Jogosan állhat a spiccen

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.06.02. 20:38
Címkék
Az úszósport legje, mágusa, mindenhatója. Kilencszeres olimpiai bajnok, harminckét világrekord birtokosa. Zseni. München, 1972. A csapat tagja egy fiatalember, aki négy évvel korábban, a mexikói olimpián már szerzett két aranyérmet, de szívfájdalma, hogy csak a gyorsváltó tagjaként.
Az NSO ajánlja:

Minden, amit az úszás olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem....
Az NSO ajánlja:

Minden, amit az úszás olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem....
A bajor fővárosban aztán helyreállt a világ rendje, négy egyéni számban (100 gyors, 200 gyors, 100 pillangó, 200 pillangó) diadalmaskodott és ott volt a vízben a három bajnokságot nyerő amerikai váltókban is. A világ fejet hajtott előtte.
Mark Spitz. Védjegy.
Jelenleg hetente háromszor egy órát úszik. Ennyi a kapcsolata a sportággal. Az üzleti életben tevékenykedik, hosszú ideig egy Los Angeles-i telekommunikációs cégnél dolgozott. Mr. Legjobb amúgy nehezen hiszi, hogy valaha túlszárnyalhatják a rekordját (hét arany egy olimpián).
"Az én időmben egy úszó akár három-négy olimpiát is nyerhetett egy játékokon. Azóta rengeteget fejlődött a sportág, specializálódott, ma már egyetlen olimpiai aranyéremnek is hallatlan nagy értéke van" – vélekedett Spitz, aki nem tagadja, nagy tisztelője a magyar úszósportnak. Mindezt még 1998-ban, a lapunknak adott interjújában is megerősítette: "Le a kalappal Egerszegi Krisztina előtt, nagyon nagy úszó volt".

Habár Spitz az úszástól eltávolodott kissé, véleménye azért van. A doppingkérdéssel kapcsolatban például időről időre megkongatja a vészharangot.
"Nehéz helyzetben van az úszósport, késésben vagyunk, hiszen a doppingprobléma nem most ütötte fel a fejét, húsz éve látni lehet, hogy a sportág rossz irányba halad. Akkor kellett volna lépni, de ez nem történt meg. Ebben mindenki hibás, akinek lehetősége lenne, lett volna arra, hogy kiszorítsa a sportágból azokat, akik nem tisztán versenyeznek."
Spitz amúgy a hétaranyos müncheni olimpia óta nem sokat változott, csupán 10-12 kilóval több a versenysúlyánál. Sportosan él – no smoking – s a gyerekeit is így neveli. Mindamellett érdekes, hogy egyik fia sem kötött ki az uszodában…

Mark Spitz

Született: 1950, február 10., Modesto
Nemzetisége: amerikai
Legjobb eredményei: 9x olimpiai bajnok (4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 1968; 100 m gyors, 200 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 4x100 m vegyes váltó, 1972), olimpiai-2. (100 m pillangó, 1968), olimpiai-3. (100 m gyors, 1968), 5x Pánamerikai-bajnok (100 m pillangó, 200 m pillangó, 4x100 m gyorsváltó, 4x200 m gyorsváltó, 4x100 m vegyes váltó, 1967)
"Így alakult, úszni persze tudnak, de semmi több. Az egyik az európai fociért rajong, a másik pedig baseballozik."
A kilencszeres olimpiai bajnok egyébként a maiak közül sokra tartja az új amerikai kedvencet, Michael Phelpset, de ő ugyebár még nem nyert egyetlen olimpiai bajnokságot sem (Athénban többet is fog…). Spitz szerint az utóbbi évtized legnagyobb alakja az orosz Alekszandr Popov, akinek drukkol, hogy arannyal búcsúzhasson az úszósporttól. Magát amúgy nem tartja a legnagyobbnak, legalábbis kikerüli a kérdést.
"Erre inkább ne kelljen válaszolnom, annyi nagy klasszis volt és van…"
Nemcsak eredményes, diplomatikus is… ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik