Minden kvóta gazdára talált

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.06.21. 21:15
Címkék
Imrő Dezső az elnökségi ülésen letette az asztalra nyolc névből álló listáját. A hölgyeknél három, a férfiaknál öt név szerepelt rajta  ennyi kvótát sikerült ugyanis kiharcolni a tavalyi, vancouveri kvalifikációs világbajnokságon.
A nyolc utas közül előzőleg csak kettő ötkarikás szereplése volt halálbiztos: a 69 kilós Krutzler Eszter vb-ezüstjével, a hétvégi kecskeméti versenyen produkált három országos csúcsával és egy nem hivatalos világcsúcs-beállításával több mint meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő. A +75 kilós súlycsoportban vb-4. Varga Viktória helye is megingathatatlan volt. Imrő Dezső a fennmaradó harmadik helyre az oroszlányi világ- és Európa-bajnok, Sydneyben ötödik Likerecz Gyöngyit jelölte. Döntése a kecskeméti versenyen látottak alapján nem keltett szenzációt.
"Likerecz a számára előírt kétszáznegyven kiló helyett kettőnegyvenötöt emelt összetettben, mozgása alapján úgy tűnik, sérülése a múlté, így az olimpiáig hátralévő időben még tovább fejlődhet. A döntésemet a kecskeméti eredmények kvalifikációs világranglistába való behelyettesítése alapján hoztam meg, s ezen a listán Likerecz eredménye jobb, mint Ráki vagy Nagy Nikoletta eredménye a saját súlycsoportjában" – indokolta döntését a kapitány.
A férfiaknál adódtak a jóval nagyobb kérdőjelek. Az 56 kilós Tancsics László a kijevi Eb-bronzérmével harcolta ki magának a helyet, a 69 kilós Kecskés Zoltán pedig 330 kilós kecskeméti összteljesítményével, kitűnő versenyzéssel győzte meg végképp a kapitányt. Igazából a két 105 kilós versenyző, Gyurkovics Ferenc és Kovács Zoltán beválogatása sem okozott meglepetést, hiszen mindketten kiegyensúlyozott versenyzéssel, 405 kilót teljesítettek összetettben. Gyurkovics 190 kilós új országos szakításcsúcsot ért el, Kovács pedig lökésben remekelt, mégpedig 225 kilóval.
"Tancsics és Kecskés, illetve Gyurkovics és Kovács is fejlődhet még az olimpiáig öt-tíz kilót. Ha minden a terveink szerint alakul, Athénban a pontszerző helyekért is harcba szállhatnak"– így a kapitány.

Az olimpiai csapat

Férfiak:
Tancsics László (56 kg, BKV Elôre), Kecskés Zoltán (69 kg, Univer KTE Kecskemét), Feri Attila (77 kg, NYVSC), Kovács Zoltán (105 kg, BKV Elôre), Gyurkovics Ferenc (105 kg, Tatai HAC)
Nôk: Krutzler Eszter (69 kg, BKV Elôre), Likerecz Gyöngyi (75 kg, Oroszlányi VSE), Varga Viktória (+75 kg, Vállalkozók SE Kisbér)
Az ötödik férfi induló a magyar olimpiai csapatban az a Feri Attila lesz, aki nem teljesítette a Messzi István-emlékversenyen a kapitány által előírt penzumot, a 355 kilós összsúlyt. Az Atlantában bronzérmes, 36 éves emelő így bizonyára pályafutása utolsó lehetőségéhez jut. Hozzállása, munkája alapján Imrő Dezső biztos benne, hogy Ferinek nagyobb esélye van a pontszerző helyre, mint például a 94 kilós Vaspöri Gábornak. Míg Feri öt kilóval maradt el a kapitányi szinttől Kecskeméten, addig a fiatal Vaspöri tíz kilóval emelt kevesebbet a számára kijelölt 380-nál.

Likerecz Gyöngyi felépült sérülésébôl, így Imrô Dezsô szövetségi kapitány számít rá Athénban (Fotó: Czagány Balázs)
Likerecz Gyöngyi felépült sérülésébôl, így Imrô Dezsô szövetségi kapitány számít rá Athénban (Fotó: Czagány Balázs)
Likerecz Gyöngyi felépült sérülésébôl, így Imrô Dezsô szövetségi kapitány számít rá Athénban (Fotó: Czagány Balázs)
A csapatban ily módon három nagy visszatérő is lesz: Likerecz Gyöngyi csukló-, hát- és váll-, Kovács Zoltán sípcsontsérülése miatt hagyott ki két évet, és Feri Attila is közel kétéves szünet után bukkant fel ismét.
A nyolc utas neve tehát ismert. A két tartalék – a 63 kilós Nagy Nikoletta, illetve Vaspöri Gábor – továbbra is együtt edz az olimpiai csapattal, de ők Athénban csak valamely kerettag sérülése esetén jutnak szóhoz.
"Athénig még roppant kemény munka vár ránk a tatai edzőtáborban – így a kapitány. – Rengeteg erőfejlesztési és technikai gyakorlatot végzünk majd, hogy az olimpiára csúcsformában utazzunk, ahol a férfiak esetében egy-két pontszerző hely elcsípése, a nőknél pedig két érem a cél.“
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik