Magath hazalátogatott, és nyert

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.07. 22:31
Címkék
Noha ilyenkor még nincs nagy jelentősége, tény: az első forduló vasárnapi mérkőzései előtt a Kaiserslauternben 3-1-re győző újonc Nürnberg vezeti a Bundesliga 1. táblázatát.
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Michael Ballack (jobbra) szerezte a Bayern München idénybeli elsô gólját
Ha számukra kedvezően alakulnak az események, a "frankok" vasárnap este is megőrizhetik vezető pozíciójukat - 33-adszor lehetnek listavezetők egy teljes fordulót követően.
A Bayern (481) és Werder (116) hátát is sokkal többször nézte már a mezőny - alighanem ebben az idényben is ők lesznek azok, akiket üldöznek majd a többiek. Hogy e kettősből is ki lesz elöl (vagy legalábbis előrébb), nehéz megtippelni, mindenesetre most a bajorok vannak előkelőbb helyen a táblázaton, köszönhetően annak, hogy ők 2-0-ra nyertek Hamburgban, míg a zöld-fehérek csak 1-0-ra (és azt is nagy nehezen) a Schalke ellen.
Brémában, ahol áramszünet miatt az eredeti időpontnál több mint egy órával később harsant fel a kezdő sípszó, nem valamelyik új csatárszerzeményről - a Kaiserslauternből a Werderhez igazoló Kloséról vagy az éppen a Brementől a gelsenkircheniekhez szerződő Aíltonról - szólt a meccs, hanem egy kiegészítő emberről. Nelson Valdez a 74. percben Miroslav Klose helyett, csereként lépett pályára, és kilenc perccel később megszerezte a vezetést csapatának. Kisvártatva kiderült, győztes gólt jegyzett. "Örülök a találatnak, annak viszont még jobban, hogy nyertünk" - fogta rövidre a ligában hatodszor eredményes paraguayi támadó. Lisztes Krisztián sérüléséből lábadozik, így nem játszhatott a Bremenben, amelyet telt házat jelentő 42 109 néző űzött-hajtott a Weser-stadionban.
Amíg jelenlegi riválisa péntek este vért izzadt a saját pályáján, az új fiúk (Görlitz, Lúcio, Frings, Hasemian) egész sorát felvonultató Bayern tegnap délután kellemes kirándulást tett a nyolcvanas évek eleji nagy vetélytársa, a Hamburg otthonában. Felix Magath, a müncheniek új trénere tulajdonképp hazalátogatott: 1976 és 1986 között játékosként csodaszép éveket töltött a HSV-nél. Az akkori és a mostani Hamburg között ég és föld a különbség, húsz-egynéhány éve a bajorok aligha győzhettek volna ilyen simán. Merthogy a 2-0 során nemigen kellett pluszenergiákat mozgósítaniuk Ballackéknak, sikerük egy pillanatra sem forgott veszélyben. A 22. percben Zé Roberto kígyózott át a hazaiak térfelén - a jobb szélről (!) indult, és "balösszekötőbe" érkezett meg -, majd okosan talppal hátrahagyta a labdát a mögötte érkező Ballacknak, aki nem teketóriázott sokat, jobbal kilőtte a bal alsót.

A második félidőben feljavult a hazai gárda, az 58. percben majdnem egyenlített is. Egy balról beívelt szabadrúgás után Romeo előtt landolt a labda, csakhogy az argentin nem tudta meglőni; közeli pöckölését Kahn bokszolva védte. Aztán a 71. percben eldőlt a meccs. Deisler végezhetett el szabadrúgást 22 méterre Pieckenhagen kapujától, a sorfal szétrebbent előtte, a labda így - pontosan a résen keresztül - akadálytalanul haladhatott a cél felé. Ott volt még ugyan a jobb kapufa és Pieckenhagen háta is, a kék-fehér-feketék mégsem menekültek meg az újabb góltól. Megismétlődött a portugáliai Európa-bajnokság angol-svájci mérkőzésén látott jelenet (Rooney versus Stiel): a labda a hálóba pattant.
Nem ez volt a nap egyetlen szabadrúgásgólja. A Hannover például a rövidke manchesteri kitérőt követően ismét a Bundesliga levegőjét szívó Michael Tarnatot ünnepelte egy ilyen találat után, más kérdés, hogy a csata végeztével nem a 96-osok vigadhattak. (A 48. percben Schneider egalizált, majd sokáig 1-1-re állt a találkozó, mígnem a 91. percben a brazil Franca mattolta Enkét.) Jutott szabadrúgásgól a Kaiserslautern-Nürnberg összecsapásra is. A 85. percben Lars Müller alakította ekképpen az eredményt 1-3-ra, azaz a vendégek három ponttal távozhattak a szerkezetileg megújult - a többi között Nerlinger, Halil Altintop és Jancker érkezett a piros-fehérekhez -, ám, olybá tűnik, hogy nem megújhodott "vörös ördögök" otthonából.
És akkor a brazil találatokról, mert azokból is akadt szép számmal. Franca góljáról ugyebár már szóltunk, most jöjjön a Hertha dél-amerikai különítményének duplája, amellyel a Dárdai Pált végig a soraikban tudó berliniek 2-0 elhúztak a legutóbbi szezon egyik meglepetéscsapatától, a Bochumtól. A bajnokságban ekkor debütáló Gilbertónak hat perc is elég volt arra, hogy letegye névjegyét a Bundesligában, majd a félidő hajrájában Marcelinho késztette megadásra 20 méterről Van Duijnhovent. A VfL azonban nem adta fel, Kallának és P. Madsennek köszönhetően egy ponttal távozott a fővárosból.
A Wolfsburg még ennél is több egységgel gazdagodott Dortmundban, miután Ewerthon 28 méteres ágyúzását "túlélve" (alighanem ez lesz a forduló találata!) a maga javára fordította az eredményt a 71 ezer Borussia-szimpatizáns nagy szomorúságára. A kontinenstornán is látott, mellesleg a "farkasok" szerelését bajnokin először magára húzó Thomas Brdaric kétszer treffelt - meglehet, ha a kölcsönből visszavett Oliseh 1-0-nál pontosabban végzi el szabadrúgását, a vendégek már nem állnak föl a padlóról.

Tv: a Sport1 ma 18.30-tól csúsztatva közvetíti a Stuttgart- Mainz összecsapást ---- & ---- 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik