Az óriások csatája jövőre folytatódik

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.12.05. 21:38
Címkék
Először szerepelt a nemzetközi versenynaptárban önálló eseményként az abszolút Európa-bajnokság, amelyen súlyhatárok nélkül bárki tatamira léphetett - országonként három dzsúdós indulhatott (plusz a címvédők).
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
Kovács Antal (alul) mellett több világsztár is tatamira lépett
A lehetőséggel kevesen éltek, a férfiaknál 18, a hölgyeknél mindössze kilenc induló volt, mindez betudható annak, hogy az olimpia esztendejében a nemzeti cselgáncsszövetségek kasszája már jócskán kimerült - a hollandok például anyagi okok miatt már a múlt heti U23-as Európa-bajnokságra sem küldték el válogatottjukat. A mezőny lehetett volna erősebb is, de szerencsére nagy nevekben így sem volt hiány, a magyar olimpiai és világbajnok Kovács Antal mellett tatamira lépett a kétszeres világ- és Európa-bajnok orosz Mihalin, valamint az egyaránt Eb-érmes észt Padar, a lengyel Wojnarowicz, a francia Mondiere és Bisseni, a grúz Dzsikurauli, továbbá az orosz Rogyina. A kezdeményezés nem marad folytatás nélkül: a jövő évi versenynaptárban is önálló versenyként szerepel az abszolút Eb.
Az Elektromos-sportcsarnokban a nézők a franciák remeklése mellett (a férfiaknál a Hungária-kupa-győztes Matthieu Bataille, a nőknél pedig a kétszeres Eb-ezüstérmes Anne Sophie szerezte meg az aranyat) hazai sikereknek is tapsolhattak, mindkét magyar induló kitett magáért: Kovács Antal (Paksi Atomerőmű SE) és az Universiade-győztes Kosztolánczy György (Miskolci VSC) egyaránt felléphetett a dobogó harmadik fokára. Előbbi korábban nem szerepelt "open" világversenyen, Kosztolánczy számára viszont nem volt teljesen ismeretlen ez a közeg, 2002-ben a maribori kontinensviadalon az ötödik helyen zárt az "óriások" között. Az eredménnyel mindketten elégedettek voltak, főleg annak tükrében, hogy egyikük sem tudott a legjobban felkészülni az Eb-re, a doktori cím megszerzésén fáradozó Kovács Antal néhány napja tért haza nászútjáról (amelyet ugyancsak a dzsúdó miatt kellett elhalasztania), míg Kosztolánczy György a napokban államvizsgázik.
A viadal mellett az Európai Cselgáncsszövetség (EJU) kongresszusát is a magyar fővárosban rendezték meg, amint arról már lapunkban is beszámoltunk, Marius Vizer, az EJU elnöke a következő ciklusra is bizalmat kapott a tagságtól. Tóth Lászlót, a Magyar Judószövetség elnökét is megerősítették az EJU főkincstárnoki posztján, alelnök lett a spanyol Alejandro Blanco, míg az új főtitkár a román Envic Galea, a sportigazgató pedig az ugyancsak román Daniel Lascau lett.
Visszatérve a versenyzőkhöz: a hazai legjobbak számára még mindig nem ért véget az idei dzsúdószezon: a napokban Moszkvában rendezik meg az egyetemi világbajnokságot, amelyen népes csapat képviseli majd a magyar színeket, tatamira lép többek között az Európa-bajnok Ungvári Miklós is. Ráadásul a karácsonyi szünet sem nyúlhat majd hosszúra, hiszen már január közepén rajtol a jövő évi Világkupa-sorozat.
Éremtáblázat
OrszágAEB
Franciaország22
Grúzia1
Ukrajna1
MAGYARORSZÁG2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik