyben induló Kiss Gergőre, ha továbbra is ilyen keményen dolgoznak, tulajdonképpen a következő olimpiai ciklusban számítok igazán, de azért meglepetést ők is okozhatnak – elemez a szakágvezető. – A hatvankilós Wöller Gergőnek és a kilencvenhat kilós Farkas Zoltánnak van nagyobb esélye a kvóta megkaparintására. Persze mindkettejük súlycsoportjában tudok mondani még tíz birkózót, aki megérdemelné, hogy kijusson az olimpiára, aki szerzett már érmet világversenyen. Szóval, nem lesz könnyű, kell a szerencsés sorsolás is. Bár a versenyzőimnek soha nem engedem, hogy a sorsolással foglalkozzanak, a birkózásra kell összpontosítaniuk. A csata a szőnyegen dől el, ott kell megmutatni, ki való az olimpiára!"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik