Gyurta Dániel a jövőben vegyesen is indulna

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2004.10.27. 21:32
Címkék
- Nem volt könnyű elérni telefonon…
- Bevallom, nem mindig veszem fel, ha idegen számról hívnak, kétszer is meggondolom - mondja az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel.
- Rossz tapasztalat?
- Igen, volt egy-két érdekes hívásom, és akkor még finoman fogalmaztam. Volt, hogy éjjel kettőkor hívott valaki, vagy csak belenevetett… Azért egy idő után zavaró tud lenni.
- Hiába, a népszerűség átka.

„Kétségtelen, berobbantam a köztudatba” – mondja az Athén óta folyamatosan zaklatott Gyurta Dániel (Fotó: Meggyesi Bálint)
„Kétségtelen, berobbantam a köztudatba” – mondja az Athén óta folyamatosan zaklatott Gyurta Dániel (Fotó: Meggyesi Bálint)
„Kétségtelen, berobbantam a köztudatba” – mondja az Athén óta folyamatosan zaklatott Gyurta Dániel (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Kétségtelen, berobbantam a köztudatba. Az athéni olimpia óta ismert ember lettem, ez pedig remek érzés, ugyanakkor van, amikor már terhes is. Szinte mindenhol megismernek, rám köszönnek, bár amióta nagyobb a hajam, talán egy kicsit kevesebben.
- Na, rátalált a megoldásra: hosszú hajat kell növesztenie, és nyugodtan végigmehet a Váci utcán…
- Ez is egy megoldás. De még mielőtt valaki azt gondolná, hogy hát ez a Gyurta nagyképű lett, szó sincs róla. Örülök, hogy szeretnek az emberek, és erőt ad a folytatáshoz. Sok megható pillanatnak lehettem részese. Volt, hogy átmentem a zebrán, erre az autósok nemcsak megálltak, de elkezdtek dudálni, volt, aki kiszállt és úgy integetett. Sokan fényképezkednek velem, vagy csak megállítanak egy autogramért. ---- - Gondolom, a lányok körében is megnőtt a tetszési indexe…
- Az olimpia előtt sem voltak gondjaim, de tény, sok szerelmes levelet kapok.
- Mennyit jelent a sok? Napi tizenötöt?
- Annyit azért nem, de öt-hat biztosan érkezik az úszószövetségbe naponta.
- Válaszol is rájuk?
- Attól függ.
- Ha nem sértem meg: van barátnője?
- Nem sért meg, amúgy pedig nincsen.
- Nem hiszem el, hogy még nem talált magának valót.
- Az igazság az, hogy az edzések miatt hetente csak egy alkalommal érnék rá, a másik és nem kevésbé fontos szempont pedig, hogy egyelőre nem is szeretnék barátnőt. Tizenöt éves vagyok, azt hiszem ráérek még vele.
- Vannak irigyei?
- Miért lennének?
- Tizenöt éves, de a fél ország ismeri, sikeres, olimpiai ezüstérmes. Ez éppen elég ok.
- Nem hiszem, hogy irigykednek rám, ha pedig valaki mégis így érezne, annak azt mondom: keljen fel minden hajnalban, ússzon le tizenvalahány kilométert, és ha még tehetsége is van, akkor lehet belőle eredményes úszó. ---- - Ahogy hallom, már támogatója is van. Sok cég közül választotta ki az igazit?
- Meg fog lepődni, csak egy cég jelentkezett azzal, hogy támogatni akarja a pályafutásomat. Ez amúgy egy építőipari vállalat.
- Más téma: igaz, hogy hamarosan nemcsak mellen, de vegyesen is elindul a világversenyeken?
- Valóban ezt tervezem, de a lényeg a fokozatosság. Jövőre, a montreali világbajnokságon 100 és 200 méter mellen akarok maradandót alkotni, aztán 2006-ban, a budapesti Európa-bajnokságon akár jöhet a vegyes is, de ott is csak a rövidebb táv.
- Már ha lesz budapesti Eb, jelenleg ugyanis még el sem kezdődött az építkezés.
- Szerintem lesz Európa-bajnokság a fővárosban, biztos vagyok benne, hogy hamarosan megkezdődhet az építkezés.
- Úszik és tanul. Az utóbbi hogy megy?
- Köszönöm jól, bár magántanuló vagyok, ha tehetem, ott vagyok az iskolában.
- Kedvenc tantárgy?
- Ha lenne, akkor a sporttörténelem.
- Nocsak…
- Érdekel, különösen 1986.
- Gondolom azért, mert akkor lett első alkalommal világbajnok Darnyi Tamás.
- Azért is, meg akkor nyert világbajnoki címet a Maradona vezette argentin válogatott.
- Tudom, imádja a focit.
- Igen, a válogatottaknál Argentínának drukkolok, a klubcsapatoknál pedig az olasz Romának.

Hűséges a kedvenc focicsapatához

- Az utóbbinak van is miért szurkolni, hiszen pocsékul kezdett a Bajnokok Ligájában.
- Az igazi drukker hűséges, kitart a csapat mellett.
- Jelenleg Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik, ám az olimpia után öt hétig a medence közelébe sem ment. Ôszintén mondja meg: nem gondolkozott azon, hogy de jó lenne inkább még fogadásokra járni, mint a vízben úszni faltól falig?
- Hiányzott a víz, az edzések, az egésznek a hangulata. Meg aztán, bár Athénban a japán Kitadzsima megelőzött, de nem tettem le arról, hogy egy világversenyen nekem játsszák el a Himnuszt. Akár már Montrealban…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik