Csak egy század hiányzott

SZŰCS MIKLÓS jelenti DohábólSZŰCS MIKLÓS jelenti Dohából
Vágólapra másolva!
2004.03.03. 23:15
Címkék
Tetszenek még emlékezni arra, amikor Güttler a szöuli olimpián egyetlen századmásodperccel veszítette el a 100 méter mell döntőjét?Megvan?Akkor próbáljuk meg azt a fránya századmásodpercet átszámolni asztaliteniszre: legyen mondjuk az eredmény 3:2 úgy, hogy az ötödik meccset 3:2-re, ráadásul a mindent eldöntő játszmát 13:11-re nyeri az egyikük.Ez így korrekt, ugye?
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Az Európa-bajnok Tóth Krisztina bravúrt bravúrra halmozott a szerdai játéknapon, de Badescu kifogott rajta (Fotó: Meggyesi Bálint)
Nos, jelentem, a dohai világbajnokság harmadik napján a magyar női válogatott 3:2-re kapott ki a románoktól úgy, hogy… Na jó, inkább nem is folytatom, mert azonnal elönt a méreg: hogy a csudába lehet egy gyakorlatilag már megnyert meccset "egy századmásodperccel" elveszíteni…?
Elmesélem.
Úgy kezdődött, hogy délelőtt az Európa-bajnoki címvédő olaszokkal játszottak a mieink. Tavaly márciusban a courmayeuri Eb elődöntőjében ők nyertek, s az az egyik legfontosabb lépés volt számukra az aranyérem felé vezető úton. A mieink akkor elsősorban a magaslatnak tulajdonították a váratlan vereséget és a taljánok még váratlanabb első helyét, így most itt volt a lehetőség az elmélet bizonyítására. A születésnapos Bátorfi Csillának (szerdán volt 35 éves, isten éltesse nagyon sokáig) a kínai származású Tan Weilinggel szemben nem igazán volt esélye, az olaszoknak viszont ezután szállt el minden reményük: az egészen parádés teljesítményt nyújtó Tóth Krisztina előbb Stefanovát, majd Tan Weilinget is legyőzte, közte pedig a szintén nagyszerűen játszó Fazekas Mária intézte el Negrisolit. Idézzük csak fel gyorsan a tavalyi Eb-elődöntő eredményeit: akkor Bátorfi legyőzte Tan Weilinget, Tóth kikapott Stefanovától és Tan Weilingtől, Fazekas pedig Negrisolitól, azaz pontosan az ellentétje történt most, mint akkor. Fotósnyelven szólva a negatívja. Bár én inkább amondó lennék, hogy a courmayeuri negatívnak a dohai a "pozitívja".
Így azért csak jobban hangzik, nem…?
Az viszont már kevésbé, hogy miközben a nők legyőzték az Európa-bajnokot, addig a férfiak úgy kaptak ki a tartalékos lengyelektől (nincs itt sem a páros Európa-bajnok Blaszczyk, sem az Eb-ezüstérmes csapattag Krzeszewski), hogy a derék polákok szerintem még most sem értik, miként tudtak nyerni. Pillanatok alatt lett 2:0 ide, s aki egy kicsit is később érkezett a csarnokba, már csak az eredményjelzőről értesülhetett a történtekről, azt viszont nem láthatta, hogy Demeter Lehel több mint meggyőző produkcióval verte Suchot, s bár Pázsy Ferenc játszott már ennél sokkal jobban is (ez amúgy az ő esetében a vb egészére igaz…), csak kiszenvedte a Kosowski elleni meccset. Hogy ezután mi történt és miért, vélhetően nincs ember, aki megmondaná, így inkább szorítkoznék a száraz tényekre: innen fordítva nyertek 3:2-re a lengyelek az ettől kezdve gyengén játszó Fazekas, Pázsy, Demeter – különösen az ő formahanyatlása volt mellbevágó – trió ellen.
A Temes Péter vezette csapat ezzel négy meccs után ötvenszázalékos mérleggel áll, ami egyáltalán nem rossz (különösen, hogy csak az angolok viszszalépése árán szerepelhetnek egyáltalán a divízió–1-ben…), de az iméntiekből következően ez az 50 lehetne akár 75 is. Viszont még így is megcélozhatják a 19. helyet Pázsyék, s ezen kéretik nem mosolyogni és legyinteni, ugyanis egy 24. helyen rangsorolt együttestől ez kifejezetten bravúrnak számít.
Éppen úgy, mint az Európa-bajnok után az Eb-ezüstérmes legyőzése, s ezzel már vissza is érkeztünk a nőkhöz. A délutáni, románok elleni rangadó tétje a csoport harmadik helye volt, ami elméletileg a folytatásban az 5–8. helyért zajló küzdelmekben kedvezőbb kiinduló alapot jelenthetett. Természetesen tudta ezt mindkét oldal, ám taktikázásra csak a mieinknek volt módjuk. Az ugyanis betonbiztosnak tűnt, hogy a románok a Steff, Badescu, Nastase trióval állnak ki a meccsre, nálunk viszont Tarján András – akárcsak kedden a japánok ellen – amolyan huszárvágásként kihagyta Bátorfit, így a Tóth, Póta, Fazekas hármas állt asztalhoz.
S ha már egyszer odaállt…
Gyakorlatilag végig vezettek a mieink: Tóth ezen a napon harmadszor is ötjátszmás derbit nyert meg – bravó! –, ezúttal Steff ellen (1:0), Póta viszont csak ijesztgette Badescut (1:1). Következett Fazekas, aki ezen a vb-n már nem először hozott pokolian fontos meccset, most Nastasét győzte le (2:1), Póta viszont nem tudta felborítani a papírformát Steff-fel szemben (2:2). Ekkor jött Tóth Kriszti: szenzációs játékkal 2:0 ide, aztán egy kis bizonytalanság, és máris 2:2.
A mindent eldöntő ötödik szettben 8:6-nál és 10:8-nál is itt volt az előny, ám elúszott a két meccslabda, 11:10-nél pedig a harmadik is.
Ilyen nincs…
Aztán 12:11 már oda, és Badescu persze hogy megcsinálta az első meccslabdáját.
Románia–Magyarország 3:2, az ötödik meccsen 3:2, a mindent eldöntő játszmában pedig 13:11.
Mindössze egyetlen századmásodperc hiányzott…

Csapat-világbajnokság, Doha
Férfiak. Az 1–12. helyért. A-csoport.
Kína–Olaszország 3:0, Ausztria–Japán 3:2, Dél-Korea–Franciaország 3:0, Kína–Ausztria 3:1, Dél-Korea–Olaszország 3:1, Franciaország–Japán 3:1. Az állás: 1. Kína és Dél-Korea 8-8 pont, 3. Ausztria 6, 4. Olaszország 5, 5. Franciaország 5, 6. Japán 4. B-csoport. Belgium–Tajvan 3:2, Németország–Oroszország 3:0, Svédország–Hongkong 3:2, Németország–Tajvan 3:1, Belgium–Svédország 3:2, Hongkong–Oroszország 3:0. Az állás: 1. Németország 8, 2. Belgium 6, 3. Hongkong 6, 4. Svédország és Tajvan 6-6, 6. Oroszország 4. A 13–24. helyért. C-csoport. Dánia–Spanyolország 3:2, zerbia-Montenegró–Hollandia 3:1, Csehország–Görögország 3:0. Az állás: 1. Csehország 6, 2. Dánia és Görögország 5-5, 4. Szerbia-Montenegró és Spanyolország 4-4, 6. Hollandia 3

D-csoport
Lengyelország–Magyarország 3:2

Such–Demeter 0:3 (–2, –12, –7), Kosowski–Pázsy 1:3 (–8, 9, –9, –4), Gorak–Fazekas 3:1 (9, 8, –4, 13), Such–Pázsy 3:2 (–9, 8, –7, 8, 7), Kosowski–Demeter 3:0 (7, 8, 4)
Norvégia–Románia 3:1, Fehéroroszország–Horvátország 3:2. Az állás: 1. Fehéroroszország 6, 2. Norvégia 5, 3. Magyarország 4, 4. Horvátország 4, 5. Lengyelország 4, 6. Románia 4
Nők. Az 1–12. helyért. A-csoport. Kína–Szingapúr 3:0, Dél-Korea–Tajvan 3:1, Németország–Oroszország 3:2, Kína–Dél-Korea 3:1, Szingapúr–Németország 3:2, Oroszország–Tajvan 3:0
A végeredmény: 1. Kína 10, 2. Dél-Korea 9, 3. Oroszország 7, 4. Németország 7, 5. Szingapúr 7, 6. Tajvan 5

B-csoport
Magyarország–Olaszország 3:1

Bátorfi–Tan Weiling 1:3 (–7, –6, 9, –3), Tóth–Stefanova 3:2 81, –8, 8, –4, 9), Fazekas–Negrisoli 3:2 (7, –9, 8, –6, 6), Tóth–Tan Weiling 3:2 (7, 5, –8, –6, 8)
Románia–Magyarország 3:2
Steff–Tóth 2:3 (–10, –9, 7, 9, –6), Badescu–Póta 3:0 (9, 12, 9), Nastase–Fazekas 0:3 (–8, –8, –7), Steff–Póta 3:1 (–5, 6, 4, 10), Badescu–Tóth 3:2 (–6, –6, 7, 6, 11)
Hongkong–Románia 3:0, Japán–Fehéroroszország 3:0, Japán–Hongkong 3:1, Olaszország–Fehéroroszország 3:2. A végeredmény: 1. Japán 9, 2. Hongkong 9, Románia 8, 4. Magyarország 7, 5. Olaszország 7, 6. Fehéroroszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik