Bronzkorszak a tatamin

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.12.04. 22:11
Címkék
Hiába volt ingyenes a belépés, a szurkolók nem feszítették szét az Elektromos-sportcsarnok falait, pedig nem mindennapi élmény várt a dzsúdó szerelmeseire szombaton. A súlyhatárok nélküli Európa-bajnokságot először rendezték meg önállóan, s a premieren két hazai versenyzőért is szoríthattunk.
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Kovács Antal (jobbra) az elôdöntôig menetelt
Igaz, egyikük sem tudott megfelelően felkészülni a kontinensviadalra, az olimpiai és világbajnok Kovács Antal néhány napja tért haza elhalasztott nászútjáról, míg az Universiade-győztes Kosztolánczy György a közelgő államvizsgájára összpontosít. Ráadásul a közelmúltban még mindketten a 100 kilogrammosok súlycsoportját erősítették, a "nyílt" Eb-n viszont nem volt felső határ, a korábbi Eb-bronzérmes lengyel Wojnarowicz például alulról súrolta a 170 kilót…
A bomba mindjárt az első fordulóban robbant: a grúz Davidasvili aranyponttal legyőzte a kétszeres világbajnok Mihajlint. Az orosz szupersztár néhány napja, a katonai vb-n bokasérülést szenvedett, s hiába fáslizta be alaposan a fájós ízületet, egy akció után már a meccs elején látszott az arcán, nagy a baj. A címvédő összeszorított fogakkal döntetlenre hozta az öt percet, de az aranypontig tartó hosszabbítást már nem bírta. Davidasvili sem örülhetett sokáig a nagy skalpnak, a következő körben, a francia Bataille ellen igencsak fájlalta a csípőjét, a meccs után a mentősök percekig vizsgálták a tatamin heverő grúzt.
Grúzokból egyébiránt mindkét magyarnak jutott, Kovács például egyik jól ismert riválisával, Dzsikuraulival kezdett. Ez volt a hatodik összecsapásuk világversenyen, korábban ötször is a magyar dzsúdós nyert, ám a fenti előjelek után mindez nem sokat jelentett. Másfél perc után Kovácsot intették, s már-már úgy látszott, ez a koka elég is lesz a grúz győzelméhez, ám a paksi versenyző 20 másodperccel a befejezés előtt kokával egyenlített. Következett a hosszabbítás, s az aranypontot a jobban összpontosító Kovács szerezte meg. Kosztolánczy is grúzzal kezdett, igaz, Vaszileosz Iliadisz több egykori honfitársával együtt immár görög színekben vitézkedik (érdekes, hogy szinte valamennyien az Iliadisz vezetéknevet kapták új hazájukban) - amikor hagyják neki. Merthogy Kosztolánczy nem hagyta, jobb intésaránnyal ő is továbbjutott.
Kovács Antal Galkinnal csapott össze, az orosz előtte könynyedén legyőzte Wojnarowiczot, s bizony a magyar ellen is jól dzsúdózott. Intéssel még Kovács szerzett vezetést, de ezt a bírók hamarosan kiegyenlítették. A magyar dzsúdós az öt perc második felében többször is igen kényelmetlen helyzetbe került, kétszer leszorításból kellett menekülnie - de a hosszabbítást ezúttal is ő bírta jobban cérnával, másodszor is aranyponttal nyert.

Kosztolánczy György (jobbra) csak a késôbbi aranyérmestôl kapott ki (Fotók: Danis Barna)
Kosztolánczy György (jobbra) csak a késôbbi aranyérmestôl kapott ki (Fotók: Danis Barna)
Kosztolánczy György (jobbra) csak a késôbbi aranyérmestôl kapott ki (Fotók: Danis Barna)
Kosztolánczy második meccse után a vezetőbíró került kellemetlen helyzetbe, az orosz Balacsinszkij dühében kis híján felpofozta, szerinte ugyanis igazságtalanul kapta az intéseket. A büntetések vége leléptetés lett, de ehhez Kosztolánczy szívóssága is kellett.
Az elődöntőkben újabb bravúrokra lett volna szükség, ám a nagy dobás egyik magyarnak sem sikerült. Kovács egy intéssel ugyan vezetett Kizilasvili ellen, ám a grúz két jukóval válaszolt - tíz másodperccel a befejezés előtt ígéretes akciót indított a hazai versenyző, ám a dobást nem tudta végigvezetni, ezzel elúszott a döntő. Kosztolánczy is kiszolgáltatott helyzetbe került, a francia Bataille félelmetes tempót diktált, a magyar kétszer is kihátrált a küzdőtérről, mindkétszer megbüntették érte. Ráadásul a francia a földharcban is remekelt, s leszorítással jutott a fináléba, ahol ugyanezzel a fegyverrel intézte el a Kovácsot legyőző Kizilasvilit - erre már a viadal díszvendége, Anton Geesink is elismerően csettintett. Csak a rend kedvéért: a holland úr a sportág olimpiai premierjén, Tokióban hazai versenyzőt vert meg a fináléban, nála jobban kevesen tudják, mi fán terem a dzsúdó…
"Az első két ellenfelemet jól ismertem, tudtam, hogyan kell küzdenem velük, Kizilasvilire viszont nem tudtam felkészülni. Mire megtaláltam a sebezhető pontjait, már nem maradt időm fordítani. Mindenesetre a magyar dzsúdó egyetemistái megmutatták, hogy a doktori disszertáció vagy az államvizsga mellett is képesek egy Európa-bajnoki bronzra" - vélekedett Kovács Antal, aki ebben az esztendőben a 100 kilósok között második, az abszolút kategóriában pedig harmadik lett a kontinensviadalon.
"Az első két ellenfelem óvatos volt, a francia viszont nekem esett, nem számítottam ilyen heves rohamokra - így Kosztolánczy György. - Ezután ráéreztem a stílusára, de a harminckilós fölényét nem tudtam ellensúlyozni. A verseny előtt azt sem gondoltam volna, hogy egy meccset túlélek, ezért nagyon örülök a bronzéremnek. Jól fog mutatni a karácsonyfa alatt…" ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik