Mohamed az ötödik helyen

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2004.05.31. 21:27
Címkék
A hét végén Budapesten, a Nemzeti Sportcsarnokban zajlott az Eximbank női tőr Világkupa-verseny, amin 16 ország versenyzői vettek részt. A szombati selejtezőket követően a vasárnapi 64-es főtáblán nyolc magyar hölgy lépett pástra: Mohamed Aida, Varga Gabriella és Knapek Edina a világranglistás helyezés alapján már eleve jelen volt a legjobbak között, hozzájuk csatlakozott még a szombati napon Varga Katalin, Jeszenszky Szilvia, Zsáry Noémi, Deli Dóra és Kreiss Fanni.
Nos, a 64 között sajnos három magyar hölgy gyors búcsút vett a viadaltól, Kreiss Fanninak, Zsáry Noéminek és Jeszenszky Szilviának már csak a nézőtéren akadt hely az első kör után. A 32-be jutásért két izgalmas mérkőzés volt magyar szempontból, Deli Dóra és Varga Katalin szoros párharcban lépett túl ellenfelén, míg Varga Gabriella 15:3-ra, Mohamed Aida pedig 15:6-ra nyert, így meglehetősen simán iratkoztak fel a legjobb 32 közé. A következő fordulóban Varga Katalin a világranglista harmadik helyezettjével, az olimpiai bajnok olasz Trillinivel vívott, s 15:12-re kikapott. A legnagyobb meglepetéssel Deli Dóra szolgált, aki élete legjobb teljesítményét nyújtva megverte a junior- világbajnok lengyel Wojtkowjakot.

Vezzali elégedett lehetett a budapesti Vk-dobogó tetején (Fotó: Farkas József)
Vezzali elégedett lehetett a budapesti Vk-dobogó tetején (Fotó: Farkas József)
Vezzali elégedett lehetett a budapesti Vk-dobogó tetején (Fotó: Farkas József)
A nyolcas döntőbe jutás azonban Delinek már nem sikerült, az olimpiai és világbajnok olasz Vezzali búcsúztatta, míg Varga Gabriella a szintén olimpiai aranyérmes, a világranglistán nyolcadik helyet birtokló román Carlescu Badea ellenében kapott ki.
Így tehát a legjobb nyolc között két magyar hölgy maradt, no és hat külföldi versenyző. Elsőként Mohamed Aidáért izgulhatott a nagyérdemű, aki az orosz Jucseva ellenében lépett pástra. Rendkívül kiélezett küzdelem folyt kettejük között, a 15 tusig tartó párharcban az utolsó pillanatig nyílt volt a győztes kiléte, miután 14:14 is állt az eredményjelzőn. Nos, fájdalom, a tizenötödiket az orosz gyűjtötte be, így Mohamed az ötödik helyen zárta a Világkupa-viadalt. De itt volt még Knapek Edina – na és persze egy kitűnő ellenfél is, a német Müller személyében. Knapek magabiztosan szerezte a tusokat, alaposan hátrahagyva a németet. Többen megkönnyebbülve nézték, amint az eredményjelző előbb 7:1-et, majd 12:8-at mutat Knapek javára. Ám itt szót kért Müller, s bebizonyította, van helye a legjobbak között: nyerni tudott 15:13-ra. Knapeknek ezzel a nyolcadik hely járt. A négyes döntőt a magyar hölgyek már a nézőtérről követték figyelemmel. A világranglista első helyén trónoló Vezzali simán nyert 15:5-re Jucseva ellen, majd a másik olasz, Trillini szoros csatában győzte le Müllert (15:14). Az utolsó összecsapás az olaszok házi-döntője volt, Vezzali pedig megverte honfitársát 15:10-re. A magyarok szereplését Bernát Zoltán, a BHSE-LNX és a válogatott edzője értékelte: "Összességében jó eredménynek tartom, hogy a legjobb tizenhat és a nyolc között is képviseltük magunkat. Sajnálom, hogy érem nem jutott számunkra, de ettől függetlenül nem okozott senki csalódást" – mondta a szakember. ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik