Kifelé a káoszból

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.04.22. 21:58
Címkék
Mindössze néhány nappal a nagy állami bajnokságok döntői után megkezdődött a brazil országos pontvadászat.
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Romário minimum a dobogóra vezetné a Fluminensét
Előbbiek tömérdek botrányát elnézve sok jót nem ígér a sorozat, de a látszat csal: a brazil szövetség igenis jelentős előrelépést mutat a szervezésben. Például idejében nyilvánosságra hozta a versengés részletes programját, tartózkodott egyes kiesett csapatok oldalajtón történő visszacsempészésétől, és úgy döntött, a legtöbb pontot szerző csapatot fogja megajándékozni a bajnoki aranyéremmel. Nem elhanyagolható fejlődés azon anomáliák után, amelyeket az utóbbi években tapasztalhatott a futballszerető közönség.
A kieséses rendszerű rájátszás megszüntetése (még az elmúlt évadban) persze csak európai szemmel pozitív fejlemény. Latin-Amerikában általában jobban szeretik, ha bajnoki döntővel zárul le a sorozat, de úgy tetszik, a brazilok felismerték, minél inkább alkalmazkodnak az öreg kontinens viszonyaihoz, annál versenyképesebbek lehetnek. Így megtartották a tavalyi szisztémát, ami már önmagában kirívó gesztusnak számít arrafelé, az ötletszerű változtatások világában.
Változás persze most is lesz, de a létszám 24-ről 22-re csökkentése szerfölött ésszerűnek tűnik. Tavaly 46 mérkőzést kellett bezsúfolni az állami bajnokságok által szabadon hagyott nyolc hónapba, úgy, hogy a Libertadores-kupának is maradjanak játéknapok. A program lazítása érdekében most négy együttes fog kiesni, és csak kettő feljutni.
Ami a mezőnyt illeti, visszakerült az első osztályba a Botafogo és a Palmeiras, mégpedig anélkül, hogy a szövetségben tanyázó jóakarói elérték volna a szabályok megváltoztatását (emlékezetes, a Fluminensének néhány éve csak így sikerült).
A végső diadal esélyesei közé sorolandó természetesen a címvédő Cruzeiro, annak ellenére, hogy a sikeredző, Wanderley Luxemburgo sértődötten távozott, és vele tartott a januárban nagy csinnadtrattával szerződtetett Rivaldo is. A kékek rosszul kezdték az évet, de aztán összekapták magukat, nem is találtak legyőzőre Minas Gerais államban. Ugyancsak befuthat a Santos, amelyet érthetetlen módon még mindig nem szedtek szét az európai klubok (ez bizonyára a Santos-vezetők állhatatosságát dicséri). Azt pletykálják, hogy a szakvezető, Emerson Leao és a tinédzserkorú játékmester, Diego egy ideje nem eszik egymás tenyeréből, de a Libertadores-kupában mutatott produkción az állítólagos ellenszenv nem látszik meg. A Sao Paulo aranyérme sem lenne nagy meglepetés, pláne, ha Luis Fabiano a továbbiakban is szorgalmasan termeli a gólokat.
A "nehéz helyzetben lévő nagycsapat" szerepét feltehetően a Corinthians vállalja magára. A Cornál az idén eddig három edző váltotta egymást, és az igazolásokról is sokat elmond, hogy a legnagyobb szerzemény a 38 éves kolumbiai Freddy Rincón. Gondok lehetnek a Fluminensénél is, ha Romário sokat lesz sérült, mert a keret amúgy nem valami erős.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG (CAMPEONATO BRASILEIRAO)
1. forduló: Botafogo–Goiás 1–4 (Hugo 2., ill. Alex 5., 45., 56., 85.), Figueirense– Internacional 1–0 (Manoel 55.), Sao Caetano–Vitória 1–0 (Somália 85.), Cruzeiro–Juventude 2–1 (Dudu Cearense 28., 60., ill. Neto 17.), Palmeiras–Atlético MG 0–0, Gremio– Flamengo 0–0, Paraná–Santos 3–2 (Galvao 1., Carlinho 41., Choquito 79., ill. Leo 25., Robinho 82.), Ponte Preta–Corinthians 3–2 (Vinícius 34., Weldon 52., Roger 67., ill. Alexandre 66., Coelho 86. - 11-esből). A Coritiba–Guarani, a Paysandu–Fluminense, a Sao Paulo–Atlético PR és a Vasco–Criciuma mérkőzés lapzártánk után fejeződött be.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik