Dobos Béla biztosra megy

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2004.09.13. 22:28
Címkék
A Magyar Súlyemelő-szövetség megtette az első lépést annak a fegyelmi eljárásnak a megkezdésére, amelyet az olimpián doppingvétséget elkövető versenyzők ügyében folytat le.
A legutóbbi rendkívüli elnökségi ülésen tisztázódott, hogy ilyen esetben létre kell hozni egy úgynevezett első fokú fegyelmi bizottságot, amelybe három tagot választanak. Ily módon a testület élére Dobos Béla, a szövetség alelnöke került, tagjai pedig Mercsényi Gyula főtitkár és Zsuga Imre lettek. Utóbbi két személy bizottsági tevékenysége azonban furcsán veszi ki magát, hiszen a főtitkár a szövetség fizetett alkalmazottja, Zsuga Imre szövetségi kapitánykodása idején, a vancouveri világbajnokságon pedig ugyancsak történt doppingeset (Dankó Ilona). Az elmúlt napokban annyiban változott a helyzet, hogy Mercsényi lemondott tagságáról, helyére (miután fegyelmi bizottsági elnök volta jogán megteheti) Szemes Tibort, a tamási Koppány SE elnökét jelölte meg Dobos Béla. Dobos elmondta, hogy a fegyelmi bizottságnak kell közölnie az érintett versenyzőkkel és képviselőikkel a tényállást, ám mindezt addig nem teszi meg, míg nem lesznek a kezében bizonyítékok, amelyek egyértelművé teszik: valóban elkövették a doppingvétséget a versenyzők. Dobos tehát várja az athéni iratokat, amelyek egyelőre nincsenek a kezében, valamint a doppingellenes kormányrendeletre hivatkozva állítja, a súlyemelő-szövetségnek előzetes felülvizsgálati eljárást kell folytatnia, ami még nem történt meg. Ezzel kapcsolatban is várja a megállapításokat. Ô mint jogász csak biztosra mehet, így mindenképpen tisztázni kell, hogy nem volt-e orvosi mentessége a versenyzőknek, illetve nem csúszott-e be valamilyen eljárási hiba a doppingvizsgálat során. Úgy látja, nyugodt szívvel még nem indíthatja meg az eljárást."Garantáltan ki fogom vizsgálni az ügyet, de egyelőre csak az újságban megjelentekből származnak az információk, hivatalos iratok még nincsenek a kezemben - mondta Dobos Béla. - Döntéseimben független vagyok, és párhuzamosan pragmatista jogász. Ebből következően, ha az eljárás bármelyik részlete számomra elfogadhatatlan, akkor az a dolog nem fog megtörténni akkor sem, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Bizottság és az Atyaúristen is parancsol rám."Ha a szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, az első (zártkörű) fegyelmi eljárást szeptember 30-án tartják meg Dobos lakhelyén, Szekszárdon.Dolovai elnök nem érti

Aján Tamás, a MOB főtitkára, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke a parlament ifjúsági és sportbizottsága előtt múlt pénteken bejelentette, hogy a magyar súlyemelők mintáit hivatalosan elkérte az athéni labortól. A sportdiplomata célja az, hogy genetikai vizsgálatnak vesse alá a vizeletmintákat, ezáltal tisztázva, hogy csalás történt-e vagy sem. Aján Tamás lépése kapcsán megkérdeztük Dolovai Tamást, a hazai szövetség elnökét, aki a következőket mondta: "Megmondom őszintén, csodálkozom. Mindenki tudja, hogy Athénban éppen én kértem Gyurkovics Feri tárgyalásán, hogy a B-mintát semleges laborban vizsgálják meg, ám azt a választ kaptam, hogy csak ugyanabban a laborban lehetséges, amelyben az A-tesztet is elvégezték. Hogy lehet az, hogy nekem nem adják oda, Aján Tamás viszont hazahozathatja?"
Csak emlékeztetőül: Dolovai Tamás arra gyanakszik, hogy manipulálhatták a pórul járt magyarok (Kecskés, Gyurkovics) vizeletét Athénban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik