Most nem jó rióinak lenni

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.05.10. 22:07
Címkék
Egyelőre beválni látszik az edzőváltás a Santosnál, Wanderley Luxemburgo irányításával ismét nyert a bajnoki ezüstérmes, pedig sem Robinho, sem Diego nem brillírozott. (Igaz, nem is beszélhetünk fényes diadalról, Deivid a 87. percben büntetőből szerezte a győztes gólt.)
Wanderley Luxemburgóval szárnyal a nagy múltú Santos
Wanderley Luxemburgóval szárnyal a nagy múltú Santos
A Santos korábbi sikeredzője, Emerson Leao csütörtökön mondott le a rossz idénykezdet miatt, noha vele Pelé egykori klubja 2002-ben megnyerte első országos bajnoki címét, majd – negyven év után először – bejutott a Libertadores-kupa döntőjébe. Luxemburgo, aki 1998 és 2000 között a brazil válogatott szövetségi kapitánya volt, tavaly a Cruzeirót vezette a bajnoki aranyig.
Ez azonban már régi történet, a legújabb kirúgott tréner Joel Santana, őt a Guarani kispadjáról állították fel a vezetők, az Atlético PR elleni gól nélküli döntetlen felett érzett felháborodásukban. A peches szakember (nem tévesztendő össze Telé Santanával, a selecao és a Sao Paulo egykori szakvezetőjével) már hozzászokhatott az efféle eljáráshoz, tavaly a Vitóriánál és a Fluminensénél is útilaput kötöttek a talpára. A pontvadászatban egyébként csak úgy röpködnek az edzők az idén is: az április 23-i rajt óta, öt forduló leforgása alatt Santana már az ötödik "áldozat".
Ám a szakemberek vesszőfutása semmi ahhoz képest, amit a riói csapatok elszenvednek. Négyen összesen egy győzelmet tudtak eddig összekaparni, azt is egy helyi rivális, a Vasco ellen érte el a Fluminense. A tabella utolsó öt helyéből hármat is patinás "carioca" együttes foglal el – az egyaránt nyeretlen Botafogo, Vasco, Flamengo –, úgyhogy a Flu a maga 14. pozíciójával pillanatnyilag Rio de Janeiro büszkeségének számít. A játéknap egyik legsúlyosabb vereségét éppen a Fla szenvedte el, Vitóriában kapott egy ötöst, két gólt a piros-feketéktől az év elején fegyelmezetlensége miatt elküldött Edílson rámolt be.
A hét végén két együttes is elvesztette a veretlenségét, a címvédő Cruzeiro a Paraná otthonában kapott ki 2–0-ra, a Criciúmát viszont alaposan elpáholta a Sao Caetano (5–0). Egy hibátlan csapat maradt, a végső diadal egyik legnagyobb esélyese, a Sao Paulo, amelyben ismét betalált Luís Fabiano. Ugyancsak eredményes volt Flavio Maestri, a Sao Paulo perui csatára, aki nyolc hónapos kihagyást követően most játszhatott először. ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik