Bodrogi László: diadal kilenc hónap után

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.04.01. 22:50
Címkék
"Úgy kellett ez a siker, mint egy falat kenyér! Persze ha Laci igazán formában van, akkor tizenhat percen belüli időt ért volna el ezen a pályán, de a lényeg, hogy sikerült. Ez a győzelem nagy lökést adhat neki, lesz kedve versenyezni, újra elkaphatja a fonalat"  lelkendezett dr. Bodrogi László.
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Bodrogi 21. gyôzelmét szerezte meg a profik között (Fotó: Meggyesi Bálint)
Volt minek örülni: fia ugyanis megnyerte a De Panne háromnapos utolsó szakaszát, a 14 kilométeres egyéni időfutamot. Bodrogi László utoljára tavaly júniusban, még a magyar időfutam-bajnokságon nyert, vagyis több mint kilenc hónapot kellett várnia a 21. profigyőzelmére.
Csütörtökön két szakaszt rendeztek meg a belga viadalon, a délelőtt 116 kilométeres etap végén az olasz Marco Zanotti emelhette magasba a kezét, a sprintbefutónál ugyanis megelőzte a tavalyi Tour de France zöld trikósát, az ausztrál Baden Cooke-t, míg a harmadik hely Bodrogi klubtársának, a belga Tom Boonennek jutott, akinek az sem szegte kedvét, hogy hosszú szökési kísérletét meghiúsította a mezőny. A magyar kerekes a 80. helyen ért célba, az összetettben pedig egy hellyel előrelépett, s immár a 22. pozícióban várhatta a délutáni időfutamot.
Két évvel ezelőtt a végső győzelemre is esélyesként vághatott neki a 14 kilométeres távnak, ám akkor nem volt szerencséje, eltörött a kormánya, s a kerékpárcsere során értékes másodperceket veszített. Ezúttal semmi sem szólt közbe, Bodrogi hatalmas lendülettel kezdett, s már féltávnál befogta az előtte egy perccel elindított Boonent. Mellesleg a féltávnál mért időeredménye nem tartozott a legjobbak közé, ám – ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk tőle – a szakasz második felét mindenkinél jobban bírta, s remek hajrával megelőzte az élen álló német Robert Bartkót. Ekkor már csak 21-en voltak a pályán, közülük a svájci Fabian Cancellara és az amerikai George Hincapie lehetett igazán veszélyes Bodrogira, utóbbi ráadásul nemcsak a szakaszgyőzelemért hajtott, az összetettben is meg akarta szerezni az első helyet. Végül aztán egyikük sem tudott előzni, Cancellara ideje 12 másodperccel volt roszszabb Bodrogiénál, s a későbbi összetettgyőztes Hincapie is lemaradt öt másodperccel.
A 27 esztendős magyar kerékpáros a szakaszgyőzelemmel az összetettben is jelentősen javított, hét ellenfelét megelőzve a 14. helyre ugrott.
Fontos ez a siker, mert Bodrogi célja az, hogy bekerüljön a Quick Step-Davitamon Tour de France-on induló csapatába, de fontos lehet még az athéni olimpia szempontjából is, hiszen a szakaszgyőzelemért 20, az összetett 14. helyéért pedig 18 világranglistapont jár. A mieink 100 ponttal voltak lemaradva az olimpiai kvalifikációt jelentő 30. helytől a nemzetek rangsorában, a hátrány most 38 ponttal csökkent.
Egy hónappal a kvalifikációs időszak vége előtt újra felcsillant a remény, hogy országúton is lehet magyar induló az ötkarikás játékokon…

DE PANNE HÁROMNAPOS (2.2-es kategória, Belgium). 3. szakasz, De Panne–De Panne (116 km): 1. Marco Zanotti (olasz, Vini Caldirola) 2:36:06, 2. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) azonos idővel, 3. Boonen (belga, Quick Step-Davitamon) a. i., …80. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) a. i. 4. szakasz, egyéni időfutam, De Panne (13.7 km): 1. Bodrogi László 16:37, 2. Bartko (német, Rabobank) 0.41 mp h., 3. Hincapie (amerikai, US Postal) 5.37 mp h. Az összetettben: 1. George Hincapie 13:29:06, 2. Hondo (német, Gerolsteiner) 10 mp h., 3. Löwik (holland, Jacques) a. i., …14. Bodrogi László 36 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik