Lengyel mindent elbukott

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.30. 20:47
Címkék
A kulaccsal kezdődött minden.Valaki a mezőnyben rosszul tette a helyére, vagy talán kiejtette a kezéből, ezzel még nem lett volna baj, de meg is akart állni érte. Ekkor történt a baleset.
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
Müller (középen) érte el elôször a bükkszentkereszti célt, mögötte Glajza (balra) és Víg érkezett
A Tour de Hongrie pénteken Karcagról rajtolt, az alföldi városban pedig igen megszerették a kerékpáros karavánt, akárcsak tavaly, most is az utcákon szurkolt a település apraja-nagyja, a kellemetlen esős idő ellenére. Két kört tett meg a mezőny a városban, de már az első végén megtörtént a baj, repült az említett kulacs, a ferencvárosi Lengyel Tamás pedig hatalmasat bukott. "Egy fehér mezes versenyző tekert előttem, elejtette a kulacsát, én éppen azt próbáltam átugrani, amikor berántotta a féket. Már nem tudtam kikerülni, telibe kaptam" - emlékezett vissza a történtekre Lengyel, aki a verseny egyik - nem is annyira titkos - favoritja volt, ő viselte a legjobb hazai kerekest megillető bordó mezt, s arra készült, hogy pénteken a sárgához is közelebb kerül. ,,Tavaly én nyertem a komlóstetői befutót, ez is hajtott, a hegyekben pedig mindenképpen támadni akartunk. Fáj a derekam, nem tudok kiegyenesedni, de talán még jobban fáj a szívem, hogy fel kellett adnom a versenyt. Csak abban bízom, hogy a történtekből a csapattársaim erőt tudnak meríteni" - mondta Lengyel Tamás. Aki a bukás után az FTC egyik buszából nézte végig a verseny negyedik szakaszát, majd Miskolcon kórházba ment kivizsgálásra - az első információk szerint izomszakadásra gyanakodnak az orvosok, bízunk benne, hogy nem túl nagy a baj. Némi vigaszt nyújthat Lengyel számára a karcagiak szép gesztusa: a polgármestertől fájdalomdíjként egy hosszú hétvégére szóló meghívót vehetett át.
Visszatérve a karavánra: akárcsak a Balatonföldvár és Pécs közötti szakaszon, ezúttal is 14 kerekes lépett el a mezőnytől (köztük volt a 2002-es Tour de Hongrie-győztes Vanik Zoltán, az ötszörös magyar bajnok Steig Csaba és a legutóbbi országúti bajnokság győztese, Víg Aurél is), de a hátul tekerők nem voltak olyan engedékenyek, mint két nappal korábban, Vanikék nem tudták két és fél perc fölé tornázni az előnyüket.
Az időjárás hol a szebbik, hol a csúnyábbik arcát mutatta, olykor rákezdett az eső, hogy aztán egyik pillanatról a másikra kisüssön a nap. A Bükkből viszont aggasztó hírek érkeztek: a befutó előtt errefelé vette az irányt a mezőny, ám a hegyek között szakadt az eső, a hajrához vezető hosszú lejtőn életveszélyes lett volna a kerékpározás, ezért Gayer Tamás versenyigazgató úgy döntött, hogy a bükkszentkereszti hegytetőn lesz a cél. Erről körülbelül 30 kilométerrel az "új" cél előtt rádió adó-vevőn értesítették a csapatokat.
A Lillafüred felé vezető emelkedőn már átrajzolódtak az erővonalak, a szökevények közül többen leszakadtak, a mezőny erősebb versenyzői pedig felzárkóztak - köztük volt a német Udo Müller is, aki erőszakosan támadta az élen tekerőket, s végül elsőként érte el a bükkszent-kereszti célt. A második helyen Glajza, a harmadikon pedig Víg Aurél ért célba, de az első öt között volt Szekeres Csaba is.
Az összetettben Lengyel kiesése után Garamszegi László a legjobb hazai kerekes, ám a célban csak bosszankodott az FTC menője: "Ez a verseny nagyon szerencsétlenül alakul számunkra, két napja, Pécs előtt Remák Zoli mellett kaptam defektet, aztán jött reggel Lengyel Tomi bukása, Lillafürednél meg újra defektet kaptam, pedig egészen addig könnyedén válaszoltam Remák Zoliék ritmusváltásaira" - ecsetelte a történteket Garamszegi, aki négy és fél perces hátrányban van az összetett legjobbja, Remák Zoltán mögött.
"A holnapi szakasz még elég nehéz lesz, de én is jó erőben vagyok, a csapatom is, bízom benne, hogy már nem fogom elveszíteni a sárga trikót" - fűzte hozzá Remák. Ô lehet a harmadik a magyar Tour történetében, aki megvédi címét, ez korábban csak Vida Lászlónak (1926, 1927) és Török Győzőnek (1955, 1956) sikerült.

31. TOUR DE HONGRIE
4. szakasz a Miskolc Nagydíjért, Karcag-Bükkszentkereszt (166 km): 1. Udo Müller (német, Team RSH) 3:55:06, 2. Glajza (szlovák, Podbrezová) 6 másodperc hátrány, 3. Víg Aurél (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 8 mp h. Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 13:03:56, 2. Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 1:53 perc hátrány, 3. Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com) 2:09 p h., …5. Garamszegi László (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 4:31 p h. Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky. Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Phillip Thuaux. A legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj): 1. (bordó trikóban) Garamszegi László ---- T ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik