Risztov: lakást érhet a jó produkció

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.07.27. 21:45
Címkék
- Hallom, még fagyit sem ehet…- Ha csak fagyit nem ehetnék, sokkal nagyobb baj, hogy nem is lovagolhatok - mondja Risztov Éva. - Ezek szerint ha éppen nem az olimpiára készül, akkor lovagol?- Szeretem a lovakat, ami viszont ennél is fontosabb, hogy a család vett kettőt. Két kanca, az egyiket Lilinek hívják, a másikat pedig Lepkének. - Melyikük a kedvence?- Nem tudok különbséget tenni közöttük. Amúgy mindkettő Bugacpusztáról származik, kisbéri félvérek, és gyönyörű sárgák. - Sárgák?- Ez a lovaknál barnát jelent.- Örömmel elbeszélgetnék még Liliről és Lepkéről, de tudja, lesz itt egy olimpia is.- Lesz, éppen ezért nem lovagolhatok. Turi György azt mondta, Athén után bármenynyit, addig viszont nem. Megértem, hiszen elég ha csak szegény Cseh Laci esetét vesszük. Ô ráadásul nem is csinált semmit, csak lépett egyet, máris bajba került. Jana Klocskova a favorit

- Athénban ki lesz a "hármasbefutó" 400 méter vegyesen?
- Nehéz kérdés. Az ukrán Jana Klocskova ugyebár abszolút favorit, évek óta mindenhol ő nyer. Tavaly világbajnok lett Barcelonában, idén pedig Európa-bajnok Madridban. Mindkét esetben előttem. Ez alapján természetesen magamat is az éremesélyesek közé sorolom, de az eredmények alapján nagyon oda kell figyelni a fiatal amerikaira, Hoffra. Tizenöt éves, de már négy perc, harminchét másodpercet tud. Kérdés persze, hogy az amerikai válogatóra időzítette-e a csúcsformáját. Van egy olyan gyanúm, hogy nem.
- Ami 400 méter vegyesen Klocskova, az 200 méter pillangón a lengyel Jedrzejczak…
- Valahogy így. Nos, a madridi Európa-bajnokságon Jedrzejczak is remekül úszott, biztos, hogy Athénban is kiváló formában lesz. És mellette még nagyon oda kell figyelni az ausztrál Thomasra, a többiekről már nem is beszélve. Itt sokkal sűrűbb a mezőny.

Nem érdekli, mennyi pénzt kap

- A madridi Európa-bajnokságon nem indult gyorsúszásban, Athénban viszont 400 és 800 méteren is láthatjuk majd. A kérdés rövid: jó lesz?
- Azon dolgozom. Ha sorrendet kellene felállítanom, akkor azt mondanám, 400 méter gyorson egy kicsivel jobbak az esélyeim, de 800 méter gyorson is pontszerzésben reménykedem.
- Egy ezüst után nyolcmillió forintot fizet az állam, de még egy hatodik hely is háromilliót ér… Akárhogy is számolunk, összeúszhat Athénban egy családi házra valót…
- Higgye el, nem foglalkozom a pénzzel. Amikor edzek, vagy amikor versenyen úszom, egyáltalán nem gondolok arra, na vajon ezért mennyi pénzt kapok a sportminisztériumtól. Kétségtelen, örülök, ha sokat adnak, de nem ezért úszom.
- Mégis, mit venne a pénzből?
- Lakást, ugyanis jelenleg egy bérelt lakásban élek Budapesten. A családom fele Mártélyon maradt, az édesanyámmal élünk a fővárosban. Igen, egy saját lakás nagyszerű lenne, és azt hiszem, ha jól úszok, talán senki nem sajnálná tőlem…
- Négy éve, a sydneyi olimpián is ott volt, fogalmazzunk úgy, hogy az még nem Risztov olimpiája volt…
- Fiatalabb voltam négy esztendővel, nem is voltam a legjobb lelkiállapotban akkor, hiszen levegőben lógott az edzőváltásom. Akkor még Hódmezővásárhelyen úsztam. Ha jól emlékszem, 800 méter gyorson 14. lettem, 200 méter pillangón pedig 16. Igazság szerint amióta Turi Györgynél edzem, teljesen más lettem, hiszek magamban, hiszek az elvégzett munkában. Írja le kérem, neki köszönhetem, hogy most az olimpiai éremesélyesek közé sorolnak.
Olimpia után:
fagyi és pörkölt

- Három és fél éve él Budapesten. Megszokta?
- Meg, ugyanakkor nem hallgatom el, hogy a legjobban otthon érzem magamat. Mártélyon, a családdal, a kutyáimmal, és a lovakkal.
- Gyors, hát, mell, pillangó. Melyikben fejlődött az utóbbi hónapokban?
- A mellúszásom sokkal jobb, mint volt, ami nem is csoda, hiszen abban voltam talán a leggyengébb. Most nagyon jól megy, de volt is honnan fejlődnöm.
- Cseh László törése gondolom a többi úszót is megviselte.
- Természetesen, mi is nagyon megijedtünk, de szerencsére kedden már mindenki láthatta, ismét úszott. Figyelmeztető jel volt a sérülése, más kérdés, hogy tanulsága nincsen, hiszen egy balszerencsés mozdulatról van szó.
- Az átkötés nem szándékos - gondolok itt a balszerencsés mozdulatra -, de hogy megy a vezetés?
- Köszönöm, remekül, még egy koccanásom sem volt. Pedig elég sportosan vezetek.
- Sportosan vagy gyorsan?
- Hát…, néha gyorsan is, de igyekszem visszafogni magamat.
- Tegyük fel, vége az olimpiának, és mondjuk két érmet nyer. Mi lesz a másnapi programja?
- Hazajövök, egy hónapig az uszoda környékére sem nézek. Eszem egy nagy adag fagylaltot, este talán egy jó pörköltet és kilovagolok valamelyik lovunkkal. Ja, és még focizni is fogok… ---- Két számban is érmes lehet
Biztos vagyok benne, hogy a madridi szereplés csak kisiklás volt, és Athénban ismét azt a Risztovot láthatjuk, mint korábban. Az esélyekról szólva. Úgy tűnik 400 méter vegyesen az ukrán Jana Klocskova legyőzhetetlen, legalábbis az utóbbi években senkinek sem sikerült megelőznie. Az ukrán igazi profi, mindig annyit úszik, amennyire éppen szükség van a győzelemhez. Itt az ezüst megcélozható, bár nem árt odafigyelnie a fiatal amerikaira, Hoff-ra. Kétszáz pillangón szintén esélyesnek tartom az éremre, itt a lengyel Jedrzejczak - mint világcsúcstartó - a favorit, de az ausztrál Thomas is kiváló úszó. Nagy küzdelem lesz, remélem Risztov-éremmel. Gyorson ugyebár a madridi Európa-bajnokságon nem láthattuk Risztov Évát, így arra hagyatkozhatunk, amit a világbajnokságon nyújtott. Kétségtelen, 800 méter gyorson könynyebbnek tűnik a helyzete - akár még az éremre is, 400 méter gyorson ugyanis nagyon sűrű a mezőny, legalább öt-hat olyan úszó is van, aki hazaviheti az olimpiai bajnoki címet. Én Turi György elmondása alapján bizakodó vagyok - magam is láttam micsoda munkát végez az edzőtáborban - és meggyőződésem, folytatja a hagyományt, és az athéni olimpián is ott lesz az érmesek között.

Güttler Károly (volt világcsúcstartó mellúszó, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya) ---- OTYLIA JEDRZEJCZAK (LENGYELORSZÁG)
Immár három világverseny óta veretlen. A mesés sorozat két éve, a berlini Európa-bajnokságon kezdődött, ahol világcsúccsal lett első. Azóta megállíthatatlan. Tavaly, a barcelonai világbajnokságon sem talált legyőzőre (mindkét esetben Risztov Éva előtt diadalmaskodott), majd az idén, a madridi Európa-bajnokságon sem ismert kegyelmet. Nincs vita, Jedrzejczak a favorit, és ha nem történik valami csoda, akkor Athénban is ő diadalmaskodik majd. A szakemberek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az olimpián is világcsúcsra lesz képes.

PETRIA THOMAS (AUSZTRÁLIA)
A rutin, amely megpróbálja felvenni a versenyt Jedrzejczakkal. Thomas négy éve, a sydneyi olimpián is dobogós volt (harmadik), egy évvel később, a fukuokai világbajnokságon pedig már ő diadalmaskodott. Jedrzejczakkal még nem csaphatott össze, hiszen tavaly, a barcelonai világbajnokságon Thomas nem indult. Most ott lesz Athénban, és mindenki kíváncsian várja, hogy mire megy a lengyellel. Valami azt súgja, nem sokra, hiszen Jedrzejczak jóval fiatalabb, ám Thomas így is joggal pályázhat az ezüstéremre.

NAKANISI JUKO (JAPÁN)
A legfrissebb világranglistán is ott van a legjobbak között, és általában minden világversenyen számolni kell vele. Nem világklasszis, ám mindig benne van az érem lehetősége. Nagy a gyanú, hogy Athénban ő is harcba száll a bronzéremért, a kérdés csak az, hogy az ő tulajdonába kerül-e. Tavaly, a barcelonai világbajnokságon dobogóra állhatott - ez volt élete legjobb teljesítménye -, ám sokat kellene javulnia, hogy ugyanerre képes legyen augusztusban az ötkarikás játékokon is.

DANA KIRK (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
A szintén olimpiai részvevő mellúszónő, Dara Kirk testvére. Nos, a jelek szerint nem akar lemaradni a nővérétől, ezt jelzi, hogy az amerikai válogatón kvalifikálta magát Athénra. Ráadásul meglehetősen jó időeredménnyel, és sokan azt jósolják, hogy a húszéves tengerentúli harcban lesz az érmekért. Ahogy mondani szokták, az időeredmény benne van. Meglátjuk, ám gyanítható, hogy Jedrzejczakra és az ausztrál Thomasra nem lehet veszélyes. Mondjuk, egy jó Risztovra sem…

FELICITY GALVEZ (AUSZTRÁLIA)
A másik ausztrál szintén nem veszélytelen, ám nem Petria Thomas szintű úszó. Ugyanakkor nagy az esély rá, hogy bekerül a döntőbe, és arra is van sansza, hogy éremközelben végezzen. Ha érmet nyer, várhatóan ő lesz az egyik legboldogabb Athénban. Tehetséges úszónak tartják, de az ausztrálok is elismerik, nem Jedrzejczak vagy éppen Thomas kategóriájába tartozik. Persze nála nem is az olimpiai aranyérem a cél, elég ha csak arra gondol, a Thomas elleni háziversenyeket is rendre elveszti.

Az NS athéni tippje
1. Otylia Jedrzejczak (lengyel)
2. Petria Thomas (ausztrál)
3. Risztov Éva (magyar) ---- JANA KLOCSKOVA (UKRAJNA)
Sydneyben ő lett az olimpiai bajnok. Egy évvel később, a fukuokai világbajnokságon is ő nyert. Nem meglepetés, két éve, a berlini Európa-bajnokságon is diadalmaskodott. Sőt tavaly, a barcelonai vb-n is ő lett az első. És nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy megállapítsuk, Athénban is ő az első számú favorit. Verhetetlen ebben a számban - sajnos… Risztov Éva évek óta szeretné megelőzni, ám eddig nem járt sikerrel. Klocskovát ismerve, Athénban is annyit fog kiadni magából, ami a győzelemhez kell. Ha Risztov meglepné, az lenne az olimpiai úszóversenyek egyik legnagyobb szenzációja.

KATHRYN HOFF (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Tizenöt éves, szinte berobbant a világelitbe. Ehhez nem kellett mást csinálnia, mint hogy az amerikai válogatón a világranglista legjobb időeredményével diadalmaskodjon. Nagy tehetség, mindenképpen a dobogóra esélyes, ám ma még nem lehet tudni, hogy hány másodperc maradt benne. Ha még rá tud tenni az amerikai válogatón nyújtottakra egy lapáttal, akkor akár még Klocskovára és Risztovra is veszélyes lehet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez lesz az első világversenye, míg a többi menő évek óta gyilkolja egymást a vízben.

KAITLIN SANDENO (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
Mindig ott van a legjobbak között, de még nem tudott maradandót alkotni. Most is ott lehet az olimpián, ám megint nem rá figyel majd a világ, hanem a fiatal Hoffra. Ennek ellenére Sandeno megbízható, jó úszó, nagy a valószínűsége, hogy a döntőben is ott lesz az olimpián. Ám az éremben már nem reménykedhet, hiszen a három helyre meglehetősen sokan pályáznak. Még az sem kizárt, hogy az amerikainak a magyar Jakabos Zsuzsannával is meggyűlik a baja. Eddig biztosan nem hallott róla…

JENNIFER RIELLY (AUSZTRÁLIA)
Ausztrál, így mindenképpen számolni kell vele, hát még azért, mert rendszeresen ott van a világranglistán a legjobbak között. Igaz, dobogóra még nem állhatott, ám mivel ő is képes lehet négy perc, negyven másodpercen belül úszni, így mindenképpen a pontszerezők közé lehet sorolni. Reményeink szerint Risztov jobb lesz nála, és talán nem elképzelhetetlen az sem, hogy a másik magyar, Jakabos Zsuzsanna is előtte végez. Gyanítható, Rielly boldogan kiegyezne egy bronzéremmel is.

JAKABOS ZSUZSANNA (MAGYARORSZÁG)
A májusi, madridi Európa-bajnokságon remekül debütált a felnőttek között, 400 méter vegyesen a negyedik lett. A harmadik akkor a szlovén Alenka Kejzar lett, ám azóta visszavágott neki, az ifjúsági Európa-bajnokságon parádés versenyben előzte meg. Jakabos az új generáció egyik kiemelkedő alakja, a szakemberek szerint hosszú távon számolni kell vele. Az olimpiai érem még túlzás, de senki sem lenne meglepve, ha a legjobb hat között végezne az olimpián 400 méter vegyesen.

Az NS athéni tippje
1. Jana Klocskova (ukrán)
2. Risztov Éva (magyar)
3. Kathryn Hoff (Egyesült Államok) ---- 200 m pillangó
2000, Sydney, olimpia: 1. Hyman (amerikai), 2. O’Neill (ausztrál), 3. Thomas (ausztrál), …16. Risztov Éva (magyar)
2001, Fukuoka, világbajnokság:
1. Thomas , 2. Mehlhorn (német), 3. Sandeno (amerikai)
2002, Berlin, Európa-bajnokság
1. Jedrzejczak (lengyel), 2. Risztov Éva , 3. Mehlhorn
2003, Barcelona, világbajnokság:
1. Jedrzejczak , 2. Risztov Éva , 3. Nakanisi (japán)
2004, Madrid, Európa-bajnokság
1. Jedrzejczak , 2. Cavallero (olasz), 3. Risztov Éva

400 m vegyes
200, Sydney, olimpia:
1. Klocskova (ukrán), 2. Tadzsima (japán), 3. Caslaru (román)
2001, Fukuoka, világbajnokság:
1. Klocskova 2. Bowen (amerikai), 3. Caslaru... 6. Risztov Éva
2002, Berlin, Európa-bajnokság:
1. Klocskova , 2. Risztov Éva, 3. Hetzer (német)
2003, Barcelona, világbajnokság:
1. Klocskova , 2. Risztov Éva , 3. Caslaru
2004, Madrid, Európa-bajnokság:
1. Klocskova , 2. Risztov Éva , 3. A. Kejzar (szlovén) ---- (Kétszáz méter pillangón a menetrend a szokásos, az előfutam után még aznap elődöntőt rendeznek, másnap pedig sor kerül a fináléra. Négyszáz vegyesen némileg egyszerűbb a helyzet, itt a reggeli előfutam után a legjobb nyolc este a döntőben ismét találkozik)

400 m vegyes
Augusztus 14.
10.41: előfutam
18.45: döntő

200 m pillangó
Augusztus 17.
9.44: előfutam
18.27: elődöntő
Augusztus 18.
18.42: döntő ---- Cseh László, Risztov Éva klubtársa: - Drukkolok Évának, az elvégzett munka alapján biztos vagyok benne, hogy eléri azt, amit eltervezett. Kétségtelen, 400 méter vegyesen a legjobbak az esélyei, itt az ukrán Klocskova lesz a legnagyobb ellenfele. Tudom, hogy rengeteget tesz azért, hogy érmet nyerjen Athénban, sok mindenről lemond a siker érdekében. Üzenem neki: kitartás, már csak néhány hét, és végre pihenhet és azt csinálhat, amihez éppen kedve van. Remélem, tökéletesen sikerül számára az olimpia!

Székely Éva olimpiai bajnok úszó: - Szorgalmas, igazi megszállott, nagyon sokat dolgozik, ám az olimpián nem érdem szerint díjaznak, hanem a verseny végeredménye alapján. Drukkolok neki, és biztos vagyok abban, hogy lesz érme Athénban, a kérdés már csak az, hogy milyen színű. Szívből örülnék ha 200 méter pillangón érne el maradandót. Szoros versenyre készüljön minden számban, és jó ha azzal is tisztában van, sokszor nem elég a maximális felkészültség, szerencsére is szükség van. Azzal a véleménnyel amúgy nem értek egyet, hogy sok neki a négy szám. Egy felkészült úszónak - ő pedig az -, van energiája arra, hogy négy számban bizonyítson.

Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Évi nagy küzdő, és erre Athénban is alapozhatunk. A madridi Európa-bajnokság nem sikerült számára a legjobban, ám biztos vagyok abban, hogy a görög fővárosban ismét azt a formáját mutatja, amit láthattunk tőle a tavalyi, barcelonai világbajnokságon. Négy számban szerepel, ebből kettőben biztosan éremesélyes. Négyszáz vegyesen és kétszáz pillangón ott lehet a végelszámolásnál, négyszáz és nyolcszáz gyorson pedig nem elképzelhetetlen a pontszerzés.

Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó: - Nem tudok az esélyekről beszélni, nincs információm arról sem, hogy milyen időeredményt kellene úsznia ahhoz, hogy érmes legyen - már más az első az életemben - de rettentően drukkolni fogok neki, ugyanis szeretem, és nagyra tartom Risztov Évát. ---- Turi György szerint három oka is van annak, hogy optimista Risztov Éva olimpiai szereplését illetően. Nézzük csak…
"Az első a súlya - kezdi a mesteredző. - A májusi, madridi Európa-bajnokság után több kritika érte, hogy több volt a kelleténél. Nos, le a kalappal előtte, hiszen azóta négy és fél kilót adott le, és most a tavalyi súlyánál is kevesebb. Ez remek, és mindenképpen biztató. A másik fontos és összefügg a súlyával is: mentálisan, fejben még inkább éretté vált, ez pedig szerintem Athénban azt okozza majd, hogy nem lesz megingás a versenyzésében. A harmadik: az edzéseredményei jobbak, mint tavaly ilyenkor, az emberfeletti munkának köszönhetően sokat fejlődött. Különösen mellen - itt másodperceket - és háton, ami szintén örömteli. Ez a három, aminek alapján ki merem mondani: éremesélyesnek tartom 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón, de titkon abban is reménykedünk, hog 400 és 800 méter gyorson is ott lesz a legjobbak között. Ez a Risztov ott lehet…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik