Javítási lehetőség Szófiában

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.02.02. 20:38
Címkék
A magyar szabadfogású válogatott kvóta nélkül tért haza a pozsonyi olimpiai kvalifikáló versenyről. Az elutazás előtt Gulyás István szakágvezető két indulási jog kiharcolásában reménykedett, ám mint mondta, sok jó birkózó maradt le az olimpiáról a tavalyi vb-n, így akkor sem kell kétségbeesni, ha kvóta nélkül tér haza a négytagú különítmény. Sajnos ez utóbbi feltevés igazolódott be.
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
Az izomszakadást szenvedô Kiss Gergely (jobbra) számára elúszott az olimpia (Fotó: Danis Barna)
"Hihetetlenül erős volt a mezőny, még sűrűbb, mint amire számítottam – kezdi az értékelést a szakágvezető. – Ebben a konkurenciában a sorsolás után Dobozi Zoltánnak csakis a tisztes helytállás lehetett a célja, hiszen két világklasszissal került össze."
Tőle jelen körülmények között nem várhattunk többet, nem úgy a 96 kilós Farkas Zoltántól, aki verhető ellenfeleket kapott. "Farkas ezúttal sem birkózott eléggé agresszívan, határozottan. A felkészülésével nem volt gond, a nyolcadik percben is volt ereje akciót végrehajtani, de sokkal többet kellene vállalnia. Sok maradt benne. Ahhoz, hogy megszerezze az olimpiai kvótát, nem elég tudásának nyolcvan százalékát hoznia, a mai nemzetközi élvonalban száz százalék kell."
A 60 kilós Wöller Gergő viszont maximálisan mindent megtett a siker érdekében, ám ezúttal még ez is kevés volt: a hatodik hellyel épphogy csak lemaradt Athénről. "Még nagyon fiatal versenyző, sokszor ész nélkül rohan előre, túlságosan is akarja a sikert. Még pályafutása elején jár, képességeit tekintve ott a helye az olimpián, ha megfontoltabban, taktikusabban birkózik, célba is érhet. A hatodik hely miatt nagyon el volt keseredve, de ettől csak még elszántabb lett, Szófiában még inkább meg akarja szerezni a kvótát."
A másik dráma a 84 kilós Kiss Gergely nevéhez fűződik, aki Pozsonyban első meccsén combizomszakadást szenvedett, így olimpiai reményei elszálltak. Egyelőre injekciós kezelést kap, hogy elkerüljék a műtétet, de gyors felépülésre nincs esély, az orvosok szerint három hónapos kényszerpihenő vár rá. Így ebben a súlycsoportban a két hét múlva esedékes utolsó kvalifikáló versenyre (február 14–15., Szófia) másik versenyző utazik majd. Hogy ki, arról a hét közepén dönt a szakbizottság és a szövetség vezetősége.
A válogatott a tatai edzőtáborban folytatja felkészülésését. A bolgár fővárosban már csak az első négy helyezett csípi el az Athén felé tartó vonatot.

Szabadfogású olimpiai kvalifikáló verseny, Pozsony
55 kg (27 induló):
1. René Montero (kubai), 2. Kantojev (fehérorosz), 3. Berberjan (örmény), 4. Abdullajev (azeri), 5. Li Cseng-jü (kínai), …23. Dobozi Zoltán (magyar)
60 kg (30): 1. Kamal Usztarkanov (orosz), 2. Guidea (bolgár), 3. Fedorisin (ukrán), 4. Sissaouri (kanadai), 5. Maszud (iráni), 6. Wöller Gergő (magyar)
66 kg (34): 1. Leonid Szpiridonov (kazah), 2. Tavkazakov (üzbég), 3. Bono (amerikai), 4. Jin Kuk Baek (dél-koreai), 5. D. Alireza (iráni)
74 kg (28): 1. Joe Williams (amerikai), 2. Fundora (kubai), 3. Gevorgjan (örmény), 4. Igali (kanadai), 5. Brzozowski (lengyel)
84 kg (28): 1. Eldar Aszanov (ukrán), 2. Jokojama (japán), 3. Chanbaripirsari (iráni), 4. Eui Jae Moon (dél-koreai), 5. Copa (bolgár), … 17. Kiss Gergely (magyar)
96 kg (30): 1. Magomed Ibragimov (üzbég), 2. Cakiroglu (török), 3. Agajev (azeri), 4. Vang Jüan-jüan (kínai), 5. Scherrer (svájci), … 25. Farkas Zoltán (magyar)
120 kg (22): 1. Alexis Rodriguez (kubai), 2. Kuramagomedov (orosz), 3. Miano Petta (olasz), 4. Garmulewitz (lengyel), 5. Palwinder (indiai)
Az első öt helyezett versenyző szerzett kvótát.

Kvótacsata Athénért

7 Egyesült Államok (5+2), Irán (4+3)

6 Kuba (3+3), Ukrajna (4+2)

5 Grúzia (5+0), Fehéroroszország (4+1),
Kazahsztán (4+1), Oroszország (3+2),
Üzbegisztán (3+2)

4 Azerbajdzsán (2+2), Bulgária (2+2),
Japán (3+1), Törökország (3+1)

3 Dél-Korea (1+2), India (2+1),
Kanada (1+2), Lengyelország (1+2),
MAGYARORSZÁG (3+0),
Mongólia (3+0), Örményország (2+1)

2 Ausztria (2+0), Kína (0+2),
Moldova (2+0)

1 Ausztrália (1+0), Dél-Afrikai Köztársa-
ság (1+0), Franciaország (1+0),
Kirgizisztán (1+0), Macedónia (1+0),
Namíbia (1+0), Németország (1+0),
Olaszország (0+1), Románia (1+0),
Svájc (0+1), Szlovákia (1+0)
Zárójelben: a tavalyi New York-i vb-n+a pozsonyi versenyen megszerzett kvóták

A maximálisan megszerezhető kvóták száma: 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik