Csomor semmit nem kapott ingyen

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.12.08. 22:02
Címkék
Bár ebben az évben rendeztek olimpiát is, lapunk olyan versenyzőt választott az év legjobbjának, aki nem ebben a versenyszámban éri el sikereit. Csomor Erika 2004-ben mindössze négy triatlonversenyen indult, az osztrák Ironman-bajnokságot fölényesen megnyerte, a csehországi tereptriatlon Eb-n ezüstérmes lett, az Xterra vb-n a hetedik, a hawaii Ironman vb-n pedig a 16. helyen végzett. Emellett persze a "rokonsportág", a duatlon világversenyein is remekelt, a rövid távon másodszor, a Powerman-sorozatban pedig először lett világbajnok.
Az NSO ajánlja:

Az összes hős: 2004 legjobbjai a Nemzeti Sport szerint
Az NSO ajánlja:

Az összes hős: 2004 legjobbjai a Nemzeti Sport szerint
- A laikusok bizonyára egyből azt kérdeznék, ha ennyire jó, miért nem az olimpiai távon szerepel?
- A rövid távon engedélyezik a bolyozást, az én úszótudásom pedig, hogy is mondjam, hagy kívánnivalókat maga után, ha dolgoznék rajta, akkor sem biztos, hogy a versenyeken el tudnám kapni a jó bolyokat. Mondhatják, hogy a könynyebb ellenállás felé megyek, de ez nem lenne igaz, ez sem könnyebb, a klasszikus táv vagy a duatlon egészen mást követel. A vasembertávon például a kerékpározás és a futás során kompenzálni tudom a gyengébb úszásomat, a jó eredményekkel pedig meg tudom teremteni azt az anyagi hátteret, hogy jövőre is ilyen magas szinten tudjak versenyezni. Azok a hazai versenyzőtársaim, akik az olimpiai távon szerepelnek, egyszerűen nem tudnak profi körülmények között dolgozni, mert az nagy anyagi biztonságot követelne, nem tudnak rendszeresen magaslati táborokba menni, nem kapják meg a felszerelésekből a lehető legjobbat, nem tudják az utazásaikat finanszírozni, így leginkább vegetálnak. Nekem is nagyot dobbant a szívem az olimpia hallatán, de néhány éve beláttam, ami nem megy, azt nem szabad erőltetni.

Csomor Erika ebben az évben csak tanulni ment a hawaii Ironman-vb-re – jövôre már hasznosíthatja tapasztalatait…
Csomor Erika ebben az évben csak tanulni ment a hawaii Ironman-vb-re – jövôre már hasznosíthatja tapasztalatait…
Csomor Erika ebben az évben csak tanulni ment a hawaii Ironman-vb-re – jövôre már hasznosíthatja tapasztalatait…
- Maradt a hosszú távú triatlon vagy a duatlon. Ebben az évben négy vébén indult, ebből kettőt meg is nyert.
- Jövőre már középtávú is lesz, engem egy kicsit zavar, hogy ilyen sok a világbajnokság, egy kicsit mindegyik veszít a rangjából, és a mezőny is szétszóródik.
- Így legalább több lehetőséget kap, hogy csillogtassa tudását. Ebben az évben a triatlonos és duatlonos sikerek mellett nyert magyar bajnokságot az országúti kerékpárosok között, de korábban ugyanez sikerült hegyikerékpárban és több atlétikai számban is. A futással leállt?
- Amióta megműtötték a lábam, nem nagyon villogok a futásban, félek is az aszfalttól. Viszont azóta sokkal jobban megy a kerékpár.
- Nem versenyez túlságosan sokat?
- Számomra a sok verseny amolyan felkészülés, mindegyiknek megvan a maga célja, ezekkel tudom megtörni az edzések monotonitását, az ilyen erőpróbákon nincs rajtam stressz, így viszont a fontos versenyekre minden tekintetben jobban össze tudom szedni magam. A testemnek megadok mindent, ami jár neki fájdalomdíjként azért, hogy így kizsigerelem. Most is egy mágneses rezonanciás fotelben ücsörgök, már a felszerelésem is egyre jobb, a Corratectől jövőre már négy kerékpárt kapok, külön montit, edzőkerékpárt, időfutam- és országúti gépet, mint a profik.

Csomor Erika
Született: 1973. november 8., Cegléd
Klubja: Budaörsi TK
Edzôje: Zemen János
Legjobb eredményei: 2x rövid távú duatlon-világbajnok (2001, 2004); rövid távú duatlon-vb-2. (2002); Powerman-világbajnok (2004); Ironman-vb-16. (2004); Xterra-vb-7. (2004); rövid távú duatlon Európa-bajnok (2002); Xterra Eb-2. (2004); rövid távú triatlon ob-1. (2002), 4x középtávú triatlon ob-1. (1994, 1997, 1998, 1999); 1500 m síkfutás ob-1. (2000), félmaratoni ob-1. (2000), 2x maratoni ob-1. (1999, 2000); 2x hegyikerékpáros ob-1. (1994, 1995), 2x kerékpáros idôfutam ob-1. (2003, 2004), 4x hegyi ob-1. (2000, 2002, 2003, 2004)
- A korábbi rothi második hely és a klagenfurti győzelem után sokan Hawaiiban is az esélyesek közé sorolták. Nem csalódás a tizenhatodik hely?
- Dehogy! Aki egy kicsit is ismeri ezt a világot, az tudja, hogy a hawaii verseny egészen szélsőséges körülmények között zajlik, ezek pedig most kifogtak a szervezetemen. Persze, én is álmodoztam, kell is álmodozni, de sejtettem, hogy ez amolyan tanulóverseny lesz számomra. Végigmentem, bár egyetlen métere sem esett jól, végig kellett néznem, hol vannak a gyenge pontok, hol hibázhatok. Gyanús is lett volna, ha kimegyek, és elsőre megverek mindenkit. Igaz, vannak ilyen csodák, de én, ha jó vagyok, azért vagyok jó, mert sokat teszek érte. Elsőre, ingyen semmit sem kaptam még.
- Jövőre ez lesz a legfőbb célja?
- Mondjuk úgy, az egyik. Szívügyem, hogy Debrecenben rendezik a duatlon Európa-bajnokságot, a sajátjaim előtt szeretnék jól szerepelni. Ott lesz a duatlonvébé Ausztráliában, a hawaii versenyre márciusban Dél-Afrikában próbálom meg kvalifikálni magam, szeretnék indulni Zofingenben az Xterra-sorozaton, és nyáron talán belefér még egy Ironman…

Az elmúlt öt év győztesei
2003 Kuttor Csaba
2002 Kuttor Csaba
2001 Kropkó Péter
2000 nem hirdettünk győztest
1999 Kropkó Péter ---- A magyar triatlonisták aligha zárják majd a szívükbe Athént. Az már a tesztversenyen kiütközött, hogy a mieink kevésbé bírják a húzós emelkedőkkel nehezített kerékpárospályát, de nemcsak ezért marad kellemetlen emlék számunkra az olimpia. Az ötkarikás játékokra a négy esztendőn át zajló, egyre kegyetlenebb kvalifikációs küzdelemben két versenyzőnk tudott kvótát szerezni, ám végül csak egyikük lehetett ott a rajtnál - Kuttor Csaba ugyanis kevéssel a férfiak olimpiai futama előtt belázasodott, arra pedig már nem volt lehetőség, hogy a helyszínen tartózkodó tartalék, a kétszeres magyar bajnok Lipták Tamás beugorjon a helyére. A hölgyeknél Molnár Erika az úszás után nem tudta elkapni a jó kerékpárosbolyokat, segítség nélkül pedig nem tudott felzárkózni, így be kellett érnie a 38. hellyel.
Azért nézzük a pozitívumokat is: az athéni viadal első embere honfitársunk, Márkus Gergely volt, mellette több magyar is segédkezett a fiatal sportág futamainak lebonyolításában.
A sztárok nem is panaszkodtak a körítésre, az Akropolisz lábainál emlékezetes csatákban döntöttek az érmek sorsáról. A hölgyek versenye különösen izgalmasan alakult, a szinte végig vezető ausztrál Harropot a célegyenes bejáratánál hajrázta le az egészen hátulról felzárkózó, osztrák színekben versenyző, amúgy szintén ausztrál Allen. A férfiaknál az új-zélandiak fityiszt mutattak az örök rivális ausztráloknak, a dobogó felső két fokára a kiwik két nagyágyúja, Carter és Docherty állhatott, a világranglista-vezető ausztrál Bennett még a dobogóra sem fért fel. A triatlon ezúttal is hódított: a megnyitóünnepség után a sportág futamaira fogytak el a leghamarabb a mobil lelátókra szóló belépők, az emberfeletti teljesítményt nyújtó sportemberek küzdelmeit több tízezren izgulták végig az utak mentén, s alighanem így lesz ez majd négy év múlva, Pekingben is.
A feltörekvő fiatalok teljesítményét látva reménykedhetünk benne, hogy több magyar si- kerrel… ---- Két ezüstöt érő visszatérés
Loretta Harrop az esztendő két legfontosabb versenye közül egyiket sem tudta megnyerni, mégis rá esett a választásunk: a 29 esztendős ausztrál hölgy hatalmas mélységekből tért vissza a világ legjobbjai közé. Harrop a magyar szurkolók egyik nagy kedvence, már az első tiszaújvárosi Világkupa-viadalon, 1997-ben rajthoz állt, majd 1998-tól 2000-ig minden alkalommal meg is nyerte azt, a Jóakarat-játékokon, majd 1999-ben a világbajnokságon sem akadt nála jobb, a világranglistát is éveken át vezette, ám a csillogó sikerek után nagyobbnál nagyobb sorscsapások érték. Néhány hónappal azután, hogy édesanyját elragadta a rák, testvére, az ugyancsak válogatott Luke tragikus balesetben életét veszítette és Harrop édesapja is súlyos betegséggel harcolt. Loretta hónapokig nem versenyzett, és aligha hitt bárki is a viszszatérésében.
"Beláttam, Luke már nem térhet vissza közénk, s egyre többször nyilalt belém, nem fejezhetem be ilyen mélyponton a pályafutásomat. Folytattam" - emlékezett vissza Harrop, aki tavaly, néhány sikeres verseny után súlyos sérülést szenvedett, megoperálták, s emiatt csaknem elúszott a decemberi olimpiai válogató is. Szerencsére nem úszott el. Féltucatnyi világbajnok között harcolta ki az athéni részvételt, ezek után már nem számított meglepetésnek, hogy a májusi portugáliai vb-n ezüstérmet szerzett, majd az edmontoni Vk-n már a dobogó legmagasabb fokára állhatott. S mindössze néhány méteren múlt, hogy nem ő lett ausztrália első triatlonos olimpiai bajnoka… ---- FEBRUÁR
Az olimpiai válogatott keret a Kanári-szigeteken kezdi meg a felkészülést.

MÁRCIUS
Horvátországi edzőtáborozás szerepel a válogatottak programjában - az éppen tréningező versenyzők szállodai szobájából betörők készpénzt és műszaki cikkeket tulajdonítanak el. Molnár Erika Mexikóban szerez világranglistapontokat, ezzel egy időre megerősíti olimpiai kvótát érő pozícióját.

ÁPRILIS
Nem sikerül jól a valenciai Európa-bajnokság, a legjobb eredményt Hóbor Péter éri el, a 28. helyen végez, de a mieink nem tudnak javítani ranglistahelyezéseiken.

MÁJUS
Molnár Erika Kolumbiában szerez bronzérmet, s ezzel visszaszerzi az olimpiai indulás jogát. Kuttor Csaba ezüstérmet nyer a madeirai aquathlon-világbajnokságon. A triatlon-vb-n Fecskovics Attila remekel a juniorok között, a debreceni sportoló a negyedik helyen végez - a felnőtteknél már közel sem ilyen rózsás a kép: Molnár az 51., Kuttor a 60. helyen zár, ám mindketten megőrzik kvótát érő helyüket a világranglistán. Kropkó Péter a hetedik győzelmét szerzi meg Japánban, ezúttal az ország Ironman-bajnokságán nyer aranyérmet.

JÚNIUS
Csomor Erika a belgiumi duatlon-világbajnokságon megszerzi második rövid távú vb-aranyérmét. Az ifjúsági váltó Eb-ről a magyar fiúk arany-, a lányok pedig bronzéremmel térhetnek haza. Molnár Erika és Lipták Tamás megvédi első helyét a rövid távú bajnokságon. Harsányi Zsuzsa harmadik helyezést szerez a francia Ironman-bajnokságon.

JÚLIUS
Csomor győz az osztrák Ironman-bajnokságon, ugyanezen a napon Lausanne-ban, a junior Európa-bajnokságon Kovács Zsófia ezüstérmet szerez. A fonyódi középtávú országos bajnokságon Hóbor Péter és Molnár Erika a leggyorsabb. A tiszaújvárosi U23-as Eb-n egyéniben Pocsai Balázs a negyedik helyen ér célba, míg a férfiaknál Magyarország nyeri a csapatversenyt.

AUGUSZTUS
Az új-zélandi Shane Reed és a német Anja Dittmer győz a tiszaújvárosi Világkupa-futamon. Csomor ezúttal duatlonban remekel: bronzérmet szerez a Powerman duatlon-vb-n. A sprinttáv bajnokai: Ágoston Szabolcs és Kovács Zsófia, az aranyérmes magyar vasemberek: Lehmann Tibor és Harsányi Zsuzsa.

SZEPTEMBER
Újabb Csomor-parádé: először győz magyar versenyző a zofingeni Powerman-világbajnokságon. Az olimpia tanulságait levonva a sportág teljes hazai megújítása mellett dönt a Magyar Triatlonszövetség elnöksége, az első lépésként elkészül a következő ciklusra szóló szakmai program vázlata.

OKTÓBER
A német Norman Stadler és honfitársnője, Nina Kraft győz a hawaii Ironman-világbajnokságon - az utóbbit EPO-használat miatt kizárják, így a svájci Natascha Badmann kapja meg az aranyérmet.

NOVEMBER
Frankfurtban megtalálják Vincze Sándor holttestét, a magyar amatőr triatlonista is indulni akart a júliusi német Ironman-viadalon, vélhetően úszóedzés közben veszítette életét. Csomor a hetedik helyen végez az Xterra terep-világbajnokságon.

DECEMBER
A nemzetközi szövetség vancouveri kongresszusán a végrehajtó bizottság tagjai közé választják Márkus Gergelyt, az athéni olimpia triatlonversenyeinek igazgatóját, az európai szövetség főtitkárát. A technikai bizottságba bekerül nemzetközi bírónk, Varga Béla.

Emlékeztető:
Olimpia, Athén (augusztus 25-26.). Nők: 38. Molnár Erika
Rövid távú világbajnokság, Madeira (május 9.). Férfiak: 60. Kuttor Csaba. Nők: 51. Molnár Erika
Ironman-világbajnokság, Hawaii (október 16.). Férfiak: 22. Kropkó Péter. Nők: 16. Csomor Erika
Rövid távú Európa-bajnokság, Valencia (április 18.). Férfiak: 28. Hóbor Péter, 29. Kuttor Csaba, 44. Varga Szabolcs. Nők: 32. Walkó Andrea, 37. Molnár Erika
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik