Morientes a negyedikre hajt

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.05.04. 21:59
Címkék
A legjobb négy mezőnyének kialakulásakor a Chelsea-nek adták a fogadóirodák a legnagyobb esélyt a Bajnokok Ligája megnyerésére, most mégis a londoni együttes búcsúja tűnik a legvalószínűbbnek. A Real Madrid elleni visszavágón csodát tevő Monacónak most már nincs is szüksége emberfeletti teljesítményre: ha többé-kevésbé hozza a formáját, a klub története során először bejuthat a legrangosabb európai kupa döntőjébe.
Az NSO ajánlja:

BL-nyerőcsapat – Állítsd össze és vezesd sikerre saját sztárcsapataidat!




Bajnokok Ligája 2004-2005

BL-adatbank 2003-2004



Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Az NSO ajánlja:

BL-nyerőcsapat – Állítsd össze és vezesd sikerre saját sztárcsapataidat!




Bajnokok Ligája 2004-2005

BL-adatbank 2003-2004



Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Claudio Ranieri lelkét érthetően megülte a hiba, amelyet – nem a mi ítéletünk, hanem saját bevallása szerint – elkövetett az elődöntő első mérkőzésén. (A tíz emberre fogyatkozó Monaco ellen csatárt küldött be, mert győzni akart, ám csapata kapott két gólt, ezzel a kiesés szélére sodródott.) Az olasz szakvezető a visszavágó előtt is felemlegette ballépését, egyúttal megígérte a szurkolóknak, ilyen többet nem fordul elő vele.
"Nagyon szerettem volna, ha nyer a csapat Monacóban, mert tudtam, hogy a franciák idegenben is roppant veszélyesek. A legfontosabb, hogy felismertem a hibát, így máskor nem követem el" – fogadkozott Ranieri, hozzátéve: tisztában van vele, hogy a Stamford Bridge-en tanítványainak a legjobbjukat kell nyújtaniuk, míg a riválisoknak rossz napot kell kifogniuk, hogy meg lehessen fordítani a párharc állását.
A futballisták nem feltétlenül osztoznak a mester visszafogottságában, a vállsérülése miatt kimaradó Damien Duff helyén alighanem szerepet kapó Joe Cole például harapós kedvében van. "Megpróbálnak majd minket kizökkenteni a ritmusunkból, ezért türelmesnek kell lennünk, és jó, ha a közönség is támogat minket. A Monaco briliánsan játszott két hete, de nehezen fogja tudni megismételni azt a produkciót. Nem szabad leírni minket, mert még mindannyian éhesek vagyunk" – utalt a középpályás ama tényre, hogy az "új" Chelsea nem nyert még trófeát.

Ludovic Giuly (balra) szerint a Monacónak semmiféle különleges felkészülésre nem volt szüksége
Ludovic Giuly (balra) szerint a Monacónak semmiféle különleges felkészülésre nem volt szüksége
Ludovic Giuly (balra) szerint a Monacónak semmiféle különleges felkészülésre nem volt szüksége
A rutinos Frank Lampard arra hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell a II. Lajos-stadionban elszenvedett kudarcot mindenestül az edző nyakába varrni. "Minden elismerésem Ranierié, magára vállalta a felelősséget. De mi, játékosok is elkövettünk hibákat, mert a szünet után egészen máshogy futballoztunk. A cserék után is remek labdarúgók szerepeltek minden poszton" – mondta Lampard, feltehetőleg figyelmeztetésnek szánva a visszatekintést.
A monacóiak tulajdonképpen egymást igyekeznek óvni az álmok kergetésétől. "Mindenki akkor hajlamos nagyot hibázni, amikor elfogadja, hogy ő a favorit. Az a leghelyesebb, ha folyamatos bravúrként éljük meg, amit csinálunk, akkor nyugodtak maradunk. Ha elhisszük, hogy mi jutunk be a döntőbe, azzal felesleges terhet rakunk a saját vállunkra" – magyarázta Shabani Nonda, aki az odavágón begyötört találatával oroszlánrészt vállalt abban, hogy neki és társainak most efféle lélektani kérdésekkel kell foglalkozniuk.
Edouard Cissé valaha Angliában, a West Ham Unitedben rúgta a labdát, tehát a szigetországi labdarúgás avatott ismerőjének számít a keretben. Ebbéli minőségében kijelentette, valóságos "angol háborúra" kell felkészülni. "Fizikai, test test elleni csatákat kell megvívnunk az első perctől az utolsóig, a pálya minden pontján. Odaát úgy érezni, hogy az ellenfelek tíz perceken át sohasem hagyják abba a futást, úgyhogy az ember néha már levegőt is alig kap. Mindemellett a Chelsea-játékosok érzik az elvárást, hogy végre mutassanak fel valamit" – értekezett Cissé.

Ha a számok nem hazudnak...
Bármily hihetetlen, a Bajnokok Ligája történetében eddig mindössze háromszor fordult elô, hogy a kieséses szakaszban egy csapat két- vagy annál többgólos hátrányból ki tudta harcolni a továbbjutást. Még érdekesebb, hogy ebbôl két eset a jelenlegi sorozathoz köthetô: a Deportivo a Milant 1–4-es, a Monaco a Real Madridot 2–4-es elsô meccs után búcsúztatta. Az úttörô a Barcelona volt, amely az 1999–2000-es idényben épp a Chelsea-t verte meg 5–1-re a Nou Campban – 1–3-ra elvesztett odavágót követôen.
A csapatkapitány, Ludovic Giuly azonban nem a riogatás, sokkal inkább a rendes kerékvágásban haladás híve. "Jóllehet tudjuk, mekkora mérkőzés előtt állunk, igyekeztünk úgy készülni, mint bármely más alkalommal. Szerintem helyesen tettük. Az egyetlen alkalom, amikor sok mindent másképp csináltunk, a Real Madrid elleni, idegenbeli meccs volt. Ki is kaptunk, úgyhogy most különösebb felhajtás nélkül várjuk az összecsapást" – így Giuly.
Végezetül megjegyzendő, ha a Monaco sikerrel jár, a jelenlegi idény legjobb góllövője, Fernando Morientes immár a negyedik BL-fináléjában szerepelhet.
Az első három egyike sem okozott neki csalódást.

Chelsea (angol)–Monaco (francia)
Az első mérkőzésen: 1–3
London, 20.45 (tv: VIASAT3, ORF1, SAT1)
V: Frisk (svéd)
A várható kezdőcsapatok:
CHELSEA: Cudicini – Johnson (Melchiot), Gallas (Huth), Terry, Bridge – Grönkjaer, Lampard, Geremi (Parker), J. Cole – Gudjohnsen, Crespo
MONACO: Roma – Ibarra, Rodríguez, Givet, Evra – Bernardi, Cissé, Plasil, Giuly – Nonda (Prso), Morientes
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik